HomeSyltetøy Eplemos med vaniljesukker

Eplemos med vaniljesukker

Posted in : Syltetøy on by : tantemat Stikkord: , , , , ,

Har du masse epler i hagen, er det fint å lage mos av dem. Du kan lage av bare én sort, eller en blanding av flere.

Eplemos kan du spise som syltetøy, ha på frokostblandingen eller bruke som kakefyll i for eksempel en rullekake. Eller du kan selvfølgelig bruke den i den klassiske desserten Tilslørte bondepiker.

Denne oppskriften gir ca. 3 liter eplemos.

Du trenger:

2 kg ferdig rensede epler

1 dl vann

2 ss presset sitronsaft

200 gr sukker

2 ts vaniljesukker (helst med ekte vanilje)

Skyll eplene, skrell dem og fjern kjernehuset. (Se TIPS 1 nedenfor ang. skrelling av eplene og hvordan du kan unngå at de blir mørke). Del dem i mindre, jevnstore biter og ha dem i en kasserolle. Ha i vannet med sitronsaften og la det koke opp. Ha i sukkeret, rør forsiktig rundt og la det småkoke i ca. 10 minutter. Rør forsiktig i mosen innimellom. Avslutt gjerne kokingen når det fremdeles er noen hele biter igjen, om du ønsker det. Vil du heller ha en jevn mos, lar du eplene koke til de er kokt helt i stykker. Når mosen er kokt slik du ønsker den, trekker du kasserollen fra platen og rører i vaniljesukkeret. Smak til om du ønsker mer sukker eller vaniljesukker. (Mosen skal ikke kokes etter at du har hatt i vaniljesukkeret, da kan den bli besk).

Fyll mosen i varme glass som du har skåldet først (se TIPS 2 nedenfor).

 

TIPS 1: Slik unngår du at eplene blir mørke når du skal rense dem: Fyll vann i en stor bolle og ha i saften av en halv sitron. Sitronsaft i vannet hindrer at eplene blir mørke. Start med å skrelle eplene og legg dem i sitronvannet. Når alle er skrellet, tar du hvert av eplene og fjerner kjernehuset og deler opp i mindre biter og legger alt tilbake i sitronvannet igjen. Fortsett til alle eplene er renset og delt opp. Ved å holde eplene i sitronvannet mest mulig, unngår du at de blir mørke. Når du er ferdig med alle eplene og de skal kokes, siler du av vannet og har eplebitene i kasserollen for koking.

TIPS 2: Skålding av glass: Legg glassene du skal ha eplemosen i i en kasserolle som er stor nok til at glassene blir helt dekket av vann. Legg i lokkene også. Kok opp vannet og slå av platen. Når eplemosen er klar til å fylles i glassene, tar du dem opp ett og ett (bruk gjerne pølseklype, siden de er veldig varme), fyller dem, setter på lokket og setter dem opp ned på en treplate. Ikke snu dem før de er helt avkjølt.

Om du ikke får plass til alle glassene samtidig i kasserollen med vann, legger du dem nedi etterhvert som du tar opp glass og det blir plass til et nytt i det kokende vannet. La dem ligge så de blir skikkelig gjennomvarme før du tar dem opp for å fylle dem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *