20 september, 2016

Soppsalt

Posted in : Ingredienser fra naturen, Sopp on by : tantemat Stikkord: , ,

Når traktkantarellene begynner å dukke opp fra slutten av august og utover, kommer de oftest i store mengder. De kan brukes på mange måter, og finner du ekstra mye kan det være en idé å tørke noen av dem og lage soppsalt. Soppsaltet kan du bruke som smaksforsterker i (vilt)sauser, supper og gryteretter, og du kan strø det på andre soppretter, som for eksempel en soppbruscetta.

Har du en sopptørker kan du bruke den, ellers kan du gjøre som Tantemat og tørke traktkantarellene i stekeovnen. Det tar nødvendigvis sin tid, siden traktkantareller inneholder mye fuktighet. Hvor mange timer er vanskelig å si helt nøyaktig og avhenger både av stekeovnen din og hvor mye fuktighet som er i soppen, men du bør regne med en hel dag.

Du lager så mye soppsalt som du har lyst til, og den tørkede soppen du har til overs kan du legge i en tett boks og bruke til andre ting. Lagres den tørt har den veldig lang holdbarhet. Tørkede traktkantareller gir god smak til supper, gryteretter og sauser. Knus dem og strø dem direkte i retten, eller bløtlegg dem og bruk bløtevannet til å smaksette med. Eventuelt kan du kjøre den oppbløtte soppen i bløtevannet med en mikser og dermed få brukt både bløtevannet og soppen.

 

Først får du oppskrift på soppsaltet, deretter kan du se fremgangsmåten for å tørke soppen.

 

 

SOPPSALT

 

Du trenger:

 

DSC_9304

 

  • 20 gr tørkede traktkantareller
  • 10 gr flaksalt

 

Slik gjør du:

Knus først de tørkede traktkantarellene fint i en morter, litt om gangen. Du kan eventuelt sile den knuste soppen gjennom en tesil etter hvert slik at du får et ganske finknust soppsalt til slutt. Knus flaksaltet i en morter. Bland knuste traktkantareller og knust flaksalt i morteren og knus dette sammen helt til slutt.

Fyll i et tett glass og bruk som foreslått ovenfor. Eller kanskje du kan finne din egen måte å bruke soppsaltet på?

 

 

SLIK TØRKER DU TRAKTKANTARELLER:

 

DSC_9240

 

Er du så heldig å ha en sopptørker bruker du det. Hvis ikke, tørker du traktkantarellene i ovnen. Når soppen tørkes i ovnen blir den sort og ser kanskje ikke så delikat ut, men smaken holder seg.

 

Legg bakepapir på et stekebrett og spre traktkantarellene jevnt utover.

 

DSC_9239

 

Sett stekebrettet inn på midterste rille i stekeovnen og sett ovnen på 100ºC. Når ovnen har nådd 100ºC åpner du stekeovnsdøren og setter en tresleiv i åpningen, slik at fuktigheten fra soppen slipper ut. La stå til soppen har tørket, det kan ta endel timer, opptil en dag. Snu litt på soppene innimellom. Følg med og reguler ovnstemperaturen opp eller ned, avhengig av om stekeovnen din opprettholder passe varme underveis. Blir det for varmt vil soppen «klappe sammen», men holder du varmen riktig vil den tørke og (nesten) beholde formen sin.

På bildene under ser du ferdig tørkede traktkantareller.

 

DSC_9272

DSC_9273

 

Ta soppen ut av ovnen når den er helt tørr, og la den avkjøles før du skal lage soppsalt av den eller legge den i tett boks for oppbevaring.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *