HomeHovedretter Moussaka med enkel salat

Moussaka med enkel salat

Posted in : Hovedretter, Kjøtt, Kvernet kjøtt/kjøttdeig on by : tantemat Stikkord: , , , , , ,

Alle som har vært i Hellas har vel spist den typiske, greske retten moussaka, en ovnsrett med kjøttfarse, aubergine og en deilig ostesaus oppå. Veldig godt, synes Tantemat, som gjerne også lager den hjemme på eget kjøkken. Det tar litt tid, men fordelen er at den kan lages dagen i forveien og så varmes opp neste dag (se TIPS 1 nederst i dette innlegget). Så sparer du tid den dagen du skal servere den, ihvertfall! Server en enkel salat og eventuelt ferske baguetter med smør til, og du har en kjempegod middag som minner deg om solfylte feriedager!

Denne oppskriften kommer opprinnelig fra Opplysningskontoret for kjøtt, men Tantemat har endret den litt ved å tilsette en rød chili pluss litt mer krydder for at det skal bli skikkelig smak. Er du ikke så glad i chili er det, som vanlig, helt greit å utelate den.

For at en moussaka skal bli «ordentlig» gresk skal det helst være kvernet lammekjøtt i den, noe som ikke alltid er så lett å få tak i her hjemme, men den fungerer helt utmerket med vanlig karbonade- eller kjøttdeig også!

Oppskriften på moussaka nedenfor kommer i rekkefølgen å dele opp og salte auberginen først, deretter lage kjøttsausen og så lage ostesausen, før det hele skal i en ildfast form og bakes i ovnen.

Oppskriftene på en enkel salat og vinaigrette finner du etter oppskriften på moussakaen.

 

 

MOUSSAKA MED ENKEL SALAT

TID: Ca. 50-60 minutter + 35-40 minutter i ovnen.

 

Til 6 personer

 

Du trenger:

 

 

Aubergineskiver

  • 1 aubergine (ca. 400 gr)
  • 2-4 ss finsalt

 

Slik gjør du:

Skjær auberginen i skiver på ca. 1/2 cm og legg dem i ett lag utover en stor plate, for eksempel en stekeovnsplate. Strø over salt og la dem ligge til alt er klart til å fylle moussakaen i formen.

 

Kjøttsaus

  • 500 gr karbonade- eller kjøttdeig (eller kvernet lammekjøtt)
  • 2 ss smør (eventuelt mer)
  • 2 løk
  • 1 grønn paprika
  • 1 rød chili (kan utelates)
  • 1 fedd hvitløk
  • 1 boks (130 gr) tomatpuré
  • 2-3 ts salt
  • 1-1 1/2 ts pepper
  • 1 ts tørket, knust oregano
  • 3/4 ts malt kanel
  • 1 laurbærblad
  • 2-4 dl vann

 

Slik gjør du:

Rens og finhakk løken. Rens paprika for frø og hvite hinner og skjær den opp i små biter. Finhakk hvitløken. Fjern frøene fra chilien og finhakk den.

 

 

NB! Før du begynner med kjøttsausen setter du stekeovnen på 200ºC.

Smelt smøret i en godt varm (jern)gryte og vent til det slutter å bruse før du har i karbonade/kjøttdeigen, litt om gangen, og bruner den (se TIPS 2 nederst i dette innlegget ang. bruningen). Bruk en sleiv eller gaffel og gni den ut slik at den blir kornete. Ta den ferdig brunede karbonade/kjøttdeigen opp med en hullsleiv, ha den over i en bolle og sett til side.

Ha mer smør i pannen om nødvendig og reduser varmen noe. Tilsett løk og la den surre til den blir blank. Ha så i paprika, hvitløk og chili og la surre et minutt eller to under jevnlig omrøring.

Ha den brunede karbonadedeigen tilbake i gryten sammen med grønnsakene og tilsett salt, pepper, oregano, kanel, laurbærblad, tomatpuré og 2 dl vann. Kok opp og la det så stå og såvidt småkoke i 15-20 minutter til det blir en tykk saus. Pass på å røre i sausen innimellom. Hvis det blir tørt, tilsetter du mer vann. Smak til om du vil ha i mer salt og/eller pepper. Husk at du trenger litt mer enn du ellers ville hatt i, siden ostesausen på toppen kommer til å «stjele» noe smak fra kjøttsausen. Ta opp laurbærbladet og kast det. Trekk gryten av platen og la sausen avkjøles noe.

 

Ostesaus:

  • 4 dl helmelk
  • 3 ss hvetemel
  • 200 gr revet gulost (gouda, gulost eller Jarlsberg) + 75-100 gr ekstra til å drysse oppå
  • 2 egg

 

Slik gjør du:

Visp sammen melk og mel i en kasserolle og rør til det koker opp. Trekk kasserollen fra platen, tilsett revet ost og rør til osten er smeltet. La det avkjøles litt før du rører inn eggene.

Når både kjøtt- og ostesausen er klar, skal alt over i en ildfast form:

Smør et ildfast fat som rommer minst 2 liter. Skyll saltet av aubergineskivene og tørk dem lett med kjøkkenpapir. Legg aubergineskiver og kjøttsaus lagvis og hell ostesausen på toppen. Dryss revet ost over til slutt og stek på midterste rille i ovnen i 35-40 minutter, til osten har fått en fin, gyllen farge. Ta formen ut av ovnen og la den stå 1-2 minutter før servering.

 

Ved siden av moussakaen serverer Tantemat en enkel salat med en enkel vinaigrette:

 

ENKEL SALAT består av de ingrediensene du ser på bildet under, nemlig:

  • Issalat (ca. et halvt hode), delt i passe store biter
  • 10-12 cherrytomater, delt i 2 eller 4
  • 5-6 cm agurk, i 1/2 cm skiver som så deles i staver
  • 1/4 liten rødløk i tynne båter

 

 

Slik gjør du:

Ingrediensene til salaten deles opp og blandes kort tid før servering. Vinaigretten blandes inn like før servering.

 

ENKEL VINAIGRETTE

Du trenger:

 

 

  • 2 ss hvitvinseddik (gjerne en med oreganosmak)
  • 4 ss olivenolje
  • Ca. 1/2 ts salt
  • Ca. 1/4 ts sort pepper
  • 1 ts tørket, knust oregano

 

Slik gjør du:

Ha alle ingrediensene sammen i et glass og rør eller rist det godt sammen.

Bland vinaigretten inn i salaten like før servering.

 

Server moussakaen med nylaget salat. Ferske, nybakte baguetter med smør smaker godt til.

 

Vel bekomme!

 

 

 

TIPS 1: Oppvarming av moussaka: Sett formen inn i kald stekeovn, sett ovnen på 160-170ºC og la den stå 30-40 minutter. Ovner kan variere, så følg med så moussakaen ikke blir brent. Legg eventuelt et bakepapir på toppen.

TIPS 2: Når kjøtt eller karbonade/kjøttdeig skal brunes er det viktig å ha en liten mengde i pannen/gryten om gangen. Har du i for mye vil pannen/gryten bli avkjølt og kjøttet blir kokt istedet for brunet. Med en liten mengde vil pannen/gryten klare å holde på varmen, og du får fint brunet karbonade/kjøttdeig istedenfor at den blir kokt og grå.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *