25 september, 2015
Rognebærsyltetøy til vilt
Comments : 6 Posted in : Bær, Ingredienser fra naturen on by : tantemat Stikkord: konjakk, lam, rognebær, skålding av glass, svinekjøtt, vilt
Når rognebærene henger fine og røde på treet, er det tid for å høste og lage rognebærsyltetøy. Det smaker nydelig til vilt og lam! Prøv det også til svinekjøtt.
Dette er en gammel oppskrift som Tantemat har brukt flere ganger, og som alltid blir god.
I den gamle oppskriften står det at rognebærene skal plukkes etter en frostnatt, men plukk dem heller så snart de er røde og fine, rens og skyll dem (se TIPS 1 nedenfor) og la dem ligge i fryseren noen dager. Det gjør samme nytten, nemlig at kuldegradene bringer frem sødmen i bærene.
Du trenger:
1 kg rensede rognebær
750 gr sukker
3 dl vann
1 dl konjakk
Legg rensede rognebær og sukker lagvis i kasserollen og hell på vannet. La det koke langsomt opp, skum av, og la det koke forsiktig i 30 minutter. Trekk kjelen fra platen og rør inn konjakk. Smak til om du vil ha i mer sukker.
Fyll rognebærsyltetøyet i rene og skåldede glass (se TIPS 2 nedenfor).
Nå har du et nydelig syltetøy som passer veldig godt til vilt, lam eller eventuelt svinekjøtt.
Vel bekomme!
TIPS 1: Rensing av rognebær: Rens bærene fra stilkene og fjern alle stygge bær. Skyll dem godt og la dem renne av før du måler opp den mengden du skal bruke og legger dem i en tett boks i fryseren. La dem ligge i noen døgn. La dem tines noen få timer i kjøleskapet før du skal bruke dem.
TIPS 2: Skålding av glass: Legg glassene du skal ha syltetøyet i i en kasserolle som er stor nok til at glassene blir helt dekket av vann. Legg i lokkene også. Kok opp vannet og slå av platen. Når syltetøyet er klar til å fylles i glassene, tar du dem opp ett og ett (bruk gjerne pølseklype, siden de er veldig varme), fyller dem, setter på lokket og setter dem opp ned på en treplate. Ikke snu dem før de er helt avkjølt.
Om du ikke får plass til alle glassene samtidig i kasserollen med vann, legger du dem nedi etterhvert som du tar opp glass og det blir plass til et nytt i det kokende vannet. La dem ligge så de blir skikkelig gjennomvarme før du tar dem opp for å fylle dem.
6 thoughts
Hei. HVordan er holdbarheten på syltetøyet? Kan det holde seg i flere mnd ?
Hei, S! Tantemat har laget dette flere ganger, og da har det holdt seg i månedsvis (i kjøleskapet, men er ikke sikker på om det er nødvendig). For lang holdbarhet er det viktig at du er veldig nøye på å fylle varmt syltetøy i varmt glass (rett fra kokende vann), tørker av kanten, om nødvendig, med en ren klut dyppet i varmt vann, og så setter på et helt rent og varmt lokk, så er alle forutsetninger til stede for lang holdbarhet. Lykke til! Hilsen Tantemat
Takk ??
Bare hyggelig! 🙂
også nydelig til vegetarmat 🙂
Hei, Ingunn! Så hyggelig å høre! Tusen takk for kommentaren! Hilsen Tantemat