Home / Ingredienser fra naturen / Bær / Nypegrøt (nypete, nypesuppe)
9 oktober, 2015

Nypegrøt (nypete, nypesuppe)

Comments : 2 Posted in : Bær, Ingredienser fra naturen, Kaker og desserter on by : tantemat Stikkord: , , , , , ,

Har du plukket og tørket nyper i høst, har du et godt utgangspunkt for en deilig hverdagsdessert, nemlig nypegrøt. Det tar et døgn eller to å vanne ut de tørkede nypene (se TIPS 1 nedenfor), så ta det med i planleggingen når du skal lage denne desserten.

Foretrekker du nypesuppe istedenfor grøt, har du bare i mindre potetmeljevning (se TIPS 2 nedenfor).

 

NyperFerdigRensetTilTørkingNærbilde

 

NYPEGRØT:

Til 4-6 personer:

 

Du trenger:

  • 8 dl nypevann (vann fra utvannede nyper, se TIPS nedenfor)
  • 6 toppede ss sukker
  • 8 toppede ts potetmel
  • 2 ts vaniljesukker

 

Slik gjør du:

Kok opp nypevannet, ha i sukker. Smak om du vil ha i mer sukker enn det som står i oppskriften her.

Bland potetmelet i litt vann slik at du får en flytende blanding, og tilsett dette gradvis i kokende nypevann mens du rører. NB! Det er viktig å røre jevnt under tilsetningen for å unngå at potetmeljevningen klumper seg, men samtidig må du ikke røre mer enn det som er nødvendig, siden nypegrøten da kan ha en tendens til å bli seig.

Når du har tilsatt potetmeljevningen lar du nypegrøten få et lite oppkok før du trekker den av platen og tilsetter vaniljesukkeret helt til sist.

Fordel nypegrøten i serveringsskåler, eller tøm den i en større skål så hver får forsyne seg selv!

Server med helmelk ved siden av, samt mer sukker til å strø over, i tilfelle noen ønsker det.

 

Vel bekomme!

 

TIPS 1:

UTVANNING AV TØRKEDE NYPER:

Du trenger:

  • 200 gr tørkede nyper
  • 1 l vann

 

Slik gjør du:

Ha de tørkede nypene i vannet, la det få et oppkok og trekk kasserollen av platen. La det stå og trekke over natten. Kok så opp nypene en gang til og sil av vannet. Nå har du ca. 6 dl nypevann.

Hell kaldt vann over nypene til det dekker, og la det få et oppkok. Gjenta som i forrige avsnitt, med å la det stå og trekke et døgn, gi det et oppkok og sil så av nypevannet. For hver gang får du ca. 6 dl nypevann.

Du kan gjenta oppkoking, trekking, oppkoking og siling igjen 4 ganger tilsammen før nypene har gitt fra seg all smaken. Du kan blande nypevannet fra alle disse omgangene, men de to siste omgangene vil gi  mindre smak, og kan like godt brukes til suppe eller til nypete.

 

TIPS 2: Angående nypesuppe, så bruker du samme oppskrift som til nypegrøt, men bruk bare halvparten så mye potetmeljevning (kun 4 ts potetmel). Server gjerne nypesuppe med en liten klatt rømme på toppen.

Angående plukking og tørking av nyper, klikk på linken som følger.

Nyper, plukking og tørking

2s COMMENTS

2 thoughts on : Nypegrøt (nypete, nypesuppe)

  • oktober 19, 2015 at 7:13 pm

    Ohlala! Det så digg ut!

    • tantemat
      oktober 19, 2015 at 8:55 pm

      Nyper er både sunt og godt! Og så er det nostalgisk mat! 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *