Home / Hovedretter / Fisk / Fisk- og skalldyrgryte til fest
21 desember, 2017

Fisk- og skalldyrgryte til fest

Posted in : Fisk, Gryteretter, Hovedretter on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , , , , , ,

Til høytider har vi kanskje en tendens til helst å servere kjøtt, så hvorfor ikke by på fisk til en forandring? Fisk- og skalldyrgryten som du her får oppskrift på er en av de raskeste og enkleste festmiddagene du kan lage, og den smaker nydelig! Server den med ris, eller du kan ha ferske baguetter og smør ved siden av eller istedenfor, om du heller vil det! Med en god hvitvin ved siden av blir dette et festmåltid som Tantemat er sikker på at både du og gjestene dine vil like.

Både fisken og skalldyrene i denne gryteretten kan byttes ut med andre typer, det er opp til deg og hva du liker og har tilgang til. Det eneste du må tenke på er at fisken bør være fast, slik at den ikke lett går i stykker når den kommer i gryten. Både steinbit, kveite og flyndre er faste fisker som kan brukes istedenfor dem som er angitt i oppskriften, og av skalldyr kan du bruke kreps istedenfor reker, eller du kan bruke en blanding av forskjellige typer. Ønsker du en skikkelig festversjon kan du tilsette biter av hummer. Det er bare å variere etter egen smak og behag, denne gryten vil uansett smake deilig!

Oppskriften er rikelig til 4 personer, og om du serverer en forrett først skulle det være nok til 6 personer.

 

 

 

FISK- OG SKALLDYRGRYTE TIL FEST

TID: Ca. 45 min.

Til 4-6 personer

 

Du trenger:

 

 

  • Ca. 300 gr torskefilet
  • Ca. 300 gr isgaltfilet
  • Ca. 200 gr laksefilet
  • 1 boks reker i lake (385 gr, hvorav 200 gr reker)
  • 1 boks blåskjell i lake/vann (200 gr)
  • 1 stor fennikel
  • 6 sjalottløk
  • 2 hvitløksbåter
  • 1 boks knuste tomater (ca. 400 gr)
  • 1,5 dl tørr hvitvin
  • 2 dl creme fraiche
  • 1 fiskebuljongterning
  • 2 ts knust, tørket oregano eller estragon
  • 1/2 ts salt
  • 1-1 1/2 ts sort, nykvernet pepper
  • 2 ss smør

 

  • Dill til pynt

 

  • Beregn 2 dl ris til 4 personer, og 3 dl ris til 6 personer. Kok risen etter anvisningen på pakken mens du lager gryteretten, slik at den står klar når gryteretten er ferdig!

 

Slik gjør du:

Fjern eventuelt skinn og ben fra fiskefiletene og skjær dem i terninger. Del fennikelen i tynne, små skiver. Rens sjalottløken og del den i 4 båter. Rens og finhakk hvitløk.

Sil laken fra rekene og blåskjellene og ta vare på den, den skal brukes i gryteretten.

 

 

Smelt smøret i en kasserolle på middels varme og la sjalottløk og hvitløk surre til det er blankt. Tilsett fennikel og la det surre enda et par minutter. Rør jevnlig.

Ha i knust oregano eller estragon, tomatboksen, hvitvin, laken fra reke- og blåskjellboksene og smuldre i buljongterningen. La dette småkoke i 15 minutter. Smak til med salt og pepper og rør inn creme fraiche. La dette få et oppkok og ha i fiskebitene. La det få et nytt oppkok. Trekk kasserollen av platen, ha i reker og blåskjell og la stå i 5 minutter, til skalldyrene er blitt gjennomvarme. NB! Gryten bør ikke koke etter at skalldyrene er hatt i, da blir de seige!

Til servering har du først litt ris i tallerkenen før du øser fisk- og skalldyrgryte over. Pynt med noen dillkvaster og nyt! Ha gjerne nystekte baguetter med godt smør til også, eller istedenfor ris.

 

Vel bekomme!

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *