Home / FROKOST / Glutenfri granola med chiafrø
29 september, 2015

Glutenfri granola med chiafrø

Posted in : FROKOST on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , , , , , , ,

Granola er en frokostblanding som er bakt i ovnen. Tantemat synes ovnsbakingen hever smaken på frokostblandingen og gjør den litt mer «crunchy». Denne glutenfrie granolaen inneholder mye godt av frø og nøtter, inklusive chiafrø, som sies å være «den nye supermaten». De inneholder mye fiber samt ekstra mye av de sunne omega-3- og omega-6-fettsyrene, som vi kan ha godt av å få i oss mer av. Havregryn har en positiv innvirkning på kolesterolet, og både frø og nøtter inneholder fiber, mineraler og fettsyrer. En god start på dagen!

Denne granolaen er tilsatt lite sukker og er dermed ikke søt. Tantemat synes den passer aller best på fruktyoughurt, men du kan like godt spise den med sur eller søt melk og ferske eller tørkede bær. Ønsker du mer søtsmak, tar du over syltetøy eller honning. På bildet har jeg drysset over tørkede jordbær.

GlutenfriGranolaMedChiafrø

Dette er en stor porsjon, men på tett glass har den lang holdbarhet.

700 gr glutenfrie havregryn (tåler du gluten, kan du bruke vanlig havregryn i stedet)

50 gr kokoschips (fåes på helsekostbutikker) eller kokosmasse

50 gr knuste linfrø

50 gr sesamfrø

50 gr chiafrø

100 gr gresskarkjerner

100 gr solsikkekjerner

100 gr valnøtter, grovhakket

120 gr cocosa extra virgin (fåes på helsekostbutikker)

2 modne pærer

2 dl vann

2 ts salt

4 ts knust pomeransskall (se TIPS 1) (kan byttes med f.eks. lik mengde kardemomme)

4 ts kanel

1 toppet ts vaniljesukker

2 ss sukker/steviosa sukker (se TIPS 2)

Bland havregryn, kokoschips/kokosmasse, nøtter og frø i en stor bolle.

Smelt cocosa på svak varme og bland inn krydder, vaniljesukker, salt og sukker/steviosa. Skrell og rens pærene for kjernehus og mos dem inn. Bland inn vannet til slutt.

Tøm til slutt cocosablandingen i den tørre blandingen, og bland dette godt sammen.

Legg bakepapir i en ovnsform og bre frokostblandingen jevnt utover. Sett den midt i ovnen ved 140ºC. Den skal stå i ovnen til den blir helt tørr, ca. 2 timer. Det er viktig å snu på blandingen med jevne mellomrom, slik at den blir jevnt tørket og ikke blir brent. Sett gjerne varslingsuret på og ta blandingen ut hver halvtime og vend på den. Pass godt på den siste halvtimen, så ikke granolaen blir brent!

Vent til granolaen er helt avkjølt før du fyller den i glass. Nå har du en sunn og deilig frokostblanding, klar til å spises!

TIPS 1: Pomerans er en sitrusfrukt hvor skallet tørkes og finmales. Den er mild og fin i smaken, ikke så ulikt kardemomme. Fåes på apotek.

TIPS 2:  Steviosa sukker er «sukker» fra steviosaplanten som ikke gir kalorier og som ikke påvirker blodsukkeret.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *