Home / Hovedretter / Nøttepudding med tomatsalat og blomkål. Vegetarmiddag.
17 februar, 2016

Nøttepudding med tomatsalat og blomkål. Vegetarmiddag.

Comments : 2 Posted in : Hovedretter, Vegetar on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , , , , , , ,

Det er flere og flere, særlig blant de unge, som velger å spise vegetarmat, men alle kan ha godt av å bytte ut en kjøttmiddag til fordel for en vegetarmiddag minst en gang i uken.

Nøtter inneholder både mineraler og vitaminer og er sunt for oss på mange måter, og ifølge amerikanske helsemyndigheter er de med på å redusere risikoen for hjertesykdom. Dessuten gir de mer protein enn kjøtt, i tillegg til at de inneholder både fiber, langsomme karbohydrater og den gode fettsyren omega 3, som vi alle bør få i oss mer av. Alt i alt har vi altså bare godt av å spise nøtter, særlig de ferske og usaltede.

 

En nøttepudding er selvfølgelig smaksmessig ikke helt det samme som en kjøttpudding, men når vi vet at den gjør godt både for oss selv, miljøet og dyrene, kan vi likevel spise den med stor glede! Den gir også en metthet som varer, og god samvittighet på toppen av det hele!

 

Tantemats nøttepudding er sterkt inspirert av en oppskrift av Yngve Ekern, som tidligere var matspaltist i Aftenposten. Noen av faktaopplysningene er også fra hans spalte.

 

Når du skal lage denne middagen, starter du med å lage puddingen og få den inn i stekeovnen. Og mens den står og godgjør seg der, gjør du istand tomatsalaten. Blomkålen koker du i siste liten, siden den bør serveres straks den er ferdig kokt.

 

 

NØTTEPUDDING MED TOMATSALAT OG BLOMKÅL. VEGETARMIDDAG.

 

Til 4 personer:

 

DSC_8478

 

 

Du trenger:

 

DSC_8449

 

  • 300 gr nøtter i blanding (Tantemat har brukt 100 gr salte cashewnøtter (helst bør de være rå og usaltede, om du får tak i det), 150 gr valnøtter og 50 gr hasselnøtter)
  • 100 gr ferskt, grovt brød, uten skorpe
  • 3 egg
  • 1,5 dl rømme
  • 150 gr cheddar (eller annen fast, gul ost)
  • 1 gul løk
  • 1 fedd hvitløk
  • Finrevet skall av 1 sitron
  • 2-3 ts salt
  • 2-3 ts pepper
  • 3-4 ss hakket persille, basilikum eller annet kryddergrønt
  • 1 ss olje

 

Slik gjør du:

Sett stekeovnen på 200ºC.

Legg bakepapir i en brødform som tar minst 1 liter (se TIPS 2 nedenfor), slik at du har formen du skal ha nøttefarsen i stående klar.

 

Finhakk løk og hvitløk.

Varm  oljen i en liten kasserolle på middels varme og surr løk og hvitløk 2-3 minutter til det blir blankt. Trekk kasserollen til side og la det avkjøles.

 

DSC_8460

 

 

Kjør nøttene til en grov masse i foodprosessor (se TIPS 1 nedenfor) og tilsett brødet i biter. Kjør videre til en jevn masse.

 

DSC_8465

 

Riv osten grovt.

Vask, skrubb og tørk sitronen godt og riv sitronskallet fint (bare det gule av skallet).

Bland ost, rømme, egg og sitronskall…..

 

DSC_8461

 

og ha det i en stor bolle.

Tilsett avkjølt løk, nøtte- og brødblanding, salt, pepper og hakket grønt.

 

DSC_8469

 

Bland godt til en fast farse, og smak om du vil ha i mer salt og pepper.

Fyll farsen i formen med matpapir, trykk den godt sammen og jevn ut overflaten.

 

 

DSC_8470

 

Sett formen på nederste rille i stekeovnen og la den stekes i ca. 45 minutter, til den har fått en gylden overflate.

Ta den ut og hold den varm ved å pakke den inn i aluminiumsfolie og et kjøkkenhåndkle eller to rundt.

 

 

TOMATSALAT:

 

Du trenger:

 

DSC_8457

 

  • 800 gr tomater (helst små, søte)
  • 1 hel liten eller 1/2 stor rødløk
  • 2 ss god olivenolje
  • 1 ss god balsamicoeddik eller eventuelt rødvinseddik
  • Salt (helst flaksalt)
  • Pepper (helst nykvernet)
  • Frisk basilikum

 

Slik gjør du:

Skyll tomatene,  del dem i mindre biter eller skiver og legg dem utover et serveringsfat.

Hakk rødløken og fordel den utover tomatene.

Kvern over litt pepper og strø over litt salt (helst flaksalt, som smaker bedre).

Ringle over olivenolje og drypp over balsamicoeddik eller rødvinseddik.

Legg noen basilikumblader utover tomatsalaten til slutt.

 

 

KOKING AV BLOMKÅL:

Skyll og rens et middels stort blomkålhode og del det opp i buketter.

Kok opp rikelig med vann og ha i 1 ts salt pr. liter vann.

Ha blomkålbukettene i det kokende vannet og la dem koke i 1/2-1 minutt, avhengig av hvor mye tyggemotstand du vil ha. Kjenn på dem med en spiss kniv om de er kokt slik du vil ha dem.

Tøm av vannet og server dem straks.

 

Skjær nøttepuddingen i skiver, og så er den klar for servering sammen med tomatsalaten og blomkålen.

 

Vel bekomme!

 

DSC_8475

 

 

 

TIPS 1: Om du vil ha større biter å tygge på, kan du ta av inntil 1/3 av nøttene og hakke grovt med kniv og tilsette etter at du har kjørt resten av nøttene og brødet i foodprosessoren.

 

TIPS 2: På bildene under ser du hvordan du skal legge bakepapir i brødformen.

Først legger du en strimmel med bakepapir på langs i formen, og deretter legger du en strimmel oppå denne på tvers av brødformen.

 

DSC_8304

 

På denne måten slipper du å smøre brødformen, og det er enkelt å ta tak i det bakepapiret som ligger nederst i formen og løfte nøttepuddingen ut.

Du kan også enkelt velte nøttepuddingen ut av formen, om du heller foretrekker det, men vær forsiktig så den ikke brekker!

2s COMMENTS

2 thoughts on : Nøttepudding med tomatsalat og blomkål. Vegetarmiddag.

  • Nina
    juli 31, 2017 at 6:57 pm

    Denne nøttesteken var kjempegod! Takk for oppskrift!

    • tantemat
      august 3, 2017 at 8:57 am

      Hei, Nina! Så bra at den falt i smak! Ha en fortsatt fin sommer! Hilsen Tantemat

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *