Home / Ingredienser fra naturen / Bær / Nypegrøt (nypete, nypesuppe)
9 oktober, 2015

Nypegrøt (nypete, nypesuppe)

Comments : 10 Posted in : Bær, Ingredienser fra naturen, Kaker og desserter on by : tantemat Stikkord: , , , , , ,

Har du plukket og tørket nyper i høst, har du et godt utgangspunkt for en deilig hverdagsdessert, nemlig nypegrøt. Det tar et døgn eller to å vanne ut de tørkede nypene (se TIPS 1 nedenfor), så ta det med i planleggingen når du skal lage denne desserten.

Foretrekker du nypesuppe istedenfor grøt, har du bare i mindre potetmeljevning (se TIPS 2 nedenfor).

 

NyperFerdigRensetTilTørkingNærbilde

 

NYPEGRØT:

Til 4-6 personer:

 

Du trenger:

  • 8 dl nypevann (vann fra utvannede nyper, se TIPS nedenfor)
  • 6 toppede ss sukker
  • 8 toppede ts potetmel
  • 2 ts vaniljesukker

 

Slik gjør du:

Kok opp nypevannet, ha i sukker. Smak om du vil ha i mer sukker enn det som står i oppskriften her.

Bland potetmelet i litt vann slik at du får en flytende blanding, og tilsett dette gradvis i kokende nypevann mens du rører. NB! Det er viktig å røre jevnt under tilsetningen for å unngå at potetmeljevningen klumper seg, men samtidig må du ikke røre mer enn det som er nødvendig, siden nypegrøten da kan ha en tendens til å bli seig.

Når du har tilsatt potetmeljevningen lar du nypegrøten få et lite oppkok før du trekker den av platen og tilsetter vaniljesukkeret helt til sist.

Fordel nypegrøten i serveringsskåler, eller tøm den i en større skål så hver får forsyne seg selv!

Server med helmelk ved siden av, samt mer sukker til å strø over, i tilfelle noen ønsker det.

 

Vel bekomme!

 

TIPS 1:

UTVANNING AV TØRKEDE NYPER:

Du trenger:

  • 200 gr tørkede nyper
  • 1 l vann

 

Slik gjør du:

Ha de tørkede nypene i vannet, la det få et oppkok og trekk kasserollen av platen. La det stå og trekke over natten. Kok så opp nypene en gang til og sil av vannet. Nå har du ca. 6 dl nypevann.

Hell kaldt vann over de samme nypene til det dekker, og la det få et oppkok. Gjenta som i forrige avsnitt, med å trekke kasserollen fra platen og la det stå og trekke et døgn, gi det et oppkok og sil så av nypevannet. For hver gang får du ca. 6 dl nypevann.

Du kan gjenta oppkoking, trekking, oppkoking og siling igjen 4 ganger tilsammen før nypene har gitt fra seg all smaken. Du kan blande nypevannet fra alle disse omgangene, men de to siste omgangene vil gi  mindre smak, og kan like godt brukes til suppe eller til nypete.

 

TIPS 2: Angående nypesuppe, så bruker du samme oppskrift som til nypegrøt, men bruk bare halvparten så mye potetmeljevning (kun 4 ts potetmel). Server gjerne nypesuppe med en liten klatt rømme på toppen.

Angående plukking og tørking av nyper, klikk på linken som følger.

Nyper, plukking og tørking

10s COMMENTS

10 thoughts on : Nypegrøt (nypete, nypesuppe)

  • oktober 19, 2015 at 7:13 pm

    Ohlala! Det så digg ut!

    • tantemat
      oktober 19, 2015 at 8:55 pm

      Nyper er både sunt og godt! Og så er det nostalgisk mat! 🙂

  • Matilde
    september 1, 2021 at 11:30 am

    Hvis jeg vil bruke de 2 siste nypevannene til te, hvordan går jeg da fram? Er nypevannet som ferdig te å regne? Kan jeg bare tilsette litt sukker og ha det i en kopp? Hvor lenge kan te-vannet stå? Jeg tviler på at jeg får i meg 12 dl nypete på en dag🙈 Takkfor flott artikkel, forresten! Jeg skal nå tørke mine aller første selvplukka nyper!👍

    • tantemat
      september 1, 2021 at 2:05 pm

      Hei, Matilde!

      Så morsomt at du prøver deg på noe nytt! Når det gjelder å bruke nypevannet til te, er det din smak som bestemmer. Hvis du synes det har passe mye smak av nype, kan du bare tilsette så mye sukker eller annet søtningsmiddel som du foretrekker og drikke det som te. Hvis du synes det smaker for mye av nype, er det bare å tilsette vann til du får den smaken du liker. Så enkelt som det! Tevannet tåler å stå i kjøleskapet noen dager, men for lengre holdbarhet bør det fryses ned. Lykke til med tørking og bruk av nyper!

      Hilsen Tantemat

      • Matilde
        september 1, 2021 at 3:08 pm

        Tusen takk forraskt svar! Jeg gleder meg til å prøve!👍

        • tantemat
          september 1, 2021 at 7:12 pm

          Bare hyggelig! Så bra! 🙂

  • Matilde
    september 8, 2021 at 12:52 pm

    Nytt spørsmål…

    Jeg lar aldri ovnen stå på da jeg ikke er hjemme, ei heller om natten. For meg er dette bare helt udiskutabelt.

    Så hvordan får jeg da trukket nypene?

    Holder å la de trekke en hel dag første gang, og så 2 hele dager for «andre runde»?

    Er det virkelig nødvendig å koke de SÅ lenge?

    • september 8, 2021 at 1:20 pm

      Hei, Matilde!
      Takk for spørsmålet! Ser nå at jeg har vært upresis. Meningen er at nypene skal kokes opp med vannet, og så skal du trekke kasserollen av platen og så la nypene stå og trekke. De skal altså ikke stå og småkoke hele denne tiden. Og helt enig med deg, jeg lar heller aldri plate eller stekeovn stå på når jeg ikke er til stede.
      Lykke til igjen!
      Hilsen Tantemat

      • Matilde
        september 8, 2021 at 1:31 pm

        Phu! Det var da enda godt!😂

        Da blir det mulig å gjennomføre det for meg og👍

        Tusen takk for raskt svar, nok en gang❤

  • september 8, 2021 at 1:41 pm

    Bare hyggelig! 😊

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *