20 oktober, 2015
Ovnsbakte lammeskiver i rødvinssaus

Høsten er tid for lam, gjerne tilberedt i stekeovnen over litt tid. Fordelen med ovnsbaking er at kjøttet blir mørt og saftig, og at du kan «glemme» maten mens den står i ovnen. Retten som du får oppskrift på her har få ingredienser og er enkel å forberede, og mens den står i ovnen er du fri til å gjøre andre ting, som for eksempel å gå en liten tur hvis du er på hytta, eller du kan servere en forrett. Har du gjester har du god tid til å ta deg av dem, eller du kan slappe av med et glass vin mens du venter på at maten skal bli ferdig!
Til de ovnsbakte lammeskivene smaker det godt med smørsurrede grønnsaker og kokte mandelpoteter vendt i smør. Oppskriftene på det får du også.
OVNSBAKTE LAMMESKIVER I RØDVINSSAUS
Til 4 personer
Dette trenger du:
- 4 store lårskiver av lam
- 6 ss hvetemel
- 1 1/2 ts salt
- 1 ts sort pepper
- 2 ss smør og 2 ss olje til bruning av kjøttet
- 2 ss tomatpure
- 6 dl rødvin
- 2 toppede ss brunt sukker
- 3 ts tørket rosmarin
- 5 dl kjøttbuljong (vann og 1 terning)
- 10-12 hele, rensede hvitløksfedd
- 12 hele småløk (kan sløyfes)
Slik gjør du:
Sett stekeovnen på 180ºC.
Vask og tørk lårskivene/stykkene og vend dem i en blanding av hvetemel, salt og pepper. Rist av overflødig mel.
Smelt smør og olje i en varm panne og brun kjøttet pent på alle sider. Legg det over i et ildfast fat sammen med rensede, hele hvitløksfedd og evt. rensede, hele småløk.
Foto: Mari Valen Høihjelle
Foto: Mari Valen Høihjelle
Ha tomatpure i stekepannen og la det surre i 1 minutt på middels varme mens du rører rundt.
Foto: Mari Valen Høihjelle
Tilsett rødvin, kjøttbuljong og rosmarin…..
Foto: Mari Valen Høihjelle
la det koke opp og hell det over kjøttet i den ildfaste formen. Kvern over litt salt og sort pepper.
Foto: Mari Valen Høihjelle
Legg tett lokk på formen, eller dekk den godt med dobbel aluminiumsfolie, sett den på nederste rille i ovnen og la den bakes i 2 timer på 180ºC. (Se TIPS 1 nedenfor).
Foto: Mari Valen Høihjelle
Under bakingen vil kjøttet, med ben og litt fett, avgi nydelig smak til rødvinen og buljongen som det ligger i, og denne kraften serverer du som en nydelig saus/sjy ved siden av. (Se TIPS 2 nedenfor).
Foto: Mari Valen Høihjelle
Du kan velge å servere de ovnsbakte lammeskivene med kokte og pressede/knuste mandelpoteter (det vil si skrellede, kokte poteter som er knust med en potetstapper) og smørsurrede grønne bønner ved siden av, og da ser det ut som på de to bildene nedenfor…..
Foto: Mari Valen Høihjelle
Foto: Mari Valen Høihjelle
…. eller du kan velge å servere dem med kokte mandelpoteter vendt i smør og smørkokte grønnsaker, som du finner oppskrift på videre her:
KOKTE MANDELPOTETER VENDT I SMØR
Dette trenger du:
- 600 gr mandelpoteter
- 1 ss smør (helst godt, ekte smør, for eksempel Rørossmør)
- Flaksalt
- Nykvernet, sort pepper
Slik gjør du:
Skrubb og vask mandelpotetene godt og kok dem møre i lettsaltet vann. Det tar 15-20 minutter, avhengig av størrelsen.
Slå av vannet og damp potetene tørre.
Smelt smøret i en kasserolle og vend potetene i smøret. Ha over litt salt og nykvernet sort pepper.
SMØRSURREDE GRØNNSAKER
Dette trenger du:
- 1 ss smør
- 1 stor purre
- 200 gr grønne bønner
- 1 rødløk
- Litt flaksalt
Slik gjør du:
Rens og vask purren og skjær den i 1/2 cm tykke skiver.
Vask og rens bønnene.
Rens rødløken og del den først i to og så 1/2 cm tykke skiver.
Smelt smøret i en kasserolle ved middels varme og ha i grønnsakene. La dem surre under lokk et par minutter. Rist litt på kasserollen innimellom. Når grønnsakene er varme, blanke og fine, strør du litt salt over og rører rundt. Så er grønnsakene klar for servering sammen med potetene, kjøttet og sausen/sjyen.
Det smaker også godt med Rårørte tranebær eller Rognebærsyltetøy ved siden av.
Vel bekomme!
TIPS 1: Når kjøttet har stått i ovnen i 2 timer, kan du fremdeles la det stå litt i ovnen om du trenger mer tid, men slå av ovnsvarmen og la ovnsdøren såvidt stå på gløtt. Så lenge lokket er tett, blir ikke kjøttet tørt eller ødelagt.
TIPS 2: Sannsynligvis vil du ha mye saus/sjy til overs etter middagen. Den kan du sile og legge i fryseren til senere bruk, for eksempel som en fyldig basis for sauser, supper eller gryter. Merk boksene du fryser i med mengde og innhold, så er de lettvint å ta frem når du senere får bruk for dem!
Foto: Mari Valen Høihjelle