26 august, 2015
Alt-mulig-pesto
Comments : 2 Posted in : Tilbehør, Urter og blomster on by : tantemat Stikkord: blader av blomkarse, blader av ringblomst, gressløk, gulrotgress, hvitløk, persille, pesto, småløkplanter, vårløk
Pesto er et godt alternativ til saus hele året, men kanskje spesielt i sommerhalvåret, når en ønsker å ha det lettvint på kjøkkenet. En pesto krever ingen koking, kun ingredienser som du kjører i blender, og den serveres kald. Her kommer oppskrift på en kjempegod pesto som jeg laget av planter jeg har i krukker på terrassen denne sommeren, bl.a. det grønne gresset av gulrøtter.
Se TIPS nederst, for bruk av alternative ingredienser.
Helt til slutt finner du bilder av plantene jeg har brukt.
75 gr gulrotgress
25 gr til sammen av små løkplanter, blader av ringblomst og blader av blomkarse
75 gr pinjenøtter
25 gr valnøtter
1 kinesisk vårløk
2 fedd hvitløk
100 gr parmesanost
2-3 dl extra virgin olivenolje
1-1 1/2 ts salt (helst flaksalt)
1 ts nykvernet sort pepper
Vask de grønne ingrediensene godt og rist av dem vannet. Del det grovt opp og ha det i blenderen sammen med pinjenøtter, valnøtter, vårløk, hvitløk og parmesanost delt opp i små biter. Kjør til en jevn og litt grov konsistens. Pass på å skrape ned fra kantene innimellom for å få en jevn blanding. Ha i 2 dl olivenolje og salt og pepper og kjør igjen til en jevn blanding. Blir blandingen for tørr har du i mer olivenolje, slik at den blir lett flytende. Smak til slutt til med mer salt og pepper, om det trenges. Ha alt over i et glass, jevn overflaten og hell olivenolje forsiktig over slik at den blir liggende som et lokk over pestoen. Dette lokket med olivenolje på toppen sørger for at pestoen holder seg. Sett på tett lokk og oppbevar i kjøleskap, om du ikke skal bruke den med en gang.
Når du skal bruke pestoen er det lurt å ta den ut av kjøleskapet 1/2 – 1 time før bruk, slik at den får temperert seg. Da kommer smakene bedre frem.
Denne pestoen passer best til kjøtt, men smaker også godt til stekt fisk eller fiskekaker. Din smak avgjør!
Vel bekomme!
TIPS 1: Du kan også bruke det grønne av gulrøtter du kjøper, men kjøpt isåfall økologiske, som ikke har vært sprøytet.
TIPS 2: Gresset på gulrøttene du kjøper kan ha grove stilker. Isåfall tar du bort stilkene og bruker bare det grønne bladverket.
TIPS 3: Små løkplanter kan erstattes med gressløk.
TIPS 4: Istedenfor blader av ringblomst og blomkarse, kan du bruke persille.
Nedenfor ser du bilder av gulrotgress, blomkarse, små løkplanter og ringblomst.
2 thoughts
Hvor lenge er denne pestoen med gulrotgress holdbar?
Hei, Marit! Pesto kan fryses, og du kan tine den i kjøleskapet over natten før du skal bruke den. I fryseren er holdbarheten ihvertfall ett år. For oppbevaring i kjøleskap er det viktig å alltid ha et lag med olje på toppen for å unngå muggdannelse. Da holder den seg i noen uker, avhengig av hvor kaldt kjøleskapet ditt er og hvor nøye du er med å holde glasset rent over oljelaget. Tantemat anbefaler at du fryser pestoen for aller best holdbarhet. Lykke til! 🙂