HomeHovedretter Svinefilet med blåmuggostsaus og kantareller

Svinefilet med blåmuggostsaus og kantareller

Comments : 2 Posted in : Hovedretter, Kjøtt, Svin on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , , ,

Ønsker du oppskrift på deilig festmat til romjulen eller nyttårshelgen (eller når som helst ellers i løpet av året, for dens saks skyld), som også er enkel å tilberede, kan Tantemat anbefale svinefilet. Svinekjøtt smaker utrolig godt med en saus av blåmuggost til, og en grønn salat med fiken er prikken over i’en. Legg til kantareller, brokkolini og en god pasta, og du har et festmåltid. Dessuten er dette en rett som er praktisk å servere til mange, hvis du skal ha en større fest.

Begynn med å brune svinefileten og sette den inn i stekeovnen, og mens den godgjør seg der, gjør du klar sausen og resten av tilbehøret. Og glem ikke å beregne tiden for når du skal sette på pastaen til koking, siden den ikke bør stå og vente på gjestene (heller omvendt)!

 

 

SVINEFILET MED BLÅMUGGOSTSAUS OG KANTARELLER

TID: 1-1,5 time

Til 4 personer

 

STEKING AV SVINEFILETEN

Du trenger:

 

dsc_9778

 

  • 800 gr svinefilet (indre- eller ytrefilet) (200 gr pr. pers.)
  • 1 ts salt
  • 1 ts nykvernet sort pepper
  • 2 ts knust, tørket estragon
  • 2 ss smør

 

Slik gjør du:

Sett stekeovnen på 150ºC.

Tørk svinefileten og skjær bort eventuelle seige hinner. Gni den godt inn med salt, pepper og estragon.

Smelt smøret i en jernpanne på sterk varme og vent til det har sluttet å bruse og begynner å bli brunt. Slå ned varmen litt og brun fileten godt rundt det hele. Legg den over i et ildfast fat og sett den inn på midterste rille i stekeovnen. La den stekes i 25-30 minutter, avhengig av tykkelsen. Indrefilet er ofte tynnere enn ytrefilet. (En svinefilet bør helst være gjennomstekt, men ikke så mye stekt at den blir tørr. Den er ferdig når den kjennes fast, men likevel gir litt etter når du trykker på den med en stekespade eller baksiden av en skje). Ta den ut, legg aluminiumsfolie og et håndkle oppå slik at den holder bedre på varmen og la den hvile i 10 minutter før du skjærer den opp i 2 cm tykke skiver for servering.

 

 

BLÅMUGGOSTSAUS

Du trenger:

 

dsc_9784

 

  • 1 stor eller 2 små sjalottløk
  • 2 ss smør
  • 2 dl kyllingbuljong (2 dl vann og 1/2 buljongterning)
  • 4 dl matfløte
  • 90 gr blåmuggost (Tantemat bruker Norzola her, men du kan også bruke andre typer, se TIPS 1 nederst i dette innlegget)
  • 1/2-1 ts salt
  • 1/2-1 ts nykvernet, sort pepper
  • 1 klype kajennepepper
  • Inntil 2 ss nypresset sitronsaft
  • 2 ss kaldt smør til å røre inn i sausen til slutt

 

Slik gjør du:

Finhakk sjalottløken og la den surre i smøret på middels varme til den er blitt blank.

Tilsett buljongen og la den koke inn til halv mengde. Tilsett fløten og la det småkoke i 5-10 minutter. (Sausen blir tykkere når du har i osten, så ikke la det koke inn for mye).

Rør inn osten, små biter om gangen, slik at de smelter i fløten. Synes du sausen blir for tykk, spe med litt mer fløte.

Smak til med salt og pepper og ha i sitronsaft slik at du får en «spiss» på sausen. Hvor mye man trenger avhenger av hvor sur sitronen er, så start med 1 teskje og prøv deg frem.

Ha i en liten klype kajennepepper. Smaken av kajennepepperen vil utvikle seg, så vær forsiktig så du ikke har i for mye.

Hold sausen varm, og like før servering rører du inn et par spiseskjeer kaldt smør for å avrunde sausen.

 

 

STEKTE KANTARELLER:

Du trenger:

 

 

  • 300 gr ferdig forvellede kantareller (= ca. 600 gr ferske) (Se TIPS 2 ang. forvelling av kantareller)
  • 2 ss smør til å steke i
  • 1 ss presset sitronsaft
  • 1/2 ts salt
  • 1/4-1/2 ts nykvernet, sort pepper
  • Eventuelt hakket, fersk persille (du kan også bruke frossen persille fra fryseren) om du ønsker det

 

Slik gjør du:

Smelt smøret i stekepannen og stek de ferdig forvellede kantarellene noen minutter til de har trukket til seg mesteparten av smøret og er godt gjennomvarme. Rør innimellom. Ha på salt, pepper og sitronsaft, rør rundt og la det steke i ca. 1/2 minutt. Smak til om du vil ha i mer salt, pepper og/eller sitronsaft. Til slutt rører du inn hakket persille, om du ønsker det, og kantarellene er klar for servering!

 

 

GRØNN SALAT MED FIKEN

Du trenger:

 

dsc_9792

 

  • 1 Crispi-salat eller 1 lite hode isbergsalat
  • 1 pose rucolasalat
  • 1 oransje paprika
  • 4 vårløk
  • 4 ferske fikener

 

Slik gjør du:

Skyll salaten og kjør den i en salatslynge eller rist av mest mulig av vannet. Skjær vårløken opp i 0,5 cm biter og del paprikaen opp i små biter. Skjær stilken av fikenene og del dem opp i båter eller skiver.

Del opp Crispi-salat eller isbergsalat i mindre biter og bland med rucola. Bland inn dressingen (se oppskrift under) like før du skal legge salaten på serveringsfatet.

Legg salatblandingen opp på et serveringsfat, dryss over vårløk og paprika og fordel fikenene pent utover, så er salaten klar for servering!

 

DRESSING

Du trenger:

  • 1 ss balsamicoeddik
  • 1/4 ts knust fingersalt
  • 1/4 ts nykvernet, sort pepper
  • 1/2-1 ts flytende honning
  • 2 ss god olivenolje

Visp sammen balsamicoeddik, salt, pepper og honning. Ha i oljen og visp godt sammen. Smak til om du vil ha i mer av noe. Dressingen skal ha en skarp avslutning, mens honningen skal gi den en rund sødme.

 

BROKKOLINI

Brokkolini er som brokkoli, men har lengre og mørere stilk. Begge trenger veldig kort koketid, nesten bare å dyppes i varmt vann.

Kok opp vann og ha i litt salt. Ha i brokkolini og la den få et oppkok. Trekk av platen og la den ligge maks 1 minutt før du tar den opp.

 

 

Server svinefileten med kantareller, blåmuggostsaus, salat og brokkolini. Server pasta ved siden av, gjerne basilikumpasta, hvis du får tak i det.

 

 

Vel bekomme!

 

dsc_9797

 

 

TIPS 1: Tantemat har brukt Norzola i denne sausen, men du kan også bruke andre blåmuggoster. De kan være forskjellige med hensyn til hvor kraftig de smaker og hvor salte de er, så om du bruker en annen type enn Norzola må du smake deg frem til mengde ost og salt i sausen etterpå.

 

TIPS 2: Forvelling av kantareller gjør du ved å legge ferske, ferdig rensede kantareller i en kald panne eller kasserolle. Sett platen på godt over middels varme, og fuktigheten i soppen vil etterhvert komme ut. Rør rundt innimellom. Kantarellene er ferdig forvellet og klar til å brukes i oppskriften når all fuktigheten er fordampet.

2s COMMENTS

2 thoughts

  • Ingrid Neergaard
    januar 27, 2017 at 4:09 pm

    Kjære tantemat, du har «reddet» meg nok en gang. Bladde gjennom bloggen for å finne en hovedrett til et familieselskap på nyåret. Valget falt på svinefilet med blåmuggostsaus og kantareller. Du verden så mye skryt jeg fikk som jeg videresender til tantemat. Blåmuggostesausen var både spennende, smaksrik og satte en ekstra spiss på det hele.

    • tantemat
      januar 30, 2017 at 2:51 pm

      Kjære Ingrid, det var virkelig hyggelig å høre at du kunne bruke en av mine oppskrifter og at gjestene ble fornøyd! Tusen takk for tilbakemeldingen! Hilsen Tantemat

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *