HomeIngredienser fra naturen Omelett med skogsopp

Omelett med skogsopp

Posted in : Ingredienser fra naturen, Lunsjretter, Skogsopp on by : tantemat Stikkord: , , , , , ,

Har du gått tur i skogen og vært så heldig å finne noen sopp, er det luksus å kunne unne seg en lunsj med fersk sopp etterpå. Her får du oppskrift på omelett med skrubb. Du kan selvfølgelig bruke en hvilken som helst annen type sopp også, hver for seg eller i blanding, men jeg synes skrubb egner seg spesielt godt til denne retten. (Se nederst i dette innlegget for TIPS ang. rensing og skrelling av skrubb og annen sopp).

2-4 pers.

OmelettMedSkogsopp

Soppfyll:

4-5 ss smør

ca. 200-250 gr fersk sopp eller 150-200 gr ferdig forvellet sopp

2 sjalottløk

2 hvitløksfedd

1 par ss nypresset sitronsaft

Salt (helst flaksalt)

Nykvernet, sort pepper

Bruker du fersk sopp, så må du forvelle den først. Se TIPS nedenfor.

Smelt smøret i en kasserolle, ha i finhakket løk og hvitløk og la det surre forsiktig til det blir blankt. Ha i sopp, sitronsaft, litt salt og kvern over litt pepper. Rør rundt og la det surre til væsken er fordampet og soppen er gjennomvarm. Smak evt. til med mer sitronsaft, salt og pepper. Legg lokk på kasserollen og trekk den til side, men prøv å holde den varm.

Omelett:

2 ss smør

4 egg

4 ss vann, melk eller fløte

Salt

Hvit pepper

150-200 gr hvit ost, revet eller i skiver

Ha eggene i en skål sammen med vann/melk/fløte samt litt salt og hvit pepper. Pisk lett sammen. Varm opp stekepannen med smøret i til middels varme. Ha de piskede eggene i, legg på lokk og la det stå og stivne et par minutter. Husk at du må være forsiktig med varmen så omeletten ikke stekes hardt eller brenner seg, den skal bare stivne forsiktig. Etter et par minutter legger du på osten, legger lokket på og lar det stå videre til omeletten har stivnet og osten har smeltet. Hvis du liker at tomaten blir varm, legger du dem også oppå omeletten før du legger på lokket igjen. Hvis ikke, venter du med tomatene til omeletten skal serveres.

Pynt:

Tomater (gjerne selvdyrkede) til å pynte med

2 ss hakket persille, gressløk eller annet grønt til å ha over til slutt.

Har du ringblomst i hagen, så riv også noen blomsterblader av dem over til pynt.

Servering:

Fordel soppblandingen oppå omeletten. Ville du ha kalde tomater, legger du dem på nå.

Strø til slutt over hakket grønt og ringblomster og server omeletten varm, med brød og evt. smør.

Vel bekomme!

TIPS 1: Forvelling av steinsopp eller skrubb: Børst og rens soppen fri for rusk og rask, skjær bort det som evt. er markspist og skjær den opp i mindre biter. Ha noen dråper olje i en kald panne, ha i soppbitene og sett på varmen. Pass på under oppvarmingen så ikke soppen brenner seg. Etter hvert vil det komme fuktighet ut av soppen. Senk varmen til litt over middels og rør av og til inntil alt vannet er fordampet. Hell soppen over på et fat og la den avkjøles. Steinsopp og skrubb inneholder ikke så mye vann som mange andre typer sopp, så de vil ikke miste så mye av egenvekten. Når soppen er avkjølt er den klar til bruk eller til å fryses ned i tett boks. Sopp som er forvellet med olje, holder seg ca. 2 måneder i fryseren. Skrubb og steinsopp vil ikke miste så mye av egenvekten ved forvelling.

TIPS 2: Forvelling av andre typer sopp (kantareller, piggsopp o.l): Børst og rens soppen fri for rusk og rask, skjær bort det som evt. er markspist og skjær den i mindre biter (det er ikke nødvendig å dele opp kantareller, med mindre de er veldig store. Hele kantareller tar seg godt ut på tallerkenen). Ha oppdelt sopp i kald panne og sett på kald plate. Slå på platen. Etter hvert vil vannet komme ut av soppen.  Senk varmen til noe over middels, vent til alt vannet er fordampet og hell soppen over på flate tallerkener for avkjøling. Soppen er nå klar for bruk eller for å fryses ned i tett boks. Sopp som ikke er forvellet med olje, holder seg lenger i fryseren.

TIPS 3: De forskjellige sopptypene bør forvelles og eventuelt fryses ned hver for seg. Skal man bruke en blanding av forskjellige typer sopp i en rett, så blander du dem først når du skal tilberede retten. De forskjellige sopptypene gir fra seg forskjellig mengde fuktighet. For eksempel vil kantareller miste ca. 25-30% av egenvekten ved forvelling, mens piggsopp vil miste mye mer.

FerskSkosopp2

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *