HomeIngredienser fra naturen Te av tørkede bringebærblader

Te av tørkede bringebærblader

Comments : 2 Posted in : Ingredienser fra naturen on by : tantemat Stikkord: , , , , , ,

Når bringebærbuskene kommer med nye, friske skudd om våren er det på tide å plukke for å lage grønn te. Vi plukker helst det ytterste, myke, lysegrønne bladet og blomsterknoppene («Silver tip»). Ifølge boken Medisinplanter i Norge (av Rolv Hjelmstad) har te av bringebærblader medisinske egenskaper, men vi bruker denne teen ganske enkelt fordi vi synes det er godt og fordi det er morsomt å plukke og lage sin egen grønne te. Den inneholder både C-vitaminer, garvestoffer og annet som gjør godt for kroppen!

TeAvTørkedeBringebærbladerSilverTip

Først en forklaring av tørkeprosessen, og så kommer oppskriften på te helt til slutt:

Når vi har plukket så mye som vi orker og har tid til, legger vi bladene i et jevnt lag utover en rist oppå en ovnsplate. Ikke legg dem for tykt utover, da tar det lang tid å tørke dem.

TeAvTørkedeBringebærbladerSilverTipTørkingPåRist

Så lar vi bladene tørke midt i ovnen ved 50 grader Celcius. (Ved lav temperatur beholdes mest mulig av de gode stoffene). Sett en sleiv eller lignende i ovnsdøren slik at fuktigheten slipper ut, og vend litt på bladene innimellom. På den måten blir de jevnere og fortere tørket, og du følger også med på hvordan de ligger an i tørkeprosessen, som kan ta noen timer. Det er viktig at bladene er skikkelig tørket, ellers vil de mugne ved lagring. At de er godt tørket kan du kjenne ved å prøve å knekke bladene og bladstilken. Når de lett lar seg knuse, er de tørre nok. Fyll dem i tette glass eller bokser, uten å knuse dem eller pakke dem for hardt sammen. På bildet nedenfor ser du hvordan de tørre bladene ser ut.

TeAvTørkedeBringebærbladerSilverTipFerdigTørket

Te av tørkede bringebærblader:

Kok opp 5 dl vann, trekk kasserollen til side og la stå i 5 minutter for å senke varmen noe. (Ved lavere temperatur beholdes næringsstoffene i bladene bedre).
5 gram tørkede blader (ca. en håndfull) knuses lett og has i. Rør rundt, og la dette trekke under lokk i 10 minutter.
Sil av og nyt den som den er eller til mat!

TIPS 1: En større mengde blader og/eller lengre trekketid vil gi en kraftigere te. Finn ut hva du synes er best.

TIPS 2: Bringebærbuskenes voksested samt hvor mye lys/skygge/varme de får, er med og bestemmer smaken på bladene. Erfaringsmessig gir et voksested med mye sol en finere og mildere smak.

TIPS 3: Selv om «Silver tip» er best, kan du plukke nye, myke blader ellers på planten gjennom hele sesongen. Disse gir også god te.

TIPS 4: Du kan selvfølgelig også lage te av ferske blader. Bruk da samme fremgangsmåte, men bruk dobbelt så mye blader.

Vel bekomme!

2s COMMENTS

2 thoughts

 • juni 6, 2021 at 1:21 pm

  Hi Lure pa kan driker mye bringer te. Samtidlig mange forkjeliger medisin i koppen tusentakk

  • tantemat
   juni 6, 2021 at 1:39 pm

   Hei, Hoatran!
   Hyggelig at du bruker bloggen min! Jeg forstår spørsmålet ditt sånn at du lurer på hvor mye te av bringebærblader du kan drikke når du samtidig bruker medisiner. Det er et spørsmål som jeg ikke er kompentent til å svare på, så jeg foreslår at du søker opp rolv.no/bringebær på nettet og leser alt som står der. Det handler blant annet om hvilke stoffer bringebærblader inneholder og hvordan de kan virke medisinsk. Deretter bør du snakke med legen som skriver ut medisiner til deg, og eventuelt også be ham om å se hva som står på rolv.no. Håper dere sammen kan finne ut av det!
   Lykke til!

   Hilsen Tantemat

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *