Home / Tilbehør / Sauser / Kalde sauser / Løpstikkepesto I og II
8 juli, 2015

Løpstikkepesto I og II

Comments : 9 Posted in : Kalde sauser, Tilbehør on by : tantemat Stikkord: , , , , , ,

Løpstikke, også kalt kjærlighetsurt, er en urt du kan dyrke i din egen hage. Den har en god, selleriaktig smak og egner seg godt til pesto, suppe (se løpstikkesuppe) og annet. Bladene kan tørkes og brukes som krydder i for eksempel grønnsaks- eller kjøttsupper, eller du kan fryse dem fersk, uten forvelling, til senere bruk. Tidligere var det også vanlig å koke stengelen og bruke den som grønnsak. Under TIPS helt til slutt i innlegget kan du se du bilder av planten.

En løpstikkeplante trives de fleste steder og kan bli ganske stor, noe som gjør at du får mye ut av den, selv om smaken er finest tidlig på sesongen, ifølge Tantemat.

 

Her kommer oppskrift på to versjoner av løpstikkepesto, Løpstikkepesto I og Løpstikkepesto II.

 

 

LØPSTIKKEPESTO I:

 

Du trenger:

 

DSC_8786

 

 

100 gram blader av løpstikke, grovt hakket
75 gram pinjekjerner
25 gram valnøtter
5 hvitløkbåter, renset og kuttet grovt
100 gram parmesanost i ett stykke, kuttet grovt
1/5-2 dl god, extra virgin olivenolje
1 ts salt (helst flaksalt eller kvernet havsalt)
1/2 ts nykvernet, sort pepper

 

Slik gjør du:

Ha alt unntatt olivenolje i en mikser og kjør det til det er grovhakket og godt blandet. Tilsett så olivenolje, 1 dl om gangen, til du synes du har fått passe konsistens. (Noen liker den litt tørr, andre mer flytende). Smak til slutt til med mer salt og pepper, om nødvendig.

Fyll på glass, og fyll så mye olivenolje oppå at den dekker godt. (Dette øker holdbarheten).

Løpstikkepesto smaker godt ved siden av kjøttkaker, karbonader eller stekt laks.

 

 

LØPSTIKKEPESTO II:

Denne utgaven av pestoen er nesten identisk med Løpstikkepesto I, men pinjenøttene er erstattet med valnøtter og det er litt mindre hvitløk og litt mer olivenolje i. Ved å bytte ut pinjenøttene med valnøtter blir pestoen litt mer «rustikk», noe som kler løpstikken godt, etter Tantemats smak. Bruksområdet er det samme.

 

Du trenger:

100 gram blader av løpstikke, grovt hakket
100 gram valnøtter
3 hvitløkbåter, renset og kuttet grovt
100 gram parmesanost i ett stykke, kuttet grovt
2-3 dl god, extra virgin olivenolje
1 ts salt (helst flaksalt eller kvernet havsalt)
1/2 ts nykvernet, sort pepper

 

Slik gjør du:

Fremgangsmåten er som for løpstikkepesto I. Husk å tømme over olivenolje som et lokk på toppen til slutt.

 

 

Vel bekomme!

 

Løpstikkepesto

 

 

 

TIPS: Hver gang du har brukt av pestoen skal du tørke godt av kantene inni glasset, glatte overflaten og fylle på olivenolje til det står godt over pestoen. Dette øker holdbarheten. Hvis du ikke er nøye med dette, vil det raskere kunne komme mugg på pestoen.

Pestoen er best helt nylaget, men holder seg godt i kjøleskapet, selv om smaken taper seg noe etterhvert.

 

Nedenfor ser du to bilder av løpstikke:

Løpstikkeheleplanten

Løpstikkepånærthold

9s COMMENTS

9 thoughts on : Løpstikkepesto I og II

  • Lise dragland
    juni 18, 2015 at 11:08 pm

    Nam nam! Denne går vi god for 😍 den står i kjøleskapet og vi har en tendens til å bruke den på alt!

    • tantemat
      juni 19, 2015 at 3:44 pm

      Hei, Lise! Så bra! Den går jo til det meste! Hilsen Tante

  • Vibeke Næumann
    juni 19, 2015 at 2:13 pm

    Hei Grethe -ser godt ut som alt annet du lager

    • tantemat
      juni 19, 2015 at 3:44 pm

      Hei, Vibeke! Ja, alle liker den, og den kan brukes til alt mulig! Kan anbefales, hvis du får tak i løpstikke. Hilsen Grethe

  • Ragnhild Soløy Tjeldflåt
    juni 23, 2015 at 11:47 am

    Meget velsmakende 👍 passet ypperlig til din herlige salma laks og mye annet godt på deres generøse sommerfest nylig 😘😄. Et fantastisk vertskap, mat, drikke og omgivelser 💗

  • Petter Østbye
    juli 19, 2016 at 4:17 pm

    mmm,
    humus, altså most kikerter og tahini – pluss pesto 1 av løpstikke, er en god frokost for meg i sommer ! og en kopp svart kaffe

    Petter – Enebakk

    • tantemat
      juli 19, 2016 at 4:43 pm

      Hei, Petter! Morsomt med en alternativ bruk av humus og pesto! Bruker du dem med brød? Hilsen Tantemat

      • Petter Østbye
        juli 20, 2016 at 6:48 pm

        Ja, gjerne en skive surdeig brød fra tyrkisk butikk eller lignende. – Det demper/nøytraliserer den litt sterke smaken av humus med paprikapulver, sitron og spisskummen. P.

  • tantemat
    juli 21, 2016 at 10:44 am

    Det høres godt ut! Hilsen Tantemat

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *