Home / Hovedretter / Smaksrik lasagne
26 august, 2016

Smaksrik lasagne

Posted in : Hovedretter, Kjøtt on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , ,

Tantemat foretrekker å servere buffé når mange personer kommer til middag, og ofte er denne lasagnen med på buffébordet. Den er alltid populær, faktisk så populær at den har en tendens til å forsvinne aller først, selv i konkurranse med både indrefilet og annet godt! Og den er like godt likt av alle aldersgrupper, enten det er barn, tenåringer eller voksne, noe som er en stor fordel når man skal ta hensyn til at smakspreferansen kan variere veldig hos gjestene. Server med nystekte baguetter og smør og en enkel, grønn salat til (som du også finner oppskrift på i dette innlegget), og du har noe på bordet som garantert vil gjøre suksess!

Det tar litt tid å lage en lasagne (1,5-2 timer inkl. steketid), men det oppveies av at du helt eller delvis kan lage den i stand i god tid før du skal servere den (se TIPS nederst i innlegget). Og den er så absolutt verdt å vente på!

 

I en lasagne inngår både kjøttsaus og bechamelsaus, derfor får du først oppskrift på kjøttsausen, deretter bechamelsausen. Til slutt får du vite hvordan alt skal legges lagvis i formen med lasagneplater imellom og revet parmesan over.

 

 

SMAKSRIK LASAGNE

 

Til 4-6 personer

 

Du trenger:

 

DSC_9199

 

  • 1,5 dl rødvin
  • 1,5 dl vann + 2 ss oksefond (eller 1,5 dl kjøttbuljong av terning)
  • 1 pk bacon, ca. 140 gr
  • 1 stor rødløk
  • 2 fedd hvitløk
  • 2 ts tørket rosmarin
  • 3 ts tørket oregano
  • 1 stort eller 2 små laurbærblad
  • 800 gr karbonadedeig eller kjøttdeig
  • 1 boks hakkede tomater (ca. 400 gr)
  • 2 røde chili (kan sløyfes)
  • 3 ss tomatpure
  • 1 ts brunt sukker
  • 2-3 ts salt
  • 1-3 ts kvernet, sort pepper
  • smør og olivenolje til steking
  • smør til å smøre formen

 

Slik gjør du:

Sett stekeovnen på 180ºC.

Kok inn rødvinen til det halve i en liten kasserolle. Ha i buljong og kok inn til det halve igjen og sett tilside.

Hakk rødløk, finhakk hvitløk, fjern frøene fra chiliene og finhakk dem. Skjær baconskivene opp i 1 cm strimler.

 

DSC_9209

 

Ha 1 spiseskje smør og 1 spiseskje olje i en jerngryte og stek baconstrimlene gyldne. Ha i rødløken og stek til den blir blank. Ha i hvitløken og la alt surre i ett minutt. Rør ofte mens du steker.

Rør inn rosmarin, oregano og laurbærblad. Ta alt opp av gryten med en hullsleiv og sett til side.

 

DSC_9212

 

Ha mer smør og olje i gryten om nødvendig, og brun karbonadedeigen på god varme. NB! Ha kun litt karbonadedeig i gryten om gangen! Har du i for mye vil gryten avkjøles og karbonadedeigen bli kokt istedenfor brunet. Knus karbonadedeigen med en tresleiv, slik at den blir grynete.

 

DSC_9215

 

Når all karbonadedeigen er brunet, har du i løk- og baconblandingen og blander godt. Tilsett tomater, tomatpuré, chili, sukker, salt, pepper og den innkokte rødvin- og oksekraften. Bland godt og la dette småkoke i 15-20 minutter.

 

DSC_9219

 

Du kan starte med lokk på gryten, og så ta av lokket etterhvert slik at noe av fuktigheten forsvinner og kjøttsausen får en tykkere konsistens. Smak til sausen med mer salt og pepper om nødvendig, slik at den får en kraftig smak. Bruk eventuelt Tabasco-saus som smakstilsetning hvis du liker den litt sterk. Husk at smaken på kjøttsausen blir litt «borte» i kombinasjon med bechamelsausen og at du derfor kan krydre litt mer enn du ellers ville gjort.

Fjern laurbærbladene når kjøttsausen er ferdig.

 

Mens kjøttsausen koker kan du lage bechamelsausen:

 

 

Bechamelsaus (hvit saus)

 

Du trenger:

 

DSC_9205

 

  • 40 gr smør
  • 40 gr hvetemel
  • 3 dl melk
  • 3 dl fløte
  • 1/2 ts revet muskatnøtt
  • 1-2 ts salt
  • Evt. 1/2 ts hvitpepper
  • 8-10 lasagneplater til å legge mellom lagene
  • 80 gr revet parmesan til å strø på toppen

 

Slik gjør du:

Smelt smøret over svak varme og bland inn hvetemelet. Sett opp varmen noe, og bland inn melk og fløte, litt om gangen, mens du visper godt hele tiden slik at blandingen blir jevn og uten klumper. Når all melk og fløte er vispet inn lar du det hele få et oppkok. Senk varmen og la det putre i 4-5 minutter. Rør jevnlig, slik at sausen ikke blir klumpete eller brent. Krydre til slutt med salt, muskatnøtt og evt. hvitpepper. Smak til om du vil ha i mer enn det som står i oppskriften. Sausen skal ikke smake salt, men ha nok til å få god smak. For lite salt kan gjøre at den blir «tam» i smaken.

 

 

Når både kjøttsausen og bechamélsausen er klar, skal alt legges lagvis i en lasagneform som tar minst 2,5 liter.

Smør formen, og legg lagene som følger:

Nederst et tynt lag kjøttsaus (en tredjedel av kjøttsausen) og et lag med lasagneplater oppå. Så et nytt lag med kjøttsaus og halvparten av bechamélsausen over. Lasagneplater oppå dette, og så den siste tredjedelen av kjøttsausen på toppen. Til slutt fordeler du over den siste halvparten av bechamélsausen og strør revet parmesan på toppen.

 

DSC_9221

 

Sett formen inn på midterste rille i ovnen og stek lasagnen i 45 minutter. Ta formen ut av ovnen og la den hvile i 10-15 minutter før servering!

 

DSC_9223

 

Server med en grønn salat ved siden av:

 

Du trenger:

 

Salat:

  • 1 crispisalat eller 1/2-1 hode issalat
  • 1 pose blandede, små salatblader
  • 14-16 små, søte tomater
  • Blomster til å pynte med, om du har (for eksempel ringblomster eller blomkarse)

Skyll salaten og rist av vannet eller kjør den i salatslynge. Riv store blader i mindre biter. Skyll tomatene.

 

Dressing:

  • 1 ss eddik (granateple-, bringebær-, hvitvins- eller rødvinseddik)
  • 3 ss god, extra virgin olivenolje
  • Kvernsalt
  • Nykvernet sort pepper

Visp sammen olje og eddik til dressingen og smak til med salt og pepper. Denne dressingen må gjerne være litt syrlig, siden lasagnen er fyldig og kraftig.

 

Slik gjør du:

Rett før servering: bland salatbladene i en stor bolle og rør inn dressingen. Legg salaten over på et fint fat og fordel halve tomater utover. Pynt med blomster om du har.

 

 

DSC_9226

 

 

Server lasagnen med nystekte baguetter og smør og med salaten ved siden av!

 

Vel bekomme!

 

DSC_9227

 

 

 

TIPS: For å gjøre det enkelt for deg selv den dagen du skal servere lasagnen, kan du lage kjøttsausen i god tid på forhånd, og så lager du bechamelsausen like før du skal fylle formen og steke lasagnen. Ta med i beregningen at lasagnen bør hvile i 10-15 minutter før servering.

Det går også an å gjøre lasagnen ferdig dagen før, og så varme den opp før servering: Legg aluminumsfolie over formen og sett den på midterste rille i kald ovn, sett ovnen på 160ºC i og la den varmes i ca. 30 minutter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *