HomeIngredienser fra naturen Bær Nypegrøt (nypete, nypesuppe)

Nypegrøt (nypete, nypesuppe)

Comments : 21 Posted in : Bær, Ingredienser fra naturen, Kaker og desserter on by : tantemat Stikkord: , , , , , ,

Har du plukket og tørket nyper i høst, har du et godt utgangspunkt for en deilig hverdagsdessert, nemlig nypegrøt. Det tar et døgn eller to å vanne ut de tørkede nypene (se TIPS 1 nedenfor), så ta det med i planleggingen når du skal lage denne desserten.

Foretrekker du nypesuppe istedenfor grøt, har du bare i mindre potetmeljevning (se TIPS 2 nedenfor).

 

NyperFerdigRensetTilTørkingNærbilde

 

NYPEGRØT:

Til 4-6 personer:

 

Du trenger:

 • 8 dl nypevann (vann fra utvannede nyper, se TIPS nedenfor)
 • 6 toppede ss sukker
 • 8 toppede ts potetmel
 • 2 ts vaniljesukker

 

Slik gjør du:

Kok opp nypevannet, ha i sukker. Smak om du vil ha i mer sukker enn det som står i oppskriften her.

Bland potetmelet i litt vann slik at du får en flytende blanding, og tilsett dette gradvis i kokende nypevann mens du rører. NB! Det er viktig å røre jevnt under tilsetningen for å unngå at potetmeljevningen klumper seg, men samtidig må du ikke røre mer enn det som er nødvendig, siden nypegrøten da kan ha en tendens til å bli seig.

Når du har tilsatt potetmeljevningen lar du nypegrøten få et lite oppkok før du trekker den av platen og tilsetter vaniljesukkeret helt til sist.

Fordel nypegrøten i serveringsskåler, eller tøm den i en større skål så hver får forsyne seg selv!

Server med helmelk ved siden av, samt mer sukker til å strø over, i tilfelle noen ønsker det.

 

Vel bekomme!

 

TIPS 1:

UTVANNING AV TØRKEDE NYPER:

Du trenger:

 • 200 gr tørkede nyper
 • 1 l vann

 

Slik gjør du:

Ha de tørkede nypene i vannet, la det få et oppkok og trekk kasserollen av platen. La det stå og trekke over natten. Kok så opp nypene en gang til og sil av vannet. Nå har du ca. 6 dl nypevann.

Hell kaldt vann over de samme nypene til det dekker, og la det få et oppkok. Gjenta som i forrige avsnitt, med å trekke kasserollen fra platen og la det stå og trekke et døgn, gi det et oppkok og sil så av nypevannet. For hver gang får du ca. 6 dl nypevann.

Du kan gjenta oppkoking, trekking, oppkoking og siling igjen 4 ganger tilsammen før nypene har gitt fra seg all smaken. Du kan blande nypevannet fra alle disse omgangene, men de to siste omgangene vil gi  mindre smak, og kan like godt brukes til suppe eller til nypete.

 

TIPS 2: Angående nypesuppe, så bruker du samme oppskrift som til nypegrøt, men bruk bare halvparten så mye potetmeljevning (kun 4 ts potetmel). Server gjerne nypesuppe med en liten klatt rømme på toppen.

Angående plukking og tørking av nyper, klikk på linken som følger.

Nyper, plukking og tørking

21s COMMENTS

21 thoughts

 • oktober 19, 2015 at 7:13 pm

  Ohlala! Det så digg ut!

  • tantemat
   oktober 19, 2015 at 8:55 pm

   Nyper er både sunt og godt! Og så er det nostalgisk mat! 🙂

 • Matilde
  september 1, 2021 at 11:30 am

  Hvis jeg vil bruke de 2 siste nypevannene til te, hvordan går jeg da fram? Er nypevannet som ferdig te å regne? Kan jeg bare tilsette litt sukker og ha det i en kopp? Hvor lenge kan te-vannet stå? Jeg tviler på at jeg får i meg 12 dl nypete på en dag🙈 Takkfor flott artikkel, forresten! Jeg skal nå tørke mine aller første selvplukka nyper!👍

  • tantemat
   september 1, 2021 at 2:05 pm

   Hei, Matilde!

   Så morsomt at du prøver deg på noe nytt! Når det gjelder å bruke nypevannet til te, er det din smak som bestemmer. Hvis du synes det har passe mye smak av nype, kan du bare tilsette så mye sukker eller annet søtningsmiddel som du foretrekker og drikke det som te. Hvis du synes det smaker for mye av nype, er det bare å tilsette vann til du får den smaken du liker. Så enkelt som det! Tevannet tåler å stå i kjøleskapet noen dager, men for lengre holdbarhet bør det fryses ned. Lykke til med tørking og bruk av nyper!

   Hilsen Tantemat

   • Matilde
    september 1, 2021 at 3:08 pm

    Tusen takk forraskt svar! Jeg gleder meg til å prøve!👍

    • tantemat
     september 1, 2021 at 7:12 pm

     Bare hyggelig! Så bra! 🙂

 • Matilde
  september 8, 2021 at 12:52 pm

  Nytt spørsmål…

  Jeg lar aldri ovnen stå på da jeg ikke er hjemme, ei heller om natten. For meg er dette bare helt udiskutabelt.

  Så hvordan får jeg da trukket nypene?

  Holder å la de trekke en hel dag første gang, og så 2 hele dager for «andre runde»?

  Er det virkelig nødvendig å koke de SÅ lenge?

  • september 8, 2021 at 1:20 pm

   Hei, Matilde!
   Takk for spørsmålet! Ser nå at jeg har vært upresis. Meningen er at nypene skal kokes opp med vannet, og så skal du trekke kasserollen av platen og så la nypene stå og trekke. De skal altså ikke stå og småkoke hele denne tiden. Og helt enig med deg, jeg lar heller aldri plate eller stekeovn stå på når jeg ikke er til stede.
   Lykke til igjen!
   Hilsen Tantemat

   • Matilde
    september 8, 2021 at 1:31 pm

    Phu! Det var da enda godt!😂

    Da blir det mulig å gjennomføre det for meg og👍

    Tusen takk for raskt svar, nok en gang❤

  • Veronica Eggen
   oktober 24, 2023 at 10:08 am

   Hei, jeg tenkte tørke hele nyper uten stilk og blomst toppen. Men kan disse pulveriseres med frøene inni og brukes da nypekjernene er næringsrike? Har tørket før og forsøkt knuse frøene i kvern på kenwood men de var så harde at det ble ganske grovt så ble ikke brukt.
   Har ledd som er vonde så derfor plundrete med rensing inni.. men igjen er vel nyper bra for vonde ledd dermed ønskes de tatt i bruk🫠

 • september 8, 2021 at 1:41 pm

  Bare hyggelig! 😊

 • Ingvild
  august 27, 2022 at 5:41 pm

  Kan man bruke frøene i nypene til noe? Og hva med rester av skall etc?

  (Forresten: Når du koker de opp og lar de stå over natten, har du da renset ut frøene eller er de med helt til du siler av vannet?)

  Jeg har hørt at det ligger så mye næring spesielt i frøene men finner ikke noe særlig om hvordan frøene tilberedes

  • tantemat
   september 8, 2022 at 4:28 pm

   Hei, Ingvild! Beklager sent svar, jeg har vært bortreist i en periode og har ikke hatt anledning til å gi tilbakemelding før!
   Vedrørende spørsmålene dine, så kjenner jeg dessverre ikke til at frøene kan brukes til noe, og rester av skall/frø bruker jeg ikke til noe. Etter at farge og smak er trukket ut av dem etter opptil fire oppkok og uttrekk regner jeg med at det som måtte finnes av næring er trukket ut.
   Jeg lar alltid nypene kokes opp og trekkes hele, tar aldri frøene ut.
   At det er mye næring i frøene er jeg ikke kjent med, men kanskje du kan høre hva de vet om det på en helsekostbutikk? Der selges det produkter av nyper som skal hjelpe mot revmatisme, blant annet, om jeg ikke husker feil. Håper du finner ut av det!
   Hilsen Tantemat

   • Ingvild
    september 9, 2022 at 1:29 pm

    Flott, tusen takk for svar 🙂

    • tantemat
     september 12, 2022 at 7:56 am

     Bare hyggelig! 🙂

 • Axel Coldevin
  januar 5, 2023 at 10:13 pm

  Hallo!
  Nypegrøt skal bli spennende å prøve.
  Noen spørsmål:
  Det står 6 toppede ss sukker og 8 toppede ts potetmel. Det ville være fint om du kunne si hvor mange gram det tilsvarer..
  Når dette står og trekker, bør det stå under lokk?
  Det står at første gangs trekking er en natt, den neste et døgn. Er det riktig?
  Menes det med teksten at alt i alt kan man trekke ut nypevann seks ganger?
  Kan den grøten man tilslutt får, f. eks, stå i kjøleskapet noen dager?

  • tantemat
   januar 9, 2023 at 9:21 am

   Hei, Axel!
   Beklager et litt sent svar! 6 toppede ss sukker er ca. 120 gram. 8 toppede ts potetmel er ca. 80 gram. Men nøyaktig vekt er ikke så farlig, fordi du kan ha i så mye sukker som du selv liker, og potetmeljevning til grøten er så tykk som du vil ha den. Selv liker Tantemat at den er ganske løs, omtrent som en kompott, men dette er altså en smakssak. Om du ikke bruker opp all potetmeljevningen kan den oppbevares i et glass med lokk i kjøleskapet i lang tid. Det er bare å røre den opp igjen når du senere skal bruke den.
   Ja, det bør stå og trekke under lokk, mest fordi det skal stå så lenge at det er greit at det beskyttes mot støv og annet. Dessuten at aromaen beholdes i kasserollen når lokket er på.
   Ja, det er riktig, men det holder også å la det stå et halvt døgn om gangen, f.eks. natten over, så til kvelden osv., om det passer bedre.
   Du kan trekke ut nypevann mange ganger, dvs. minst 6 ganger, så lenge det har god farge. Når det blir blekt på farge er også smaken i ferd med å bli borte.
   Grøten tåler godt å stå i kjøleskapet noen dager, men dekk den godt med plastfolie så det ikke dannes tykk snerk på toppen.
   Håper du har fått de svarene du trenger. Hvis ikke, er det bare å komme tilbake med flere spørsmål. Håper også at nypegrøten vil falle i smak!
   Hilsen Tantemat

 • axel Coldevin
  januar 12, 2023 at 10:24 pm

  Du må ha mange takk for et utmerket svar. Jeg holder på å samle mot til å sette i gang.
  Det er vel å overdrive spørringen, men det er et bilde øverst her i teksten av nyper. De er vel ikke tørkede, for tørkede nyper er kullsorte, eller er det noe jeg har misforstått? Tilgi meg at jeg spør litt mye.
  Axel Coldevin

  • tantemat
   januar 14, 2023 at 10:19 am

   Hei igjen, Axel!
   Bare fint at du spør når det er noe du lurer på! Du har rett, det øverste bildet i teksten viser friske nyper som er renset og klar for tørking, det vil si at tuppen (den tørre blomsten) er skåret av. Tørkede nyper blir ikke kullsorte, men mørkere røde og skrukkete, slik du kan se på det nederste bildet i oppskriften på tørking av nyper. (Lenken ligger nederst i innlegget Nypegrøt (nypete, nypesuppe). Lykke til med plukking, tørking og tilberedning! Det tar sin tid, men jeg håper du vil finne ut at det er både morsomt og givende å plukke gratis råvarer i naturen og tilberede velsmakende og næringsrik mat av.
   Hilsen Tantemat

 • Axel Coldevin
  januar 25, 2023 at 3:31 pm

  Hei igjen!
  Det gikk jo bra. Det ble mer væske enn det som var sagt, 8 dl. Grøten smakte ikke fantastisk. Kan det være en ide å tilsette noe f. eks. et krydder for å gi litt mer smak?
  Kan væsken oppbevares ganske enkelt f. eks på et Norges-glass og settes hvorsomhelst?
  Med hilsen
  Axel Coldevin

  • tantemat
   januar 25, 2023 at 4:29 pm

   Hei igjen, Axel!
   Du kunne jo forsøkt å koke inn væsken litt på forsiktig varme, men likevel slik at det boblekoker, om du skjønner hva jeg mener. Når grøten ikke smaker «fantastisk» som du sier, så kan det være at den mangler litt syre, det pleier å øke smaksopplevelsen på det meste. I dette tilfellet kunne du da forsøke å tilsette nypresset sitronsaft, men det lønner seg å starte med litt om gangen og smake seg frem så det ikke blir for mye syre heller. Dessuten bør du smake deg frem med hensyn til sukker, så du også får grøten så søt som du vil ha den. For min del har jeg aldri følt behov for å tilsette krydder, så der vet jeg ikke helt hva jeg kan anbefale, men det hender jeg tilsetter vaniljesukker for å få god smak. Etter at du har tilsatt vaniljesukker bør grøten ikke koke, da kan smaken bli noe besk. Kanskje du kan prøve deg frem med noe av dette? Gi meg gjerne tilbakemelding om hvordan det har gått!
   Vennlig hilsen Tantemat

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *