HomeForretter Traktkantarellsuppe

Traktkantarellsuppe

Comments : 2 Posted in : Forretter, Ingredienser fra naturen, Skogsopp on by : tantemat Stikkord: , , , ,

I september/oktober og noen ganger til og med enda lenger utover høsten, er det tid for å plukke traktkantareller. (Se bilder av traktkantareller helt til slutt i dette innlegget). Har det vært nok fuktighet og varme, så kommer de i store mengder. Traktkantarellene har kraftig smak, og gjør seg godt som suppe. Med litt revet parmesan og persille på, har du en nydelig forrett.

Denne oppskriften er nok til 10 personer som forrett, det vil si ca. 2 dl pr. person. Det du ikke bruker med en gang kan du fryse ned til senere bruk. Den taper seg ikke etter et opphold i fryseren, den blir heller nesten enda bedre.

Traktkantarellsuppe:

600 gr forvellede traktkantareller (tilsvarer ca. 1200 gr fersk sopp, se TIPS 1 nedenfor ang. forvelling)

2 l kyllingbuljong (= 2 l vann + 4 terninger)

3 ss smør

1 gul løk (ca. 200 gr)

1 1/2 dl tørr hvitvin (evt. 1 1/2 dl vann og 2 ss nypresset sitronsaft)

Kok opp vann med buljongterninger slik at den står varm og klar til bruk.

Hakk løken og surr den i smør til den blir blank. Tilsett de forvellede traktkantarellene og la det surre i et par minutter. Ha i hvitvin og la den koke helt inn før du tømmer i buljongen. Legg på lokk og la det koke forsiktig i 15 minutter.

Kjør suppen i en blender til den har fått en jevn og fin konsistens. Hell den tilbake i kasserollen, kok opp og smak om du vil ha i mer salt. Suppen skal ikke bli salt, men salt fremhever smaken.

Server med revet parmesan og persille over. Sett frem pepperkvernen i tilfelle noen ønsker et pepperdryss over ved servering.

Vel bekomme!

TIPS 1: Forvelling av traktkantareller: Rens soppen og legg den i en kald panne/kasserolle. Sett på varmen. Etterhvert vil soppen avgi fuktighet, som du lar koke helt inn. Hell over på fat og la soppen avkjøles. NB! Soppen taper ca. halvparten av vekten ved forvelling, så ta det med i beregningen hvis du veier opp fersk sopp til suppen.

TIPS 2: Om du ikke har traktkantareller, kan du plukke eller kjøpe vanlige kantareller og bruke i stedet.

Nedenfor ser du bilde av ferske traktkantareller.

NB! Når du plukker traktkantareller må du være helt sikker på at du plukker riktig sort, siden den kan forveksles med spiss giftslørsopp.

TraktkantarellerNærbilde2

TraktkantarellerNærbilde1

 

2s COMMENTS

2 thoughts

 • Vibeke Næumann
  september 22, 2015 at 1:00 pm

  Gleder meg til invitasjonen ?

  • tantemat
   september 22, 2015 at 2:03 pm

   Suppen er klar, så det er bare å komme! 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *