HomeKaker og desserter Rabarbrapai med vaniljekrem og marsipan

Rabarbrapai med vaniljekrem og marsipan

Posted in : Kaker og desserter on by : tantemat Stikkord: , , , , , ,

Når rabarbraen kommer om våren, er det tid for å lage en deilig rabarbrapai. Etter Tantemats mening er rabarbraen aller best når den fremdeles er ganske ung, det vil si før stilken er blitt tykk og grov.

Denne rabarbrapaien egner seg godt som dessert, servert med en god vaniljeis til. Eller du kan servere den med granskudd-parfait, som du også finner oppskrift til på denne bloggen.

En fordel med denne paien, er at både deigen og rabarbramarmeladen kan lages i stand i god tid i forveien. (Se mine tips nederst). På den måten går det raskt å lage paien den dagen du skal servere den.

Denne oppskriften passer til en ringform på 24-25 cm.

 

RabarbrapaiMedVaniljekremOgMarsipan

 

Mørdeig:
3 1/2 dl hvetemel
2 ss sukker
150 g kaldt smør

Rabarbramarmelade:
800 g rabarbra
2-5 dl sukker (avhenger av hvor syrlig rabarbraen er)
4 ss vann
(Evt. 1-2 ss potetmel blandet ut i litt vann)

Vaniljekrem:
2 poser vaniljesaus til koking (helst Freia)
5 dl H-melk
6 ss sukker

Marsipantopping:
Noen skiver av en ferdigkjøpt marsipan-«pølse», gjerne den billige typen. Den har den søtheten som trenges som topping på denne paien.

Slik gjør du:
Bland hvetemel og sukker og smuldre inn det kalde smøret til en glatt deig. Rull den til en tykk pølse og sett den i kjøleskapet.

Rabarbramarmelade:
Kok opp rabarbraen med vannet og ha i sukker. Begynn med 2 dl, og mot slutten, når marmeladen begynner å bli tykk nok, smaker du evt. til med mer sukker. Hvor mye som trenges, er avhengig av hvor syrlig rabarbraen er. Rabarbraen skal småkoke med sukkeret til marmeladekonsistens. Det kan ta litt tid, så for å korte ned arbeidstiden kan du evt. tykne den med potetmel mot slutten. Da har du i potetmel/vannblanding gradvis til du får passe konsistens. Trekk kasserollen til side for avkjøling. Husk å smake om du trenger mer sukker. Marmeladen skal være søt, men ha en klar syrlighet fra rabarbraen.

Vaniljekrem:
Bland vaniljepulver og sukker i en kasserolle. Bland inn melken og la det få et oppkok. NB! Rør hele tiden, så sausen blir jevn og uten klumper. La sausen avkjøles under lokk, for å unngå snerk på toppen. Du kan røre i den med jevne mellomrom under avkjøling.

Marsipantopping:
Skjær 2-3 mm tykke skiver av marsipan-«pølsen». Du trenger 12-13 stykker.

Smør formen.
Ta mørdeigen ut av kjøleskapet og skjær den opp i ca. 3 mm tykke skiver. Fordel dem utover i formen og «lapp sammen» med mer mørdeig innimellom skivene. Skjær til skivene slik at de passer og ha rundt kanten. (Se bildene). Jeg synes dette er enklere enn å kjevle ut deigen, siden mørdeig så lett går i stykker.

 

 

RabarbrapaiMedVaniljekremOgMarsipanSkiverAvDeigenIFormen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Når du har kledd formen ferdig, heller du i vaniljekremen og fordeler jevnt utover i formen.
Legg forsiktig rabarbramarmeladen skjevis oppå.

 

RabarbrapaiMedVaniljekremOgMarsipanFyllingIFormen

 

 

 

 

Til slutt legger du marsipanskivene forsiktig på toppen i et pent mønster.

Stek midt i ovnen ved 175ºC i 35-40 minutter, til marsipanen har fått en gylden farge.

Serveres lun med vaniljeis eller granskudd-parfait.

Vel bekomme!

 

 

TIPS 1: Du kan lage mørdeigen ferdig et par dager i forveien og la den stå i kjøleskapet til den skal brukes.

TIPS 2: Du kan kle formen med mørdeigen i god tid før du skal ha i fyllet. La den stå kaldt i kjøleskapet til du skal bruke den.

TIPS 3: Rabarbramarmeladen kan også lages i stand i god tid i forveien. Avkjøl den og sett den i tett boks i kjøleskapet til du skal bruke den.

TIPS 4: Du får ikke bruk for hele marsipan-«pølsen», så da bare pakker du resten tett i plast og legger den i fryseren. Tin den et døgn i kjøleskap før du skal bruke av den neste gang.

TIPS 5: Om det blir rester av kaken setter du en litt større kakering rundt den, dekker med alfolie og trekker en plastpose utenpå. Den holder seg flere dager i kjøleskapet, og kan varmes forsiktig når du skal servere den. Sett den i kald ovn og sett ovnen på 140ºC, og la den stå til du synes den er passe lun, ca. 10-15 minutter, avhengig av hvor lang tid ovnen din bruker på å bli varm.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *