Home / Forretter / Kremete piggsopp/kantarellsuppe som «shot» med bacon
28 januar, 2016

Kremete piggsopp/kantarellsuppe som «shot» med bacon

Comments : 2 Posted in : Forretter, Skogsopp, Sopp, Supper on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , ,

Å plukke sopp er en morsom og givende aktivitet. Man får mange fine turer i skog og mark, og får i tillegg råvarer til mye god mat. De lærde strides om hvorvidt sopp er næringsrik eller ikke, men Tantemat velger å tro at det som vokser i naturen nødvendigvis må inneholde en masse gode næringsstoffer!

Uansett så smaker sopp godt, og forskjellige typer sopp passer til forskjellige matretter. Piggsoppen egner seg, etter Tantemats erfaring, best til kremete sauser eller supper, mens kantareller kan brukes både til det og mye annet.

Her får du oppskrift på en deilig, kremete soppsuppe som har så mye smak at den gjør seg best som en «shot». Du kan servere den som en liten forrett, eller innimellom andre retter hvis du har en flerretters middag.

Siden Tantemat plukker sopp selv, er det brukt piggsopp i denne oppskriften, men du kan like godt bruke kantareller. Enten du har plukket dem selv eller kjøpt dem i butikken. Det blir like godt!

Helt til slutt i dette innlegget finner du bilder av nyplukket rødgul piggsopp, blek piggsopp og kantareller.

 

Denne oppskriften gir ca. 1 liter ferdig suppe, og som «shot» vil det være nok til 10-12 personer.

 

KREMETE PIGGSOPP/KANTARELLSUPPE SOM «SHOT» MED BACON

 

Til 10-12 personer

 

Du trenger:

 

DSC_8246

 

  • 300 gr ferdig forvellet piggsopp eller kantareller (tilsvarer 600 gr fersk sopp) (Se TIPS nedenfor ang. forvelling)
  • 1,5 l vann
  • 3 dl kremfløte
  • 3 terninger kyllingbuljong
  • 40 gr smør
  • 1 stor eller 2 mindre sjalottløk
  • 3 fedd hvitløk
  • 0,5 dl presset sitronsaft
  • 1/2 ts tørket estragon
  • Salt
  • Sort eller hvit pepper
  •  Pluss ca. 100 gr godt bacon, gjerne tørrsaltet, til topping

Slik gjør du:

Finhakk sjalottløk og hvitløk og la det surre i smør på middels varme til løken blir blank.

Ha i ferdig forvellet sopp (TIPS) og la det surre i 2-3 min. Rør innimellom.

Krydre med salt og nykvernet pepper og ha i sitronsaften. La kasserollen stå over middels varme og la sitronsaften trekke inn i soppen, mens du rører av og til. Smak på soppen når sitronsaften har trukket inn, og kjenn om du trenger mer sitronsaft, salt og pepper. Soppen skal ikke være veldig krydret, men ha en frisk smak. Hvis du bruker piggsopp, kan den faktisk trenge endel for å få god smak.

Ha i tørket estragon, buljongterning og vann, og la det reduseres til halv mengde på noe over middels varme. Pass på å røre innimellom så buljongterningen løses opp.

Ha suppen i blender eller bruk stavmikser og kjør til den er fin og jevn. Varm den opp igjen til kokepunktet og tilsett kremfløten.

Kok opp og smak om du vil ha i mer salt og pepper, eventuelt sitronsaft.

 

TOPPING

Del bacon i strimler og stek det i litt smør i jernpanne på god varme.

 

Øs opp suppen i et passende glass eller lignende, strø noen biter bacon oppi hver «shot» og pynt med en liten persillekvast.

 

Så er suppen klar for servering!

 

 

Vel bekomme!

 

DSC_8258

 

KremetePiggsoppKantarellsuppeSomShotMedBaconMariBilde4

Foto: Mari Valen Høihjelle

 

 

TIPS: Forvelling av sopp:

Fersk sopp vil vanligvis miste ca. halvparten av vekten når den blir forvellet, så husk å beregne dobbel vekt av det du trenger i oppskriften.

Børst soppen fri for rusk og rask og skjær bort nederste del av stilken. Stor sopp kan deles i mindre biter. Det er særlig viktig å dele opp piggsoppen, siden den kan være markspist inni. Kast det som er markspist!

Legg soppen i en tørr panne eller kasserolle, ha i et par spiseskjeer vann for å sette igang forvellingsprosessen og sett på varmen. Etter hvert vil det komme vann ut av soppen. Reduser varmen noe, og rør innimellom i soppen mens den avgir væske. Når alt vannet er fordampet er soppen ferdig forvellet og klar til bruk. Ha den over på en tallerken til du skal bruke den.

 

BILDER AV PIGGSOPP OG KANTARELLER:

NB! Hvis du skal plukke sopp i naturen, husk at du ALLTID må være 100% sikker på at du plukker riktig sopp!! Å plukke feil sopp kan være svært skadelig, og til og med dødelig.

 

RØDGUL PIGGSOPP:

Slik ser nyplukket rødgul piggsopp ut.

 

PlukketPiggsopp

 

Det finnes også en lysere piggsopp som heter blek piggsopp. Den regnes som en enda bedre matsopp, men er ikke så vanlig å finne. På bildet under ser du den slik den kan stå i skogen.

 

IMG_0085

 

På bildet under ser du tydelig piggene på undersiden av hatten.

 

IMG_0087

 

 

KANTARELLER:

De fleste kjenner nok til hvordan kantareller ser ut, enten de plukker selv eller har sett dem i butikken. Det typiske ved kantareller er den gule fargen og at rillene under hatten løper nedover stilken. Kantareller er sjelden markspist.

 

PlukkedeKantareller

 

 

2s COMMENTS

2 thoughts on : Kremete piggsopp/kantarellsuppe som «shot» med bacon

  • februar 8, 2016 at 4:18 pm

    WOW, så fine bilder – og den va sååååå god 🙂

    • tantemat
      februar 9, 2016 at 9:56 am

      Hei, Lise! Glad du likte både suppen og bildene! Hilsen Tantemat

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *