Home / Kaker og desserter / Marengsrullekake med vaniljekrem og blåbær
11 desember, 2015

Marengsrullekake med vaniljekrem og blåbær

Comments : 2 Posted in : Kaker og desserter on by : tantemat Stikkord: , , , , , ,

Etter en sommer som har gitt oss en masse gode blåbær, er det på tide å nyte de sunne og selvplukkede bærene. Her får du oppskrift på en marengsrullekake med fyll med både vaniljekrem, blåbær og pisket krem. Kaken er saftig og velsmakende, og er kjempegod som dessertkake. Eller du kan servere den som en godbit en gang du har lyst på noe ekstra godt til kaffen!

 

Først får du oppskriften på marengsbunn, vaniljekrem, blåbærfyll og pisket krem, og så følger en trinn-for-trinn-forklaring på hvordan du steker marengsbunnen og fyller kaken.

Det kan være lurt å koke vaniljekrem og blåbærfyll først, og la dette stå til avkjøling mens du steker marengsbunnen. Kremen kan du piske like før du skal bruke den.

 

MARENGSRULLEKAKE MED VANILJEKREM OG BLÅBÆR

Til 8-10 personer:

 

MARENGSBUNN:

Du trenger:

  • 4 eggehviter (Bruk gjerne eggehviter som du har frosset ned tidligere. Tin dem i kjøleskapet over natten).
  • 1 klype salt
  • 2,5 dl sukker
  • 3 ss nypresset sitronsaft
  • 1 strøken ss maizenna
  • 1 1/2 dl grovhakkede hasselnøtter

 

Slik gjør du:

Pisk eggehvitene med saltet til det skummer godt. Pisk sukkeret inn litt etter litt, til du har fått en fast og smidig marengs. Pisk inn sitronsaften og til slutt maizenna.

 

 

VANILJEKREM:

Du trenger:

  • 1 pose Freia vaniljesaus for koking
  • 3 ss sukker
  • 2,5 dl melk

 

Slik gjør du:

Bland pulveret fra posen med sukkeret i en kasserolle og hell i melken. La det koke opp mens du rører hele tiden, slik at kremen blir jevn og ikke setter seg fast i bunnen. Trekk kasserollen fra platen og la kremen avkjøles. Rør jevnlig i den for å unngå snerk.

 

BLÅBÆRFYLL:

Du trenger:

  • 400 gr ferske blåbær (Hvis du bruker frosne bær er det lurt å tine dem i kjøleskapet over natten).
  • 50-60 gr sukker (Smak deg frem. Mengden sukker avhenger av hvor søte bærene er).
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1/2 – 1 ss potetmel (hvor mye jevning du trenger avhenger av hvor mye væske det er i bærene).
  • 0,5 dl kaldt vann

 

Slik gjør du:

Ha blåbærene i en kasserolle og la dem koke opp. (Hvis du bruker helt ferske bær, kan det være nødvendig å ha et par spiseskjeer vann i kasserollen når du koker dem opp). Ha i sukkeret og rør til det løser seg opp. La det koke et par minutter. Smak til om du vil ha i mer sukker. Blåbærfyllet skal være passe søtt, men også beholde noe av syrligheten i bærene.

Bland potetmelet ut i det kalde vannet og rør det inn i blåbærfyllet mens det står på platen. Rør jevnt, slik at det ikke blir klumper. Når fyllet har fått en passelig, marmeladeaktig konsistens, lar du det få et oppkok. Trekk kasserollen av platen og rør inn vaniljesukkeret. La fyllet stå til avkjøling.

 

PISKET KREM:

Du trenger:

3 dl kremfløte

1 ts vaniljesukker

 

Slik gjør du:

Pisk kremfløte og vaniljesukker til en fast krem.

 

SLIK STEKER DU MARENGSBUNNEN OG FYLLER RULLEKAKEN:

Sett ovnen på 175ºC.

Legg bakepapir på en stekeovnsplate og smør marengsen utover til et rektangulært lag, ca. 1/2-1 cm tykt. Prøv å få så jevne kanter som mulig.

 

DSC_8167

 

Dryss over hakkede hasselnøtter og stek marengsbunnen på nederste rille i ovnen i 20-25 min., til nøttene er gylne.

 

DSC_8168

 

Når marengsbunnen er ferdig stekt skal den ut av ovnen og hvelves for avkjøling, slik som forklart nedenfor:

 

– Ta marengsbunnen ut av ovnen og legg bakepapir oppå.

DSC_8169

 

– Legg en stekeovnsplate oppå bakepapiret.

DSC_8170

 

– Ta tak i begge stekeovnsplatene samtidig (husk at den nederste stekeovnsplaten er varm, så bruk grytekluter så du ikke brenner deg!), snu dem opp ned og ta bort stekeovnsplaten som nå ligger øverst. Da er marengsbunnen snudd!

DSC_8171

 

– Trekk marengsbunnen over på en trefjøl og la den ligge til avkjøling. Fjern det øverste papiret når marengsbunnen er blitt lunken.

DSC_8172

 

– Når marengsbunnen er kald legger du på et stykke matpapir og ruller kaken løst sammen. Vær forsiktig så den ikke sprekker eller ødelegges. La den ligge slik til du skal fylle den.

DSC_8174

 

– Du kan legge fyllet på kaken 3-4 timer før du skal servere den.

 

Slik fyller du kaken:

Rull kaken forsiktig ut igjen, slik at den blir liggende flat.

– Begynn med å smøre vaniljekremen jevnt utover bunnen.

– Legg blåbærfyllet klattvis oppå og smør det så jevnt utover.

 

 

MarengsrullekakeMedVaniljekremOgBlåbærMariBilde1

 

Foto: Mari Valen Høihjelle

 

 

– Fordel den piskede kremfløten over blåbærfyllet til slutt.

 

MarengsrullekakeMedVaniljekremOgBlåbærMariBilde2

Foto: Mari Valen Høihjelle

 

 

– Ta så tak i den ene enden av kaken og rull den sammen slik den lå rullet sammen til avkjøling. Det kan være vanskelig å få dette til, men vær lett på hånden, og la gjerne den enden du ruller mot ligge mot noe, slik at ikke hele kaken sklir. Prøv å bruke bakepapiret som kaken ligger på til hjelp når du skal rulle den sammen.

 

MarengsrullekakeMedVaniljekremOgBlåbærMariBilde3

Foto: Mari Valen Høihjelle

 

– Når kaken er snudd og rullet sammen som forklart over, blir siden med nøtter på liggende opp.

– Til slutt skjærer du av endestykkene på kaken og flytter den forsiktig over på et serveringsfat.

 

 

MarengsrullekakeMedVaniljekremOgBlåbærMariBilde5

Foto: Mari Valen Høihjelle

 

 

– Når kaken ligger ferdig på serveringsfatet, kan du legge plastfilm forsiktig over og sette den i kjøleskapet. Den tåler å stå i 2-3 timer før servering.

Denne kaken er en rullekake, men siden den har så mye godt fyll, kan det være vanskelig å få til den klassiske, runde formen som en rull skal ha (slik du ser på det aller siste bildet). Men det gjør ingen ting, for du kan i så fall bare skjære opp kaken nesten som vanlige kakestykker i stedet, slik du ser på to av bildene nedenfor. Smaken er den samme gode, uansett!

 

Vel bekomme!

 

DSC_8180

 

 

 

MarengsrullekakeMedVaniljekremOgBlåbærMariBilde6

Foto: Mari Valen Høihjelle

 

2s COMMENTS

2 thoughts on : Marengsrullekake med vaniljekrem og blåbær

  • Elin Holand
    januar 15, 2016 at 10:59 pm

    Grethe, denne kaken må jeg bare prøve å lage, det blir nok et skikkelig «flykrasj » men sikkert god uansett!! Har blåbær i fryseren😘☕️ Må finne meg en prøvekanin, kanskje det blir deg?😉

    • tantemat
      januar 19, 2016 at 11:33 am

      Hei, Elin! Jeg håper du vil prøve den, for den er virkelig saftig og god! Og kjenner jeg deg rett, så blir det ikke «flykrasj», så flink som du er på kjøkkenet! Jeg stiller gjerne opp som prøvekanin!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *