Chilipesto

Posted in : Dressinger, Sauser, Tilbehør on by : tantemat Stikkord: , , , , ,

Chilipesto er et godt (og litt sterkt) tilbehør til både rød og hvit fisk. Og selvfølgelig også til kjøtt, om du ønsker det. Hvor sterk pestoen blir er avhengig av styrken på chilien, noe som man aldri vet helt eksakt på forhånd, og dessuten på hvor mange chili og hvor mange hvitløksfedd du har i pestoen. Med den oppskriften som jeg gir deg her, blir den, etter min smak, middels sterk.

20150821_145328

9 røde chili

Skall av 1 lime, revet

Saft av 1/2-1 lime

3 fedd hvitløk

2 ss solsikkefrø

Salt (helst flaksalt)

Pepper, nykvernet

1 dl extra virgin olivenolje + noe mer til å ha over til slutt

Evt. noen sukkerkorn

Rens chilien fri for frø og del den opp i mindre biter. Rens hvitløkbåtene og del i mindre biter.  Ha bitene av chili og hvitløk samt revet limeskall, saft av 1/2 lime og solsikkefrø i en blender og kjør til det blir en jevn og ganske findelt masse. Skrap ned fra sidene i blenderen med jevne mellomrom, så alt blir ganske likt kuttet. Ha i olivenolje samt 1/4 ts salt og 1/4 ts nykvernet pepper og kjør videre til en jevn masse. Smak til slutt til med evt. mer pepper, salt og limesaft. Pestoen skal være «chilisterk», samtidig som den skal ha god syre fra limesaft. Husk at salt, pepper og limesaft er smaker som forsterker hverandre, så smak vekselvis til med hver av ingrediensene til du får den smaken du ønsker. Om du synes chilipestoen blir for sterk, kan du tilsette ørlite grann sukker for å avrunde smaken.

På bildet nedenfor ser du hvordan pestoen blir seende ut. Og på neste bilde ser du hvordan det er hellet over litt olivenolje slik at den dekker pestoen. Dette er viktig for å bevare den, og må gjøres hver gang du har brukt den og skal sette den inn i kjøleskapet igjen. Hvis du ikke gjør det, vil den raskere miste smak eller få mugg.

Er du påpasselig med å fylle på med olje på toppen, vil pestoen holde seg lenge i kjøleskapet, selv om den vil tape noe smak etter hvert.

ChilipestoIGlassFørOlje

 

ChilipestoMedOljeOver

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *