Home / Ingredienser fra naturen / Blomster og blader / Ovnsbakt omelett med pølser, ost og kantareller og en blomstrende salat
18 juli, 2016

Ovnsbakt omelett med pølser, ost og kantareller og en blomstrende salat

Posted in : Blomster og blader, Hovedretter, Ingredienser fra naturen, Kjøtt, Sopp on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Pølser er mat som de fleste liker, og servert i en omelett med salat, baguetter og smør ved siden av blir det mat som metter både liten og stor. Salaten som Tantemat serverer ved siden av er en typisk sommersalat, med blader og blomster fra både terrassen og naturen. Men har du ikke tilgang til det som foreslås som ingredienser, så fortvil ikke. Da bruker du det du liker og som er å få kjøpt. Hovedsaken er at du serverer en frisk, grønn salat ved siden av!

Først får du oppskriften på omeletten, deretter dressingen og salaten. Under TIPS 1 til sist i dette innlegget kan du se bilder av blader og blomster fra både terrasseplantene og de viltvoksende plantene som Tantemat bruker i salaten. Dessuten får du et tips om hvordan du best kan oppbevare plantene i kjøleskapet.

 

 

OVNSBAKT OMELETT MED PØLSER, OST OG KANTARELLER

 

Til 4 personer

 

Du trenger:

 

DSC_9001

 

  • 1 pk pølser (ca. 400 gr) (Tantemat har brukt grillpølser med ost og bacon, men bruk de pølsene du selv liker best)
  • 5 egg
  • 3 dl melk
  • 1 hakket rødløk
  • 2 fedd finhakket hvitløk
  • 2-3 ss hakket gressløk
  • 1 finhakket rød chili (kan sløyfes)
  • 125 gr små, søte tomater
  • 100 gr kantareller, ferdig forvellet (se TIPS 2 nedenfor angående forvelling av kantareller)
  • 1 ss nypresset sitronsaft
  • 200 gr frosset, tint spinat
  • 100 gr revet gulost
  • 1 ts salt
  • 1/2 ts sort eller hvit pepper
  • 1 + 2 + 2 ss smør til å steke i

 

Slik gjør du:

Sett stekeovnen på 180ºC.

Smelt 1 ss smør i en kasserolle, ha i finhakket rødløk og hvitløk og la det surre over middels varme til det blir blankt. Ha det over på et fat.

Smelt 2 ss smør i den samme kasserollen, ha i kantarellene, kvern over litt salt og pepper og ha i sitronsaften. La dette surre over middels varme til fuktigheten har trukket inn i kantarellene. Ha dem over på et fat.

Smelt 2 ss smør i en stekepanne, ha i pølsene skåret i biter og la dem steke til de får farge. Ha dem over på et fat.

Ha spinaten i en sikt og press ut mest mulig av vannet.

Del tomatene i to.

Knekk eggene og visp dem sammen med melken. Ha i 1 ts salt og 1/2 ts nykvernet sort eller hvit pepper.

 

Smør et ildfast fat som rommer minst 2 liter. Fordel så ingrediensene lagvis i formen som følger: spinat, løk- og hvitløkblanding, pølser, kantareller, gressløk og chili.

 

DSC_9003

 

Slå forsiktig egg- og melkeblandingen over.

 

DSC_9006

 

Legg tomatene oppå og strø over den revne osten til slutt.

 

DSC_9009

 

Sett formen midt i ovnen og la omeletten bakes i 25-30 minutter. Kjenn om den er ferdig ved å presse baksiden av en skje forsiktig mot omeletten. Den er ferdig når den kjennes fast. Ta omeletten ut av ovnen og la den avkjøles i 5 minutter for servering.

 

 

DSC_9013

 

 

 

DRESSING

 

Du trenger:

  • 2 ss god, extra virgin olivenolje
  • 1 ss hvitvins- eller rødvinseddik, gjerne granatepleeddik eller bringebæreddik
  • Salt
  • Sort pepper

 

Slik gjør du:

Visp sammen olje og eddik og smak til med litt kvernet salt og sort pepper. Dressingen skal være både søtlig og syrlig. Smak eventuelt til med en klype sukker eller litt honning.

 

 

BLOMSTRENDE SALAT

 

Du trenger:

  • 1 Crispi-salat eller lignende
  • 1 pose blandet salat (ca. 170 gr)
  • Div. grønne blader og blomster fra hagen, terrassen eller naturen, se bildene under TIPS 1 nederst i dette innlegget.
  • 5-6 reddiker

 

Slik gjør du:

Skyll alle salatbladene godt og kjør dem i salatslynge eller rist av mest mulig av vannet. Riv opp store blad i mindre biter, ha alle salatbladene (ikke blomstene) og reddiker skåret i tynne skiver i en bolle og bland inn dressingen.

Skyll alle blomstene godt og rist av mest mulig av vannet.

Legg salatblandingen vendt i dressingen på et passende serveringsfat og pynt med blomstene.

 

 

Server omeletten med den grønne salaten, ferske baguetter og smør.

 

Vel bekomme!

 

DSC_9015

 

 

TIPS 1: Blomster og blader til salaten:

På bildet under ser du bilde av bladene og blomstene fra terrassen og naturen som Tantemat har brukt i salaten.

I øverste rad, fra venstre mot høyre: persilleblader, ringblomster og -blader, blader fra sitronmelisse.

I raden nedenfor, fra venstre mot høyre: blader (runde) fra blomkarse, spisse, finflikete blader fra ryllik, blåklokke, prestekrager.

I raden nederst, fra venstre mot høyre: blader fra groblad, rødkløver, hvitkløver, vassarve, spisse, flikete blader fra løvetann.

 

DSC_8988

 

På bildet under ser du geitrams (lilla) og mjødurt). Tantemat bruker bare blomstene i en salat, men bladene hos begge artene kan tørkes og brukes til te.

 

DSC_8993

 

Når Tantemat bruker blomster som for eksempel ringblomst, kløver og prestekrage, brukes hele blomsten, både kronblader og blomsterbunn, men om du ønsker det kan du rive av kronbladene og bare bruke dem til å strø i salaten. Enkelte anbefaler at man fjerner støvbærerne, men det pleier Tantemat ikke å gjøre.

NB! Ikke server blomster til personer som er allergiske!

Når man plukker ville blomster og blader til salat, så husk at de skal være feilfrie, friske og helst nyutsprungne. Og som alltid er det VELDIG VIKTIG at du vet at du plukker riktig plante. Skaff deg en god bok om spiselige vekster og bruk den, så er du sikker på at du ikke tar feil!

 

En god måte å oppbevare de ferdig skyllede bladene og blomstene på, er å legge dem i en plastpose, blåse den opp og sette på en klemme slik at den blir helt tett. På denne måten kan plantene holde seg minst 2 dager i kjøleskapet!

 

DSC_8996

 

 

 

TIPS 2: Forvelling av kantareller:

For kantareller og de fleste andre sopptyper gjelder det at de mister omtrent halvparten av vekten når de blir forvellet. Beregn derfor dobbelt så mye fersk sopp som den mengden som er angitt som ferdig forvellet i oppskriften!

Legg ferske, rensede kantareller i kald stekepanne og slå platen på nesten full varme. Det vil etterhvert komme fuktighet ut av kantarellene. Når denne fuktigheten er helt fordampet er kantarellene klar til å brukes i oppskriften.

Bilde av forvellede kantareller:

KantarellerForvellet

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *