Home / urter og blomster / Timian, tørking og bruk
22 september, 2015

Timian, tørking og bruk

Posted in : urter og blomster on by : tantemat Stikkord: , , , , ,

Timian er en krydderurt som kan brukes til mye forskjellig, både frisk og tørket. I hele sommer har Tantemat plukket og brukt timian fra urtekassen på terrassen, men når høsten nærmer seg, er det lurt å klippe ned planten og tørke den til senere bruk. Den nedklippede planten settes ned i kjelleren, med et «plasttelt» over seg, og får vente der til neste vår, da den skal settes ut på terrassen igjen. Plastteltet lager jeg ved å sette blomsterpinner i kanten på kassen og legge gjennomsiktig plastduk over. I løpet av vinteren får timianplanten litt vann med jevne mellomrom, så den ikke skal tørke ut.

Slik ser den frodige timianplanten i kassen ut.

TimianIUrtekassen

Til tørking klipper jeg ned planten, men lar det være igjen litt grønt, så den har litt «å starte med» til våren.

Fjern stygge blader, skyll stilkene godt og rist av vannet. Legg dem utover en rist oppå en ovnsplate og tørk dem ved 45ºC i varmluftsovn, eller ved 50-55ºC i vanlig ovnsvarme. Ved vanlig ovnsvarme setter du en tresleiv i døråpningen, slik at fuktighet slipper ut. Det tar 3-4 timer å tørke timian på denne måten. Urten er tørr når du lett kan knuse bladene mellom fingrene.

TimianTilTørking

Risp bladene av stilken og oppbevar dem i glass med tett lokk. Tørkede urter har lang holdbarhet. De holder best på smaken om du beholder bladene så hele som mulig og ikke pakker glasset for fullt.

TimianTørketPåGlass

Timian kan brukes på mye: lam, vilt, ovnsbakte poteter, tomater eller andre grønnsaker, og ellers der du liker det.

1 ss frisk urt tilsvarer 1 ts tørket urt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *