HomeHovedretter Fisk Pai med røkelaks og krabbe

Pai med røkelaks og krabbe

Posted in : Fisk, Hovedretter, Laks og ørret, Lunsjretter, Pai on by : tantemat Stikkord: , , , , ,

Pai med røkelaks og krabbe og et deilig lag av smeltet ost på toppen er mettende og smakfull mat som kan serveres både til lunsj og middag, og den passer også på et buffébord. Alt du trenger til er en frisk, grønn salat med en god vinaigrette! Oppskrift på salat med dressing får du også her.

Det er enkelt å lage pai, men om du vil spare tid den dagen du skal servere den kan det være lurt å lage paideigen allerede dagen før og legge den i kjøleskapet. Det er selvfølgelig heller ingen ting i veien for at du kan gjøre alt samme dag som den skal serveres, men ta med i beregningen at paideigen bør ha 1 time i kjøleskapet for avkjøling før den skal forstekes. Den ferdige paien kan serveres rykende varm rett fra ovnen, men smaken kommer bedre til sin rett om den får stå i 1/2-1 time og tempereres først.

Kombinasjonen av røkelaks og hvitt krabbekjøtt er virkelig godt, men rent, hvitt krabbekjøtt kan være vanskelig å få tak i, så om nødvendig kan du bruke tilsvarende mengde røkt laks istedet, så blir det en ren røkelakspai.

 

 

 

PAI MED RØKELAKS OG KRABBE

TID: Ca. 1 time + 1 time for paideigen til å hvile i kjøleskapet og 1/2-1 time for paien til å tempereres før servering.

Til 4-6 personer

 

Paideig

Du trenger:

 

 

  • 100 gr kjøleskapskaldt smør
  • 200 gr hvetemel
  • 50 gr malte hasselnøtter, mandler eller valnøtter
  • 1-2 ss kaldt vann

 

Slik gjør du:

Bland mel og smør til en grynete blanding, bland inn malte  hasselnøtter, mandler eller valnøtter og bruk til slutt 1-2 ss kaldt vann til å samle deigen med, slik at du kan forme en tykk pølse av den. Pakk den inn i plastfolie og legg den i kjøleskapet til avkjøling i 1 time.

Når paideigen er godt avkjølt tar du den ut av kjøleskapet og former paiskallet. Om du har tid må du gjerne sette paiformen tilbake i kjøleskapet i 1/2 time før steking. Se på lenken Hvordan lage paideig og få den over i formen om du ønsker en utførlig forklaring på hvordan du kan gjøre det.

Forsteking av paiskallet: Sett ovnen på 200ºC og stek paiskallet på nederste rille i 10-12 minutter, til det begynner å bli gyllent. Ta det ut og la det såvidt avkjøles før det skal fylles.

 

 

Paifyll:

Du trenger:

 

 

  • 200 gr røkelaks
  • 120 gr hvitt krabbekjøtt (eller du kan bruke samme mengde røkelaks istedet)
  • 400 gr brokkoli
  • 3 dl lettrømme
  • 3 egg
  • 1/2 ts salt
  • 1/2 ts sort pepper
  • 2 ss nypresset sitronsaft
  • 1 bunt dill
  • 150 gr revet hvitost (gulost eller gouda)

 

Slik gjør du:

Sett stekeovnen på 200ºC.

Først skal brokkolien forvelles: Skyll og rens brokkoli. Del brokkolibukettene opp i mindre biter. Skrell stilken og del opp i små biter. Kok opp rikelig med vann i en kasserolle og ha i 2 ts salt. Ha i brokkolibitene og la dem koke i 2 minutter. Tøm straks av vannet og skyll med kaldt vann så kokeprosessen stanser.

Skjær røkelaksen i mindre biter.

Fordel brokkoli, røkelaks og krabbe utover den forstekte paibunnen.

Rør sammen egg, rømme, salt, pepper, sitronsaft og dill og tøm det over.

 

 

Fordel den revne osten på toppen.

 

 

Sett paien inn på nederste rille i stekeovnen og la den steke i 30 minutter. Du kan prøve om paien er ferdig ved å trykke forsiktig ned på toppen med baksiden av en skje. Paien føles fast når den er ferdig.

 

 

La gjerne paien stå i 1/2-1 time før servering, slik at den blir passe temperert.

Server paien lun med en frisk, grønn salat ved siden av. Oppskrift finner du nedenfor.

 

 

Vel bekomme!

 

 

 

 

Frisk, grønn salat med balsamico-vinaigrette:

Du trenger:

 

 

  • 1 pakke Babyleaf mix (65 gr)
  • 1 pakke Gourmetsalat (110 gr)
  • 1 pakke Ruccola (50 gr)
  • 1 pakke små, søte tomater (har du egendyrkede tomater er de kjempefine å bruke i denne salaten
  • Ca. 1/2 dl balsamico-vinaigrette (se oppskrift under lenken Enkel vinaigrette med balsamicoeddik)

 

Slik gjør du:

Skyll salaten godt (selv om det står på pakkene at den er både vasket og spiseklar) og plukk vekk eventuelle stygge blader. Kjør den i en salatslynge eller tørk den så godt du kan med kjøkkenpapir.

Skyll og del tomatene i 2 eller 4, avhengig av størrelsen.

Ha salatbladene i en stor bolle og bland inn vinaigretten. Ha salaten over på et serveringsfat, del tomatene i to og fordel dem utover. Server straks!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *