HomeForretter Fisk Marinert laks med mango og avocado

Marinert laks med mango og avocado

Comments : 2 Posted in : Fisk, Forretter, Lunsjretter on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , , , ,

Laks er en allsidig fisk som kan brukes på mange måter, ikke minst rå naturell, men et kort opphold i en marinade gjør den enda bedre og mer smakfull. Med sødmefull mango, avocado med umamismak, fersk koriander og chili til å gi retten et lite «bitt», blir dette en lett og velsmakende lunsj eller forrett. (Som i de fleste av Tantemats oppskrifter kan chilien utelates, hvis du ikke vil ha den sterke smaken. Eller du kan bruke mindre av den. Se TIPS 1 nedenfor.)

 

Marinert laks passer utmerket som en forrett til fest, og ønsker du å servere en hvitvin som passer til, vil Tantemat foreslå følgende: Georg Mosbacher 2013 Deidesheimer Riesling Trocken.

 

Denne retten er sterkt inspirert av en forrett Tantemat fikk servert av Mari Valen Høihjelle en gang. Hun er en utmerket kokk og journalist som også har bidratt med mange fine bilder til Tantemats oppskrifter, blant annet denne!

 

 

MARINERT LAKS MED MANGO OG AVOCADO

Som lunsjrett: 2 personer

Som forrett: 4-6 personer.

 

Du trenger:

 

MarinertLaksMedMangoOgAvocadoIngredisenser

 

  • 400 gr rå laksefilet uten skinn og ben (gjerne Salma eller tilsvarende, se TIPS 2 nedenfor)

Til marinaden:

  • 3 ss sesamolje
  • 3 ss nypresset limesaft
  • 3 ss soyasaus

 

Tilbehør:

  • 1 stor mango
  • 2 avocado
  • 2 røde chili
  • 1 korianderplante

 

  • 1 ss sesamfrø til å strø over
  • Litt olivenolje til å ringle over til slutt

 

Slik gjør du:

Skjær laksefileten i 3 mm tykke skiver.

 

Visp sammen sesamolje, limesaft og soyasaus, ha oppi lakseskivene og bland godt, slik at alle blir dekket av marinaden. Dekk bollen med plastfilm og sett den i kjøleskapet for marinering i 15-30 minutter.

 

MarinertLaksMedMangoOgAvocadoMARISbilde1

Foto: Mari Valen Høihjelle

 

 

Imens gjør du klar resten av ingrediensene.

Del opp mangoen ved å skjære spisse båter inn til stenen og ta dem ut en og en.

 

Legg mangobåten på en fjøl og skjær av skallet som vist på bildet under. Vipp kniveggen litt oppover og dra kniven forsiktig mot deg, langs skallet, for å unngå å skjære gjennom det. Fortsett slik til du er ferdig med hele mangoen.

 

Del avocadoen i to og vri av den øverste delen. Så «hogger» du kniven fast i avocadostenen og vrir rundt, slik at du får løftet stenen ut. Avocadostenen kan være glatt, så vær forsiktig så du ikke skader deg med kniven.

 

Ta en spiseskje og vri den under og rundt fruktkjøttet til det er helt løst og løft det ut av skallet, som vist på bildet.

 

Skjær avocadokjøttet i passende båter eller skiver.

 

MarinertLaksMedMangoOgAvocadoMARISbilde4

Foto: Mari Valen Høihjelle

 

Rens chiliene for frø og del dem i tynne strimler.

MarinertLaksMedMangoOgAvocadoMARISbilde3

 

Hakk korianderbladene.

Dander marinert laks, avocado og mango på et fat, pynt med korianderblader…

 

MarinertLaksMedMangoOgAvocadoMARISbilde5

Foto: Mari Valen Høihjelle

 

og chili og strø sesamfrø over den marinerte laksen. Ringle litt god, extra virgin olivenolje over mango og avocado til slutt.

 

 

Sett frem flaksalt og soyasaus om noen ønsker å ha på mer av det, og så er det klart for servering!

Om noen ønsker en ekstra sterk «snert» på denne retten, kan Tantemat anbefale å sette frem et ferdig blandet krydder som heter «Wasabi & Sesame» fra Santa Maria.

 

 

Vel bekomme!

 

MarinertLaksMedMangoOgAvocadoMARISbilde8

Foto: Mari Valen Høihjelle

 

 

TIPS 1: Det er ikke alle som liker chili, og i så fall er det bare å utelate den fra oppskriften, eller du kan bruke mye mindre av den. Som erstatning kan du, om du ønsker det, ha over litt grovkvernet, sort pepper. Prøv deg frem, og finn ut hva du liker.

TIPS 2: Man kan selvfølgelig også bruke en vanlig laksefilet i denne retten istedenfor ferdigskåret og -pakket som for eksempel Salma, men da bør fileten ha hatt et opphold på minst ett døgn i fryseren først. Spør i butikken om den har vært frosset, og hvis ikke må du fryse den selv før du bruker den. Husk å fjerne skinn og alle ben før du skjærer den i fine skiver til marinering.

2s COMMENTS

2 thoughts

  • Ingunn Antonsen
    november 9, 2015 at 9:29 pm

    Dette var himmelsk og skal prøves

    • tantemat
      november 10, 2015 at 9:29 am

      Så hyggelig at du likte den! Det er en enkel forrett å lage istand, og jeg vil tro den vil falle i smak hos de fleste!

Legg igjen en kommentar til tantemat Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *