HomeUrter og blomster Rosmarin, tørking og bruk

Rosmarin, tørking og bruk

Comments : 7 Posted in : Urter og blomster on by : tantemat Stikkord: , , ,

På terrassen har Tantemat en potte med rosmarin. Gjennom hele sesongen bruker jeg den frisk, men når høsten nærmer seg og det blir stadig kaldere, er det tid for å klippe ned planten for tørking.

RosmarinIPotte

Tørking:

Fjern alle stygge blad og skyll stilkene godt. Rist av vannet og legg stilkene på en rist oppå en ovnsplate. Bruker du varmluft, setter du dem inn i ovnen på 45ºC varmluft. I vanlig ovn setter du dem inn på 50-55ºC med en tresleiv i ovnsdøren for å slippe ut fuktighet. Det kan ta noen timer før de blir tørre, siden bladene er litt tykke og klebrige. Bladene er ferdig tørket når du lett kan knuse dem mellom fingrene. Risp bladene av stilken og oppbevar bladene i et glass med tett lokk. Smaken holder seg best om du beholder bladene så hele som mulig og ikke pakker glasset for fullt. Tørkede urter har lang holdbarhet.

RosmarinTilTørking

Rosmarin kan du bruke til lam og vilt, og til ovnsbakte poteter eller grønnsaker. Den kan brukes både frisk og tørket.

1 ss frisk urt tilsvarer ca. 1 ts tørket urt.

7s COMMENTS

7 thoughts

 • Ck
  april 10, 2019 at 10:58 am

  Hei tante

  Har du noen gode råd tips på hvordan tørke basilikum og gressløk også? ?

  • tantemat
   april 16, 2019 at 3:39 pm

   Hei!

   Beklager sent svar, jeg har vært ute og reist og har nettopp kommet hjem. Angående tørking av basilikum og gressløk så er det noe jeg aldri har gjort, og kan dermed ikke gi deg noen gode råd om akkurat det. Når det gjelder basilikum inneholder den flyktige oljer som gjør at den ikke egner seg for tørking, da vil nemlig smaken forsvinne. Istedet kan du kjøre den med stavmikser sammen med en god olje, for eksempel en extra virgin olivenolje, samt litt salt, og oppbevare den i kjøleskapet. Da beholder du den gode smaken og holdbarheten blir bra. Bruk oljen som smakstilsetter i mat eller til å ha over mat ved servering.
   Når det gjelder gressløk foretrekker jeg å kutte den og fryse den ned istedenfor å tørke den, siden mye av smaken blir borte ved tørking. Noen synes fryst gressløk får smak av «fryser», men det går likevel godt an å bruke den ved tilberedning av varm mat, som for eksempel i en suppe. Et alternativ til frysing er å kjøre den med olje og salt, på samme måte som basilikum, og bruke og oppbevare den på samme måte også.

   Håper dette var til hjelp for deg.

   Hilsen Tantemat

   • Inger Johanne A Borlaug
    april 24, 2019 at 11:52 am

    Gressløk kan klippes og fryses på glass ?

    • tantemat
     april 24, 2019 at 2:04 pm

     Absolutt!

 • Inger Johanne A Borlaug
  april 24, 2019 at 11:53 am

  Gressløk kan klippes og fryses på glass 🙂

 • Anita
  januar 23, 2024 at 5:21 pm

  Har prøvd å tørke rosmarin i ovn, men det ser ut som jeg gjør noe feil. Det kommer et hvitt belegg på rosmarinen, særlig på stilken?

  • tantemat
   januar 25, 2024 at 4:23 pm

   Hei, Anita!
   Tantemat bruker å henge opp bunter av rosmarinstilker på loftet (dvs et luftig rom) i noen uker slik at den blir halvtørket, og deretter tørke dem i ovnen (på rist som ligger oppå en bakeplate) på ca. 40 grader C (gjerne varmluft) inntil de er så tørre at de lett kan knuses mellom fingrene, og har aldri opplevd at det kommer hvitt belegg på stilken. Uansett er det bladene som raspes av og brukes, og da skulle det ikke bety noe om det er belegg på stilken, men det må være opp til deg å vurdere om du vil bruke dem eller ikke. Ellers har Tantemat sjekket på nettet, men finner ikke noe om temaet, annet enn at rosmarin er en plante som lett angripes av meldugg, som er en sopp. Da vil det synes ved at bladene på planten helt eller delvis får et melaktig belegg, men dette skjer altså mens planten står i jord og har neppe relevans for ditt spørsmål. Annet enn at du kanskje bør sjekke om planten har hvitt belegg før du legger den til tørking. Beklager at jeg ikke kan bidra med mer enn dette, men håper at det kanskje hjalp deg litt?
   Hilsen Tantemat

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *