Home / urter og blomster / Rosmarin, tørking og bruk
22 september, 2015

Rosmarin, tørking og bruk

Comments : 2 Posted in : urter og blomster on by : tantemat Stikkord: , , ,

På terrassen har Tantemat en potte med rosmarin. Gjennom hele sesongen bruker jeg den frisk, men når høsten nærmer seg og det blir stadig kaldere, er det tid for å klippe ned planten for tørking.

RosmarinIPotte

Tørking:

Fjern alle stygge blad og skyll stilkene godt. Rist av vannet og legg stilkene på en rist oppå en ovnsplate. Bruker du varmluft, setter du dem inn i ovnen på 45ºC varmluft. I vanlig ovn setter du dem inn på 50-55ºC med en tresleiv i ovnsdøren for å slippe ut fuktighet. Det kan ta noen timer før de blir tørre, siden bladene er litt tykke og klebrige. Bladene er ferdig tørket når du lett kan knuse dem mellom fingrene. Risp bladene av stilken og oppbevar bladene i et glass med tett lokk. Smaken holder seg best om du beholder bladene så hele som mulig og ikke pakker glasset for fullt. Tørkede urter har lang holdbarhet.

RosmarinTilTørking

Rosmarin kan du bruke til lam og vilt, og til ovnsbakte poteter eller grønnsaker. Den kan brukes både frisk og tørket.

1 ss frisk urt tilsvarer ca. 1 ts tørket urt.

2s COMMENTS

2 thoughts on : Rosmarin, tørking og bruk

  • Ck
    april 10, 2019 at 10:58 am

    Hei tante

    Har du noen gode råd tips på hvordan tørke basilikum og gressløk også? 😊

    • tantemat
      april 16, 2019 at 3:39 pm

      Hei!

      Beklager sent svar, jeg har vært ute og reist og har nettopp kommet hjem. Angående tørking av basilikum og gressløk så er det noe jeg aldri har gjort, og kan dermed ikke gi deg noen gode råd om akkurat det. Når det gjelder basilikum inneholder den flyktige oljer som gjør at den ikke egner seg for tørking, da vil nemlig smaken forsvinne. Istedet kan du kjøre den med stavmikser sammen med en god olje, for eksempel en extra virgin olivenolje, samt litt salt, og oppbevare den i kjøleskapet. Da beholder du den gode smaken og holdbarheten blir bra. Bruk oljen som smakstilsetter i mat eller til å ha over mat ved servering.
      Når det gjelder gressløk foretrekker jeg å kutte den og fryse den ned istedenfor å tørke den, siden mye av smaken blir borte ved tørking. Noen synes fryst gressløk får smak av «fryser», men det går likevel godt an å bruke den ved tilberedning av varm mat, som for eksempel i en suppe. Et alternativ til frysing er å kjøre den med olje og salt, på samme måte som basilikum, og bruke og oppbevare den på samme måte også.

      Håper dette var til hjelp for deg.

      Hilsen Tantemat

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *