20 august, 2015
Blomstersmør til fisk eller kjøtt
Comments : 1 Posted in : Tilbehør, Urter og blomster on by : tantemat Stikkord: blomkarse, blomster, chili, dill, estragon, gressløk, grønn, hvitløk, kornblomst, persille, ringblomst, rosmarin, rød, sitronsaft, smør, timian, urter
Når man har blomster og urter i hagen eller på terrassen, har man et godt utgangspunkt for å lage et lekkert blomstersmør med både god smak og fine farger. Blomstersmør er et lettvint og godt alternativ til saus, og egner seg godt i sommerhalvåret, når en ønsker å ha det så lettvint som mulig. Lager du en god porsjon, er det enkelt å fryse ned og ta frem når du har behov for det. Med sitt høye fettinnhold trenger det kun kort tining i kjøleskap før bruk.
Blomstersmør egner seg til både bakt, stekt og grillet fisk og kjøtt. Hvilke urter du bruker, avgjør hva det passer best til.
BLOMSTERSMØR
Til 4 personer
Dette trenger du:
- 125 gr smør (bruk det smøret du liker best)
- Ca. 1 ts friskpresset sitronsaft
- 4 fedd hvitløk
- Salt (helst flaksalt, som har en finere smak enn vanlig bordsalt)
- Pepper
- Urter og blomster som du har for hånden. Her har jeg brukt persille, blader og blomster fra blomkarse samt ringblomster og kornblomster. Ha i så mye grønt og blomster at det gir god smak og fin farge.
Slik gjør du:
Romtemperer smøret og ha det i en bolle. Knus hvitløksfeddene og ha i sammen med litt nykvernet pepper og salt. Ha i 1 ts sitronsaft. Bland alt dette godt sammen. Snitt blomster og urter fint og bland inn. Smak evt. til med mer salt, pepper, sitronsaft eller hvitløk, og ha evt. i mer urter og blomster. Smøret skal ha god smak og farge.
Fyll smøret i en liten skål og pynt med en blomst. Legges oppå varm fisk eller kjøtt slik at det smelter og gir smak og farge.
Vel bekomme!
Tips 1:
Blir det smør til overs, pakker du det godt inn og fryser det. Som sagt, trenger det kun kort tid i kjøleskap for tining.
Tips 2:
Bruker du urter som timian og rosmarin passer smøret best til kjøtt. Vil du ha noe som passer best til fisk, tar du persille, dill, gressløk og/eller estragon. Estragon og persille går også godt til kylling. Men selvsagt kan du bruke en hvilken som blanding, det er din egen smak som avgjør!
Tips 3:
Vil du ha et smør med sting, kutter du 1/2-1 rød eller grønn chili og blander inn.
One thought on : 1
Åj, det så deilig ut! 🙂