Home / Hovedretter / Ovnsbakt lammeskank med eksotisk krydder
30 mai, 2015

Ovnsbakt lammeskank med eksotisk krydder

Posted in : Hovedretter on by : tantemat Stikkord: , , , , , , ,

Lammeskank ble lenge sett på som en mindreverdig del av dyret, men er i de senere år kommet til heder og verdighet, som den fortjener. Langtidsbakt i ovnen er det nydelig spise.

Våren er kanskje ikke den tiden en forbinder med lammeskank, men finner du lammestek på tilbud i frysedisken så kjøp to, skjær av den nederste delen på begge til en middag med skank, del resten av steken i skiver og legg det i fryseren til senere bruk. Både skiver og skank kan tilberedes på mange måter, og lam er godt året rundt, særlig når det er surt og kaldt ute og du har lyst på kosemat med en god rødvin til! En god potetstappe ved siden av er ekstra godt, og du finner oppskrift på det også i denne bloggen.

Ovnsbakt lammeskank med eksotisk krydder til 2 personer
OvnsbaktLammeskankMedEksotiskKrydderIngredienser

OvnsbaktLammeskankMedEksotiskKrydderIFormen

2 lammeskanker
2 ss sukker
1 ts malt spisskummen
1 ts korianderfrø
1 ts salt
1/4 ts cayennepepper
1/2 ts gurkemeie
2 ss olivenolje
2 røde paprika
1 gul paprika
1 grønn paprika
1 nett småløk (gjerne sjalottløk)
3 røde chili
6-8 hvitløksfedd

1 ss smør og 1 ss olje til jerngryten.

Knus korianderfrøene i morter. Bland sammen alle krydderne og bland dem med oljen.
Rens paprika og chili for frø og del dem i biter.
Rens løken. (For enklere rensing av chili og småløk, se bilder nedenfor).
Rens hvitløken for skall.

Vask og tørk lammeskankene og gni dem godt inn med krydderblandingen. (Du får sikkert noe til overs av den, og det skal du ha over retten før du setter den i ovnen). Brun skankene på alle kanter i en blanding og olje og smør i jerngryten og legg dem over i en ildfast form. Pass på: på grunn av at det er sukker i krydderblandingen kan den lett svi seg, så ikke bruk for lang tid på bruningen.

Senk varmen og ha eventuelt litt mer olje i gryten. Brun alle grønnsakene, unntatt chili, raskt i gryten, og ha dem over skankene. Legg til slutt chili i formen. Tøm over resten av krydderblandingen, legg på lokk (eller legg tett over med folie) og sett formen midt i ovnen.
Bak på 160 grader Celcius i 3-3 1/2 time. Du kan gjerne øke varmen til 180 grader den siste halvtimen.
Ønsker du å bruke mindre tid i ovnen, kan du bake retten ved 180 grader Celcius i 1 1/2-2 timer.
Med langtidsbaking blir kjøttet mørt og nydelig!

TIPS: Det er lurt å legge chili og/eller hvitløk i en klynge for seg i formen, slik at de som ikke ønsker det kan unngå å forsyne seg med det. Og så kan de som liker det veldig godt, ta desto mer!!

Enklere rensing av småløk:
Kok opp en kjele med vann. Ha småløken oppi, la den ligge noen sekunder før du tar den opp igjen. Skallet blir seigt, og det blir enklere å dra det av.

OvnsbaktLammeskankMedEksotiskKrydderRensingAvLøk

En enklere måte å få frøene ut av chilien på:
Del dem i to på langs, og bruk en teskje til å «skjære» ut frøene.
OvnsbaktLammeskankMedEksotiskKrydderRensingAvChili

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *