Home / Ingredienser fra naturen / Bær / Nyper, plukking og tørking
9 oktober, 2015

Nyper, plukking og tørking

Posted in : Bær, Ingredienser fra naturen on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , ,

Litt ut på høsten, i september/oktober, henger nypene røde og fristende på buskene. De inneholder masse C-vitaminer og både smaker og gjør godt for kroppen! I tillegg får du en fin tur ut i høstsolen når du er ute og plukker. Tørkede nyper gir et godt utgangspunkt for te, grøt og suppe.

Plukk så mye nyper som du orker, skyll dem og fjern stilk og blomst, som vist på bildet.

 

NyperFerdigRensetTilTørkingNærbilde

 

Fordel nypene utover en ovnsplate, og sett dem inn i ovnen på ca. 80-100ºC. Sett en tresleiv i døråpningen, så fuktigheten slipper ut. La nypene stå til de er helt tørre. Det kan ta ganske lang tid, avhengig av hvor mye fuktighet de har i seg. Selv brukte jeg to døgn da jeg tørket, men da var det perioder hvor jeg slo av varmen, lukket døren og lot dem stå litt før jeg slo på varmen igjen. Rør litt i nypene iblant, og ta eventuelt ut de som allerede er tørre. Du kjenner at de er helt tørre når de er harde og ikke gir etter når du trykker på dem.

NyperKlarTilTørking

 

 

 

 

NyperTørketNærbilde

Når alle nypene er helt tørre lar du dem avkjøles og heller dem på tette glass eller bokser for oppbevaring. Oppbevart tørt og mørkt har de nærmest ubegrenset holdbarhet.

Nå har du utgangspunktet klart for deilig nypete, nypesuppe eller nypegrøt. Angående tilberedning, se på linken som følger.

Nypegrøt (nypete, nypesuppe)

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *