Home / Ingredienser fra naturen / Bær / Rognebærsyltetøy til vilt
25 september, 2015

Rognebærsyltetøy til vilt

Posted in : Bær, Ingredienser fra naturen on by : tantemat Stikkord: , , , , ,

Når rognebærene henger fine og røde på treet, er det tid for å høste og lage rognebærsyltetøy. Det smaker nydelig til vilt og lam! Prøv det også til svinekjøtt.

Dette er en gammel oppskrift som Tantemat har brukt flere ganger, og som alltid blir god.

I den gamle oppskriften står det at rognebærene skal plukkes etter en frostnatt, men plukk dem heller så snart de er røde og fine, rens og skyll dem (se TIPS 1 nedenfor) og la dem ligge i fryseren noen dager. Det gjør samme nytten, nemlig at kuldegradene bringer frem sødmen i bærene.

RognebærTilSyltetøy

Du trenger:

1 kg rensede rognebær

750 gr sukker

3 dl vann

1 dl konjakk

Legg rensede rognebær og sukker lagvis i kasserollen og hell på vannet. La det koke langsomt opp, skum av, og la det koke forsiktig i 30 minutter. Trekk kjelen fra platen og rør inn konjakk. Smak til om du vil ha i mer sukker.

Fyll rognebærsyltetøyet i rene og skåldede glass (se TIPS 2 nedenfor).

Nå har du et nydelig syltetøy som passer veldig godt til vilt, lam eller eventuelt svinekjøtt.

Vel bekomme!

RognebærsyltetøyIGlass

TIPS 1: Rensing av rognebær: Rens bærene fra stilkene og fjern alle stygge bær. Skyll dem godt og la dem renne av før du måler opp den mengden du skal bruke og legger dem i en tett boks i fryseren. La dem ligge i noen døgn. La dem tines noen få timer i kjøleskapet før du skal bruke dem.

TIPS 2: Skålding av glass: Legg glassene du skal ha syltetøyet i i en kasserolle som er stor nok til at glassene blir helt dekket av vann. Legg i lokkene også. Kok opp vannet og slå av platen. Når syltetøyet er klar til å fylles i glassene, tar du dem opp ett og ett (bruk gjerne pølseklype, siden de er veldig varme), fyller dem, setter på lokket og setter dem opp ned på en treplate. Ikke snu dem før de er helt avkjølt.

Om du ikke får plass til alle glassene samtidig i kasserollen med vann, legger du dem nedi etterhvert som du tar opp glass og det blir plass til et nytt i det kokende vannet. La dem ligge så de blir skikkelig gjennomvarme før du tar dem opp for å fylle dem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *