HomeHovedretter Fisk Hvitløk- og timiangravet laks med sennepssaus

Hvitløk- og timiangravet laks med sennepssaus

Posted in : Fisk, Fisk, Forretter, Hovedretter, Laks og ørret, Laks og ørret on by : tantemat Stikkord: , , , , ,

Laks kan graves på mange måter, og alt smaker godt, men for den som er glad i hvitløk og timian, er dette den beste. Og selv om både hvitløk og timian har kraftig smak, vil de ikke dominere smaken her. Laksen blir bare mild og god, og kan godt spises som hovedrett sammen med sennepssaus, som du også får oppskrift på her, spisskål og kokte poteter. Personlig synes jeg mandelpoteter smaker aller best.

Hvitløk- og timiangravet laks kan også spises som forrett, men da passer det best å servere den med sennepssaus, blandede salatblader og en liten toast.

NB! Når du skal grave laks, er det viktig at laksen har ligget i fryseren i minst ett døgn først!

 

 

HVITLØK- OG TIMIANGRAVET LAKS MED SENNEPSSAUS

Til 4 personer som hovedrett

Til 8-10 personer som forrett

 

Til: Graving av laks

Du trenger:

 • 1 kg laksefilet med skinn, uten ben, fra den øverste, kjøttfulle delen av fileten (delt i 2 like store stykker à 500 gr)
 • 3 ss sukker
 • 3 ss salt
 • 2 hele kinesiske hvitløk (evt. 8 fedd vanlig hvitløk), delt i tynne skiver
 • 10-12 stilker fersk timian

 

Slik gjør du:

Bland sukker og salt. Legg det ene laksestykket på et fat, strø over sukker- og saltblandingen og fordel hvitløksskivene og timianstilkene over.

 

HvitløkOgTimiangravetLaksFørGraving

 

Legg det andre laksestykket oppå, med skinnsiden opp og med den tykke delen mot den tynne delen på laksestykket som ligger under. Press dem godt sammen, dekk fatet med plast og sett det i kjøleskapet. Vend laksestykkene morgen og kveld. Sukker- og saltblandingen vil smelte og blir liggende som en lake i fatet, og ved å vende laksestykkene jevnlig får begge ligge i laken. En enklere måte å gjøre det på, er å legge alt i først én plastpose og så en plastpose utenpå der igjen. Da er det enkelt å vende hele «laksepakken» morgen og kveld.

Etter 2-3 døgn er laksen klar for å spises. Tøm av laken, fjern hvitløk og timian og tørk av filetene, så er laksen klar til å skjæres opp og serveres.

 

Til: Sennepssaus (4 pers.

 • 6 ss sennep, sterk type
 • 6-8 ss sukker
 • 6 ss eddik
 • 2 dl extra virgin olivenolje
 • 3 ss tørket dill (eller masse hakket, fersk dill)
 • 1 klype salt
 • 1 ts nykvernet, hvit pepper

 

Slik gjør du:

Bland sennep, eddik og sukker, og ha i salt og hvit pepper. Smak om du vil ha mer av noen av disse ingrediensene. Sausen skal være søtlig, men samtidig ha en kraftig sennepssmak og en skarp ettersmak av eddik. Smak evt. til med mer hvit pepper. Til slutt blander du inn oljen i en tynn stråle mens du visper. Bland inn dill. Synes du sausen blir for tykk, kan du tynne den med litt kaldt vann.

Sausen kan godt lages noen timer i forveien, slik at den kan stå og smakene får utviklet seg.

 

Til servering skjærer du opp laksen i tynne skiver og serverer den med sennepssaus, spisskål kokt i litt smør og vann som hovedrett, eller med sennepssaus, salatblader og tynne toastskiver til forrett.

 

 

Vel bekomme!

 

HvitløkOgtimiangravetLaksTilServering

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *