HomeHovedretter Stekt laks med valnøttsaus, brokkolini og piggsopp/kantareller

Stekt laks med valnøttsaus, brokkolini og piggsopp/kantareller

Posted in : Hovedretter on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , ,

Å lage saus av valnøtter er ikke akkurat vanlig i Norge, men denne fikk en i reisefølget servert på en Georgisk restaurant i Berlin en gang. Den var så god at det var verdt å prøve å gjenskape den. I Georgia bruker de valnøtter i både sauser og dressinger, så flere oppskrifter med valnøtter kommer senere.

Stekt laks med valnøttsaus, brokkolini og piggsoppKantareller

Først får du oppskrift på valnøttsausen. Dette er en stor oppskrift som er nok til minst 8 personer, men sausen egner seg godt til nedfrysing. Frys ned i tette pakninger, så er det enkelt å ta den frem senere. Og har du sausen liggende klar i fryseren, er dette en rask middagsrett. Det går fort å steke laks og sopp, og brokkolinien er klar i løpet av veldig kort tid. Se mine tips nederst for rekkefølgen du kan gjøre det i.

NB! Selv om oppskriften på valnøttsausen er stor, er resten av oppskriften beregnet til 2 personer.

Valnøttsaus
400 gr valnøtter
1 stor, gul løk
5 fedd hvitløk
60 gr smør
2 ss paprikapulver
1 ts cayennepepper
7,5 dl vann
1 1/2 fiskebuljongterning
1/2 sitron (saften)
2 ss tomatketchup
Salt
Sort pepper

Løk og hvitløk hakkes og surres forsiktig i smøret i 5 min., til det er mykt og blankt. Ha i paprikapulver og cayennepepper og la det surre i 3 min. til.
Ha valnøtter, løkblanding og fiskebuljongterning og vann i en mikser og kjør til du har en finkornet blanding. Ha alt tilbake i kasserollen, la det få et oppkok og smak til med sitronsaft, salt og pepper. (På grunn av de fete valnøttene trenges det endel av både sitronsaft, salt og pepper for at du skal få skikkelig smak på sausen).
Ha i tomatketchup til sist for å avrunde smaken.

Denne sausen er skarp fordi det er såpass mye cayennepepper i den, men laksen er fet og trenger denne skarpheten for at de skal harmonere godt sammen. Skarpheten vil dessuten «forsvinne» sammen med laksen og resten av tilbehøret.
Sausen skal serveres varm.

Stekt laks
400 gr fersk laks

Skjær laksen i ca. 2 cm tykke skiver. Krydre godt med salt og pepper, og stek den raskt på begge sider i god og varm panne. Laksen skal ikke være helt gjennomstekt, da blir den tørr.

Stekt piggsopp/kantareller:
Ikke alle har egenplukket piggsopp i fryseren, men kantareller går like bra!

200 gr fersk sopp
Sitronsaft
Salt
Pepper
Rens soppen og ha den i varm panne uten smør. Fersk sopp avgir vann, så vent til alt vannet er kokt inn. Ha en klatt smør i pannen og la soppen surre til den har trukket til seg mesteparten av smøret. Smak til med salt, pepper og sitronsaft.

Brokkolini:
1 pakke brokkolini

Kok opp vann med 1 ts salt.
Ha i brokkolini og gi den et raskt oppkok. Trekk av platen og la stå 1/2 min. før du tar den opp.

Pynt med cherrytomater og gressløk, og server sitronbåter, pepper og flaksalt til.

Stekt laks med valnøttsaus, brokkolini og piggsoppKantarellerServering

Vel bekomme!

TIPS: Lag sausen først. Den blir bare bedre av å få stå og la smakene utvikle seg mens du tilbereder laks og tilbehør.
Du kan så steke laksen raskt i varm panne og sette den inn i stekeovnen på 60 grader Celcius mens du steker soppen. Husk bare at laksen fortsetter å steke i sin egen varme, så det er viktig at den ikke er gjennomstekt når du tar den ut av pannen. Laksen er saftigere med en rosa kjerne inni.
Etter at laksen er satt i ovnen, steker du soppen.
Til sist koker du brokkolini. Den er aller best når den har tyggemotstand og skal derfor ha kun kort tid i kokevannet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *