Home / Lunsjretter / Posjert egg med kantareller og potetmos
16 februar, 2016

Posjert egg med kantareller og potetmos

Posted in : Lunsjretter, Skogsopp on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , ,

Av og til har man lyst på noe ekstra godt til lunsj, så her får du oppskrift på en lunsjrett som kombinerer egg, bacon og kantareller med potetmos og en eksklusiv ost.

Tantemat har nemlig vært så heldig å få Dærgaklumpen fra Skånaliseter i gave. Det er en nydelig, langtidsmodnet ost som må brukes med omhu og på en slik måte at smaken kommer til sin rett. Den ligner på parmesan i konsistens, men har noe sterkere smak siden det er en geitost. Så om du ikke er så heldig å ha Dærgaklumpen i skapet, er parmesan et godt alternativ!

 

Denne lunsjretten har flere elementer, så derfor kommer oppskriften på de forskjellige elementene i den rekkefølgen de bør lages. Først toasten, deretter potetmosen, steking av kantareller og bacon, posjering av eggene, og til slutt anretning på tallerkenene.

 

 

POSJERT EGG MED KANTARELLER OG POTETMOS

 

Til 4 personer

 

Toast:

 

Du trenger:

4 skiver lyst, fint brød

 

Slik gjør du:

Sett stekeovnen på 200ºC.

Skjær fire, 3-4 mm tykke skiver av brødet og del dem i to.

Legg dem på bakepapir på en ovnsplate, sett dem inn midt i ovnen og stek til de blir sprø og gyldne i kanten, ca. 10 minutter. Følg med så de ikke blir brent!

Ta dem ut og la dem avkjøles.

 

 

Potetmos med ost:

 

Du trenger:

  • 350 gr mandelpoteter
  • 1-1,5 dl melk
  • 50 gr smør
  • 1/2-1 ts salt
  • 1/4 ts pepper
  • 5 ss revet ost (Dærgaklumpen fra Skånaliseter, eller bruk parmesan)

 

DSC_8386

 

 

Slik gjør du:

 

Skrell potetene, del dem opp i mindre biter og kok dem møre i så lite vann at det akkurat dekker.

Hell av vannet og mos potetene.

Rør inn smøret og først 1 dl av melken.

 

DSC_8393

 

Mosen skal kunne flyte litt utover når du legger den på tallerkenen, så spe med resten av melken….

DSC_8398

 

til du har fått en passende konsistens.

Smak til med salt og pepper og rør inn den revne osten til slutt.

 

DSC_8399

 

Hold potetmosen varm til den skal brukes.

 

 

Steking av kantareller:

 

Du trenger:

  • 200 gr ferdig forvellede kantareller, eller 400 gr ferske (se TIPS 1 nedenfor ang. forvelling)
  • 2 ss smør
  • 1/2-1 ts salt
  • 1/2 ts pepper
  • 1/2-1 ss nypresset sitronsaft

 

DSC_8390

 

 

Slik gjør du:

Smelt smøret på noe over middels varme og legg i kantarellene. Kvern over salt og pepper og ha i den nypressede sitronsaften.

La kantarellene bli gjennomvarme og trekke til seg fuktigheten i pannen. Rør i dem innimellom.

Smak om du trenger mer salt, pepper eller sitronsaft.

Legg lokk på pannen og hold kantarellene varme til de skal brukes.

 

 

Steking av bacon:

 

Du trenger:

6 skiver bacon (gjerne tørrsaltet, som blir sprøere ved steking)

 

Slik gjør du:

Del baconet opp i 1 cm brede strimler og sprøstek dem i jernpanne på over middels varme.

Hold dem varme til de skal brukes, for eksempel ved å sette dem i stekeovnen på 70ºC.

 

 

Posjerte egg:

 

Du trenger:

  • 4 egg (1 egg pr. person). NB! Det er viktig at eggene er helt ferske, slik at de ikke flyter for mye utover når du skal posjere dem.
  • 1 liter vann
  • 1,5 ts eddik
  • 1,5 ts salt

 

Slik gjør du:

 

Kok opp vannet med eddik og salt i en kasserolle og trekk den til side når det har kokt opp.

Ha ett egg om gangen i en liten skål eller kopp og hell det forsiktig i det varme vannet. Hvis hviten flyter utover kan du samle den rundt plommen ved å dra en skje forsiktig rundt egget. Legg i alle fire eggene etter tur, sett kasserollen tilbake på platen og la dem syde (ikke boblekoke) i 3 minutter.

 

DSC_8401

 

Ta dem opp med en hullsleiv og legg dem over på et fat. Dekk dem til med lokk eller folie slik at de holder seg varme.

 

DSC_8403

 

 

Da er alle elementene til lunsjretten klare, og det gjenstår bare å anrette den:

 

 

Slik gjør du:

 

Begynn med å fordele potetmosen utover fire tallerkener (gjerne varme, se TIPS 2 nedenfor).

Fordel blader av rucolasalat rundt potetmosen.

Legg kantarellene oppå salatbladene, og plasser så ett posjert egg oppå potetmosen, midt på tallerkenen.

Strø bacon over egget, og riv litt Dærgaklumpen eller parmesan over det hele til slutt.

Pynt med båter av små, søte tomater, og server med en toastskive ved siden av.

 

Vel bekomme!

 

DSC_8407

 

DSC_8410

 

TIPS 1: Forvelling av kantareller: Legg ferske, rensede kantareller i kald stekepanne og slå platen på nesten full varme. Det vil etterhvert komme fuktighet ut av kantarellene. La denne fuktigheten fordampe helt før du begynner tilberedningen med å steke dem i smør, som forklart i oppskriften ovenfor. For både kantareller og all annen sopp gjelder det at de vil miste omtrent halvparten av volumet/vekten når de blir forvellet, noe som betyr at du må beregne dobbelt så mye fersk sopp som ferdig forvellet.

 

Bilde av forvellede kantareller:

KantarellerForvellet

 

 

 

TIPS 2: En varm rett som denne er det fint å kunne servere på varme tallerkener. Sett tallerkenene i stekeovnen på 65-70ºC i 10-15 minutter før du skal anrette lunsjen på dem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *