HomeTilbehør Sauser Basilikumpesto

Basilikumpesto

Posted in : Sauser, Tilbehør on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , , , ,

Pesto kan lages i mange varianter, men basilikumpesto, også kalt pesto Genovese, som betyr pesto fra Genova, er kanskje den typen som er mest kjent. Den passer utmerket til det meste, både av kjøtt og fisk, og du kan også bruke den som saus til salater eller til å smøre på en bruscetta (landbrød stekt på begge sider i olivenolje). Du får kjøpt pesto i butikken, men du kan lage den enda bedre selv. Og har du plass i vinduskarmen, kan du dyrke din egen basilikum som du kan bruke i pestoen. Hvis ikke, kjøper du basilikumplanten ferdig. I så fall trenges det vanligvis to planter til denne oppskriften.

Nederst i dette innlegget finner du under TIPS bilder og informasjon om dyrking av basilikum. Vanligvis tar det ca. 2 måneder å få plantene store nok til at du kan begynne å ta av dem, så planlegg i god tid før sommeren og begynn gjerne med dette i april/mai.

 

 

BASILIKUMPESTO

Ca. 4-5 dl, nok til 8-10 personer

 

Du trenger:

 

DSC_8939

 

  • 100 gr friske basilikumblader (tilsvarer vanligvis 6 hjemmedyrkede planter eller 2 kjøpte)
  • 75 gr pinjekjerner
  • 25 gr valnøtter
  • 2-3 hvitløksbåter
  • 100 gr parmesanost
  • 1 1/2-2 dl olivenolje
  • Salt (helst kvernsalt)
  • Sort pepper (helst nykvernet)

 

Slik gjør du:

 

Plukk bladene av basilikumplanten og legg dem i en blender.  Det kan være at bladene fyller opp blenderen og at du derfor må kjøre dem alene først for å få ned volumet noe. Du må nok åpne blenderen og stappe ned bladene innimellom. Tilsett deretter pinjekjerner, valnøtter, hvitløksbåter og parmesanost delt opp i mindre biter. Kvern over 1/2 ts salt og 1/3 ts pepper.

 

DSC_8942

 

Kjør dette til det er blitt jevnt og smått kuttet. Ha så i olivenoljen, litt om gangen, og kjør til du har fått en jevn og passe smidig røre.

 

DSC_8944

 

Smak om du trenger å ha i mer salt og pepper. Husk at salt får frem smaken på ingrediensene. Bruker du for lite salt kan pestoen bli «tam».

 

 

Fyll pestoen i glass og hell over olivenolje til det dekker overflaten.

 

DSC_8947

 

Hver gang du har brukt av pestoen, er det lurt å skrape ned fra kantene, jevne overflaten og helle over olivenolje slik at den dekker pestoen helt. På den måten varer pestoen lenger og du unngår å få mugg på den.

Pestoen må oppbevares i kjøleskap, men ta den ut minst en halv time før du skal bruke den. Da blir den smidig og temperert, og smaken kommer bedre frem.

 

Vel bekomme!

 

 

TIPS: Såing, stell og bruk av hjemmedyrket basilikum:

Tantemat sår basilikum i seks små leirpotter med diameter ca. 12 cm (tilsammen 2 poser basilikumfrø)  i april/mai, og når plantene er store nok er det bare å plukke blader og lage pesto. Litt avhengig av innetemperaturen og hvordan de står, kan det ta 2 måneder eller mer. Tantemats erfaring er at basilikumplantene blir finest om dyrkes inne, siden de tåler uteklimaet ganske dårlig. Det blir fort for mye både av vind, sol og regn for de sarte plantene. De bør helst stå i et vestvendt vindu, eventuelt nord- eller østvendt, men ikke mot sør. Da blir solen for sterk og bladene blir brent.

Fyll pottene med jord, strø frøene oppå og trykk dem litt ned. Hold alltid jorden jevnt fuktig når du har sådd frøene, og når de har fått frem flere blader enn de to frøbladene kan du begynne å gjødsle dem forsiktig. Tantemat bruker flytende, organisk gjødsel, og da vokser de godt.

 

Slik ser en av Tantemats basilikumplanter ut etter ca. 2 måneder. Ikke like fin og jevn som den du får kjøpt i butikken, men med store, fine blader. Og helt uten sprøyting!

 

DSC_8933

 

Når basilikumplantene har fått ønsket størrelse, kan du begynne å bruke bladene, slik du ser av de to bildene under.

 

Knip av bladene nesten helt inne ved stilken…….

 

DSC_8934

 

samt toppbladene.

 

DSC_8935

 

 

Du kan plukke alle sidebladene og toppbladene første gang du skal lage pesto. Etterpå ser planten ut som på bilder under.

 

DSC_8936

 

Naken og redusert, men sett den tilbake i vinduskarmen og fortsett å vanne og gjødsle den, så vil det komme to nye blader der du høstet ett forrige gang. På denne måten kan du lage pesto av de samme plantene to ganger i løpet av sesongen!

 

Hvis du ikke ønsker å dyrke din egen basilikum, kan du kjøpe ferdige planter i butikken. For å få 100 gram blader skulle det holde med to potter. Kjøpte planter er ofte tettere og mer jevnstore enn Tantemats hjemmedyrkede, se bildet under.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *