HomeForretter Bruscetta med skogsopp

Bruscetta med skogsopp

Posted in : Forretter, Ingredienser fra naturen, Lunsjretter, Skogsopp on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , , , , ,

Fra midten av juli (ofte før det også) og til oktober-november plukker vi sopp. Nå i midten av august har vi funnet mange forskjellige typer, sånn som kantareller, skrubb, steinsopp, fåresopp, piggsopp, kremle, smørsopp og røyksopp.

Hvis du finner sopp av mange typer, men lite av hver, så egner det seg godt for en bruscetta, dvs. en lett sprøstekt brødskive med sopp på. Du kan selvfølgelig også bruke bare en type, om du ønsker det, men vi synes en blanding er best. Denne gangen har vi brukt skrubb, fåresopp, kremle, røyksopp og kantareller. Bruscettaen egner seg godt både som forrett og som en liten lunsjrett.

På bildet nedenfor ser du «fangsten» fra vår siste sopptur. Der er det piggsopp i forgrunnen, og like bak er det steinsopp og skrubb. Bakerst ligger det myrskrubb til venstre, de gule i midten er kantareller, og så er det fåresopp til høyre.

FerskSkogsopp1

NB! Når man plukker sopp, skal man være hundre prosent sikker på at den er spiselig. Skaff deg en god soppbok, og gå på kurs for å lære sikre matsopper.

Til 2 personer:

20150819_173650

300 gr forvellet sopp (for forvelling, se TIPS nedenfor)

1 sjalottløk, hakket

1 hvitløksfedd, hakket

2 ss smør

Noen dråper ferskpresset sitronsaft

Salt

Pepper

Persille

Parmesanost til å rive over

Extra virgin olivenolje til å ha over

Smelt smøret over middels varme og ha i sjalottløk og hvitløk. La det surre til det blir blankt. Ha i soppen og la det surre 2-3 minutter, til det er gjennomvarmt. Kverne over litt salt og pepper og ha i noen dråper sitronsaft. Rør inn 1-2 ss hakket persille, legg på lokk og trekk kasserollen til side.

Bruscetta:

2 skiver av f.eks. landbrød (dvs. brød som det ikke er hele korn i. Hele korn kan bli harde ved steking).

Smør et tynt lag med olivenolje på brødskivene og stek dem med den oljede siden ned i en godt varm panne til de får fin farge og en lett sprø overflate. Legg dem over på en fjøl for avkjøling.

Servering:

Legg bruscettaen med den sprø siden opp på tallerkenen og legg på soppblandingen. Kvern over litt pepper og strø over revet parmesan.

La hver person kverne over mer salt og pepper og ha over mer god olivenolje og parmesan etter smak.

Pynt med persille.

Vel bekomme!

TIPS 1: Forvelling av steinsopp eller skrubb: Børst og rens soppen fri for rusk og rask, skjær bort det som evt. er markspist og skjær den opp i mindre biter. Ha noen dråper olje i en kald panne, ha i soppbitene og sett på varmen. Pass på under oppvarmingen så ikke soppen brenner seg. Etter hvert vil det komme fuktighet ut av soppen. Senk varmen til litt over middels og rør av og til inntil alt vannet er fordampet. Hell soppen over på et fat og la den avkjøles. Steinsopp og skrubb inneholder ikke så mye vann som mange andre typer sopp, så de vil ikke miste så mye av egenvekten. Når soppen er avkjølt er den klar til bruk eller til å fryses ned i tett boks. Sopp som er forvellet med olje, holder seg ca. 2 måneder i fryseren.

TIPS 2: Forvelling av andre typer sopp (kantareller, piggsopp o.l): Børst og rens soppen fri for rusk og rask, skjær bort det som evt. er markspist og skjær den i mindre biter (det er ikke nødvendig å dele opp kantareller, med mindre de er veldig store. Hele kantareller tar seg godt ut på tallerkenen). Ha oppdelt sopp i kald panne og sett på kald plate. Slå på platen. Etter hvert vil vannet komme ut av soppen.  Senk varmen til noe over middels, vent til alt vannet er fordampet og hell soppen over på flate tallerkener for avkjøling. Soppen er nå klar for bruk eller for å fryses ned i tett boks. Sopp som ikke er forvellet med olje, holder seg lenger i fryseren.

TIPS 3: De forskjellige sopptypene bør forvelles og eventuelt fryses ned hver for seg. Skal man bruke en blanding av forskjellige typer sopp i en rett, så blander du dem først når du skal tilberede retten. De forskjellige sopptypene gir fra seg forskjellig mengde fuktighet. For eksempel vil kantareller miste ca. 25-30% av egenvekten ved forvelling, mens piggsopp vil miste mye mer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *