Home / Forretter / Auberginrullader med valnøttfyll I og II
22 mai, 2018

Auberginrullader med valnøttfyll I og II

Posted in : Forretter, Grønnsaker, SNACKS OG TAPAS on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , , , ,

Tantemat har nylig besøkt Georgia, og ble selvfølgelig inspirert av alle godsakene som ble servert der. Landet er kjent for god mat og vin og ikke minst for sin gjestfrihet, og når det er fest er det tradisjon å sette frem mange retter så gjestene kan smake på alt det beste som huset har å by på. I løpet av turen fikk vi smake mye forskjellig, og noe av det beste, som alltid kom på bordet, var auberginrullader med valnøttfyll. Tantemat har derfor prøvd å gjenskape denne spesialiteten så du også kan få en smak av det georgiske kjøkkenet. Server den som en liten snack, som en forrett, eller sammen med andre småretter på en buffé eller et tapasbord. Har du georgisk vin til blir det perfekt!

Tantemat har laget to versjoner av det fyldige valnøttfyllet, der det ene har mer smak av hvitløk og det andre inneholder chili. Prøv gjerne begge, så finner du ut hvilket du liker best.

Disse auberginrulladene er sunne og kan spises med god samvittighet, men er samtidig både mektige og mettende, så det holder å beregne 2-3 biter til hver.

Når du skal lage dem er det lurt å begynne med å bake auberginen, og mens den avkjøles lager du nøttefyllet.

 

 

 

AUBERGINRULLADER MED VALNØTTFYLL I OG II

TID: Ca. 30 minutter

Hvert av valnøttfyllene er nok til 16-20 auberginrullader, og til hvert av fyllene trenger du 1-2 auberginer, avhengig av størrelsen.

 

BAKING AV AUBERGIN

Du trenger:

  • 1-2 auberginer + olje til å pensle skivene med. (Én aubergin gir 8-10 skiver. Hver skive deles i to før du har i fyllet).

 

Slik gjør du:

Sett stekeovnen på 250ºC.

 

 

Skjær auberginen i ca. 1/2 cm tykke skiver på langs og legg dem utover på en bakepapirkledd stekeovnsplate. Pensle dem med en god olivenolje.

Sett dem inn på midterste rille i stekeovnen og la dem bakes i 12-15 minutter, til de begynner å få farge.

 

 

Hvor lang tid de må stå i stekeovnen kan variere, siden ovner er forskjellige, så følg med så de ikke blir brent! Ta dem ut og la dem avkjøles mens du lager valnøttfyll.

 

VALNØTTFYLL I:

Du trenger:

 

 

  • 150 gr valnøtter
  • 2 hvitløksfedd
  • 2-3 ss hvitvinseddik
  • 1/2-1 1/2 ts salt (bruk gjerne flaksalt, som har en finere smak enn vanlig bordsalt)
  • 1/4-1/2 ts hvit pepper
  • 1/4-1/2 ts malt koriander
  • 1-3 ss god olivenolje
  • Ca. 1 dl kaldt vann (til passe konsistens)

Ekstra: Granateplekjerner og en grønn kvast til å pynte med, for eksempel persille eller koriander.

 

 

VALNØTTFYLL II:

Du trenger:

 

 

  • 150 gr valnøtter
  • 1 hvitløksfedd
  • 1/2-1 rød chili
  • 2-4 ss nypresset sitronsaft
  • 1/2-1 1/2 ts salt (bruk gjerne flaksalt, som har en finere smak enn vanlig bordsalt)
  • 1/2-1 ts hvit pepper
  • 1/4-1/2 ts malt koriander
  • 6 ss god olivenolje
  • Ca. 1 dl vann (til passe konsistens)
  • (1 klype cajennepepper (valgfritt), hvis du vil ha enda mer smak!)

Ekstra: Små biter av chili og en grønn kvast til å pynte med, for eksempel persille eller koriander.

 

Slik gjør du – valnøttfyll I (og valnøttfyll II):

Rens og grovhakk hvitløksfedd (og chili). Ha valnøtter og hvitløk (og chili) i  miksebollen til stavmikseren og kjør til det er grovt hakket. Ha i salt, pepper, koriander, hvitvinseddik (sitronsaft) og olje og kjør det sammen til en jevn masse. Spe med kaldt vann, litt etter litt, til du får en passe fast konsistens, fyllet skal ikke være flytende. Smak om du vil ha i mer av salt, krydder eller hvitvinseddik (sitronsaft). Om du vil kan du også ha i mer olje for å få en enda fyldigere og mer kremete smak. (Ha i en klype cayennepepper til slutt i valnøttfyll II hvis du vil ha enda litt mer smak). Smaken skal være fyldig og kremete, med litt sting i fyll nr. II. Husk at salt er med på å fremheve de andre smakene, og siden valnøtter inneholder mye fett må det kanskje mer salt til enn du tror for at smaken skal komme frem.

 

 

AUBERGINRULLADENE

Del de bakte auberginskivene i to på tvers og legg en teskje med valnøttfyll på enden av hver skive.

 

 

Rull auberginskiven sammen rundt fyllet og legg rullen med skjøten ned på et serveringsfat. Pynt med en persille/korianderkvast og en granateplekjerne eller en liten bit chili, og server.

Nyt georgiske auberginrullader med valnøttfyll med et glass rødvin til (aller helst georgisk, hvis du får tak i det). Et glass tørr sherry til går også bra!

 

Vel bekomme!

 

Auberginrullader med valnøttfyll I.

 

Auberginrullader med valnøttfyll II

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *