Home / Hovedretter / Fisk / Fiskegrateng
17 februar, 2016

Fiskegrateng

Posted in : Fisk, Hovedretter on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , , , , , , ,

Fiskegrateng er en hverdagsmiddag som de fleste, store som små, setter pris på. Du får kjøpt god fiskegrateng i frysedisken, men lager du din egen får du en med mye mer fisk i, og du får brukt rester. Det går rett inn i den nå så ny-aktuelle og fornuftige filosofien om ikke å kaste mat, og du får både et næringsrikt måltid til familien og deg selv og god samvittighet på toppen!

 

Har du rester til overs etter en fiskemiddag, eller du har kokt restene av fisken etter å ha skåret ut loins og skiver, er det lurt å bruke dem i denne gratengen.

Og blir det rester til overs av gratengen, er det bare å sette dem i kjøleskapet og varme opp en dag eller to senere. (Se TIPS nedenfor angående oppvarming).

 

FISKEGRATENG

 

Til 4-6 personer

 

Du trenger:

 

 

  • 450 gr kokt fisk, renset for skinn og ben (torsk, hyse eller sei, gjerne i blanding)
  • 2 ss smør
  • 4 ss hvetemel
  • 4 dl melk
  • 4 egg
  • 4-5 ts salt
  • 1 1/2 ts hvit pepper
  • 1/4 ts revet muskattnøtt
  • 4 ss strøkavring

 

Slik gjør du:

Smør først en ildfast form på minst 2 liter, slik at den står klar til bruk.

Sett stekeovnen på 200ºC.

 

Så starter du med å lage den hvite sausen:

Smelt smøret i en kasserolle på noe over middels varme og rør inn hvetemelet.

Spe med melken, litt om gangen. Rør godt hver gang du sper, slik at blandingen blir jevn og klumpfri ….

 

DSC_8416

 

før du tilsetter mer melk.

 

DSC_8417

 

Når du har rørt inn all melken, lar du sausen koke forsiktig i 5 minutter. Rør med jevne mellomrom.

Trekk platen av varmen og tilsett salt, pepper og muskatnøtt. Bland godt, og la sausen avkjøles litt.

 

DSC_8418

 

Skill eggeplommer og eggehviter.

Rør eggeplommene inn i den hvite sausen.

 

DSC_8419

 

Rør deretter den kokte fisken inn i sausen.

 

DSC_8420

 

Stivpisk eggehvitene og vend dem forsiktig inn i saus- og fiskeblandingen til slutt.

 

 

DSC_8421

 

Hell blandingen i den smurte, ildfast formen, strø over strøkavringen og legg noen klatter smør oppå til slutt.

 

DSC_8423

 

Sett formen inn midt i ovnen og stek ved 200ºC i 35-40 minutter.

Du ser at gratengen er ferdig når den er fint hevet og gylden på toppen.

 

DSC_8426

 

Server straks, med kokte poteter og gulrøtter, og gjerne stekt bacon, om du liker det.

Smeltet smør eller god olivenolje smaker godt ved siden av!

Og husk å sette frem salt og pepper, så hver enkelt kan etterkrydre etter eget ønske!

 

Vel bekomme!

 

DSC_8433

 

 

TIPS: Det er enkelt å varme opp fiskegrateng: Sett fatet med restene inn i kald ovn, og sett ovnen på 140ºC. Det er litt forskjell på ovnene, men det vil gå 20-30 minutter før gratengen er gjennomvarm. Du kan prøve med å legge baksiden av pekefingeren oppå gratengen etter 20 minutter og kjenne om den er skikkelig varm, men vær forsiktig så du ikke brenner deg!

Du kan, for sikkerhets skyld, legge et stykke bakepapir eller aluminiumsfolie oppå gratengen under oppvarmingen, for å være sikker på at den ikke blir brent på toppen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *