Rårørte tranebær

Posted in : Bær, Ingredienser fra naturen on by : tantemat Stikkord: , , , ,

I oktober ligger tranebærene fristende ute på myra, så hvorfor gå på butikken og kjøpe disse delikatessene dyrt når du kan plukke dem selv? Etter en frostnatt eller flere er tranebærene best, siden fryseprosessen bringer frem sødmen i dem. En artig ting med tranebær er at de faktisk kan plukkes også på våren, etter at snøen har gått. Da er de ekstra gode, etter en hel vinter under snøen.

Tranebær kan også plukkes før frosten og få en tur i fryseren før du bruker dem.

Å plukke tranebær krever tålmodighet, siden de ikke er så lett å få øye på, men etter et par timers plukking skulle du ha nok til 3-4 små glass med deilige, rårørte tranebær. De passer spesielt godt til lam og vilt! Eller der du ellers ville brukt tyttebærsyltetøy.

Om du ikke har plukket tranebær før, så begynn i utkanten av en myr som er tørr nok til at du kan gå på den. Du må bøye deg ned for å se dem.

 

Her ser du onkel plukke tranebær i utkanten av en myr.

 

OnkelPåTranebærmyr

 

Tranebærene ligger nedi mosen, så de er ikke så lett å få øye på. Men får du først øye på ett bær, vil du ofte se mange flere like ved.

 

 

 

De vokser på lange, tynne stengler med små blader, som du ser på bildet under.

 

TranebærPåDuk

 

 

Når du har plukket så mye tranebær som du orker (oppskriften her er basert på 500 gr), kan du rense og skylle bærene og lage rårørte tranebær.

 

Dette trenger du:

 

TranebærRensetISkål

 

  • 500 gr tranebær
  • 150 gr sukker
  • 1 ts vaniljesukker

 

Slik gjør du:

Rør bærene med sukker og vaniljesukker. Knus noen av dem. Smak om du vil ha i mer sukker og/eller vaniljesukker.

 

Vel bekomme!

 

TranebærRørtISkåla

 

 

Server dine selvplukkede, rårørte tranebær til vilt eller lam.

Det du ikke bruker med en gang, fyller du i små glass og legger i fryseren til senere bruk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *