HomeUrter og blomster Estragon, tørking og bruk

Estragon, tørking og bruk

Posted in : Urter og blomster on by : tantemat Stikkord: , , , ,

På terrassen har Tantemat en kasse med flere typer urter i. Den høye urten i midten som du ser på bildet under, er fransk estragon. Den har en aromatisk og litt lakrisaktig smak, og vi synes den egner seg spesielt godt til laks og kylling, men selvfølgelig kan du bruke den akkurat slik du selv ønsker. Enten alene, eller i kombinasjon med andre urter. Prøv deg frem, og finn ut hva du liker.

 

Estragon i urtekassen

 

Estragon kan brukes fersk gjennom hele sesongen, men den egner seg også godt til tørking. Når sommersesongen er på hell, klipper vi inn de frodigste grenene.

Fjern tørre og stygge blad og skyll i kaldt vann for å fjerne støv. Rist av vannet og fordel grenene utover en rist oppå en ovnsplate, og sett dem til tørking, midt i ovnen, ved 40°C i varmluftsovn. Tørker du på vanlig ovnsvarme, kan du sette ovnen på 55ºC og la ovnsdøren stå på gløtt for å slippe ut fuktighet. Løft litt på grenene innimellom for å skynde på tørkeprosessen. Det kan ta noen timer å tørke urter på denne måten. De er ferdig tørket når du enkelt kan knuse et blad mellom fingrene.

 

EstragonTilTørking

 

Om du ønsker det, kan du også tørke estragon ved å henge den opp bundtvis på et tørt og luftig sted. Da trenger de noen uker på å tørke, avhengig av luftfuktigheten der de henger.

Risp de tørre bladene av stilken og oppbevar dem i tette glass. Det er en fordel om bladene holder seg så hele som mulig, siden de fortere mister smaken om de blir finknust.

Nå har du din egen, tørkede estragon til bruk på hva du måtte ønske! Din hjemmedyrkede har kraftigere smak enn den du får kjøpt, og den har god holdbarhet så lenge den oppbevares tørt og mørkt.

TIPS: Flerårige urter i potte kan overvintres. Klipp dem ned, men la det være igjen noe grønt slik at de har noe å starte med til våren. Sett dem i et lyst og kjølig rom. Vann en gang iblant, så de ikke blir fullstendig uttørket. Sett dem ut igjen i april/mai, når det ikke lenger er fare for nattefrost. La plantene få vann og gjødsel jevnlig, så de vokser godt, og så er det bare å høste ferske urter gjennom hele sesongen. Det fine er, at desto mer man klipper og bruker, desto mer får man. De vokser jo hele tiden! Tar man godt vare på urtene, kan de vare i flere år.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *