5 oktober, 2015
Smakfull Bacalao bakt i ovnen

Bacalao er deilig høst- og vintermat, spesielt hvis man gir den litt ekstra smak i form av chili og hvitløk. For den som ikke er så glad i sterk smak, er det bare å sløyfe chilien. Godt blir det, uansett!
Bacalao tar ikke så lang tid å gjøre istand, men du må planlegge et par døgn i forveien, siden klippfisken bør ligge i vann i 36-48 timer. Selv foretrekker Tantemat å bløtlegge i 36 timer. Jeg synes det er viktig at fisken beholder noe saltsmak.
Bakingen tar 1-2 timer, avhengig av om du vil bruke høyere varme og kortere tid, eller lavere varme og litt lengre tid. Skal man ha gjester, kan det være en fordel å la den stå lenger tid i ovnen. Da har du god tid til å servere en forrett først, om du ønsker det, og til å ta deg av gjestene mens dere venter på maten.
SMAKFULL BACALAO BAKT I OVNEN
Til 4 personer
Du trenger:
- 900 gr ferdig utvannet klippfisk (se TIPS 1 nedenfor ang. utvanning av klippfisk)
- 300 gr gul løk
- 6 store tomater, eller 12 mindre tomater. (Du kan godt bruke en blanding av forskjellige typer, store og små, eller forskjellige farger).
- 1/2 boks hermetiske paprika (290 gr boks)
- 6-8 små, tørkede chili
- 4 fedd hvitløk
- Sort pepper
- 2 dl extra virgin olivenolje
(Husk at du kan sløyfe chilien hvis du vil ha en mild bacalao).
Slik gjør du:
Fjern evt. skinn og ben fra fiskestykkene. Skjær løk og tomater i skiver og paprikaen i ringer. Skjær hvitløken i tynne skiver. Knus den tørkede chilien i en morter og bland den i olivenoljen.
Ha litt olje nederst i en ildfast form, og legg fisk, løkskiver, tomatskiver og paprikaringer lagvis i formen, og fordel hvitløken oppå. Når alt er lagt i formen, tømmer du væsken fra paprikaboksen og olivenoljen med tørket chili over. Kvern godt med sort pepper over til slutt.
Legg på tettsluttende lokk eller pakk tett over med aluminiumsfolie.
Baketid: 1 time ved 200ºC, eller 2 timer ved 160ºC. Så lenge lokket er tett, tåler formen å stå i ovnen lenger enn dette, men da kan du slå av ovnen.
Server med kokte poteter eller potetmos. mandelpotetmos med hvitløk
Nedenfor ser du bacalao klar for servering!
Vel bekomme!
TIPS 1: Utvanning av klippfisk: Skjær fisken opp i serveringsstykker og legg dem i en bolle. Tøm over kaldt vann til det står godt over fisken. Sett fisken i kjøleskapet. Bytt vann morgen og kveld. Tantemat synes det er nok med 36 timer utvanning, men om du ønsker fisken mindre salt, vanner du den ut i 48 timer. Tykkere fiskestykker trenger mer tid enn tynnere.
TIPS 2: Etter å ha spist denne retten har du sikkert endel kraft til overs i formen. Hell den i en mindre boks og sett den i fryseren, og så kan du bruke den i f.eks. en fiskesuppe ved en senere anledning. Det er ingen grunn til å kaste god mat!