HomeHovedretter Lammekoteletter med ovnsbakte tomater og kantareller

Lammekoteletter med ovnsbakte tomater og kantareller

Posted in : Hovedretter, Kjøtt, Lam on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , ,

Lammekoteletter er deilig høstmat, og kantareller (gjerne dine selvplukkede, om du har vært så heldig å finne så mye at du har et lite lager i fryseren!) er selvsagt tilbehør.

Ovnsbakte tomater ved siden av er kanskje ikke så vanlig, men Tantemat synes tomatene tilfører retten både sødme og fruktighet som passer godt til, samtidig som det dannes en sjy  på tomatene som fungerer som nydelig saus til kotelettene.

Lammekotelettene kan godt stekes ferdig i stekepannen, men du kan også sette dem inn i stekeovnen sammen med tomatene, og så blir de ferdig samtidig. (Se TIPS 1 nedenfor). Og mens dette står i stekeovnen koker du potetene og gjør klar kantarellene!

Først får du oppskriften på lammekotelettene, og så følger ovnsbakte tomater og stekte kantareller etter det.

 

LAMMEKOTELETTER MED OVNSBAKTE TOMATER OG KANTARELLER

Til 4 personer:

 

Dette trenger du:

 

 

 • 4 koteletter
 • Salt
 • Pepper
 • 1 ts tørket timian (knust i morter)
 • 1 ts tørket rosmarin (knust i morter)
 • 4 hvitløksfedd
 • Smør til å steke i

 

 

Slik gjør du:

Sett stekeovnen på 160ºC.

Vask og tørk kotelettene. Krydre dem på begge sider med salt, nykvernet sort pepper, timian og rosmarin. Brun dem på begge sider i stekepannen på god varme. Legg dem over i et ildfast fat og hell fettet i stekepannen over kotelettene.

Rens og knus hvitløksfeddene i en hvitløkspresse og fordel dette over kotelettene i formen. Dekk gjerne til med et lokk eller aluminiumfolie.

 

 

Sett formen på midterste rille i stekeovnen. Samtidig skal du sette inn tomatene for baking:

 

OVNSBAKTE TOMATER

Til 4 personer:

Dette trenger du:

 • 1 kg tomater (Ta den typen og størrelsen du liker. Her har Tantemat brukt mellomstore grentomater. Økologiske har ofte mest sødme, noe som passer godt til denne retten).
 • 3 ss balsamicoeddik (søtlig, tyktflytende type)
 • 3 ss god olivenolje
 • 1 ts tørket timian eller 4-6 grener fersk timian
 • 1/2 ts flaksalt

Slik gjør du:

Vask og tørk tomatene og legg dem i en ildfast form. Ringle over balsamicoeddik og olivenolje. Strø over timian og flaksalt.

 

DSC_8518

 

 

Sett formen på midterste rille i stekeovnen sammen med lammekotelettene.

Bak lammekotelettene og tomatene i stekeovnen i 40-60 minutter på 160ºC. (Se TIPS 1 nedenfor).

Mens kotelettene og tomatene står i stekeovnen, kan du forvelle kantarellene. (Se TIPS 2 nedenfor).

Når kotelettene og tomatene er ferdig, kan du slå av ovnen og sette stekeovnsdøren på gløtt mens du steker kantarellene.

 

STEKTE KANTARELLER

Til 4 personer:

 

Dette trenger du:

 • 400 gr ferske kantareller (= ca. 200 gr ferdig forvellet)
 • 2 ss smør til å steke i
 • 1 ss presset sitronsaft
 • 1/2 ts salt
 • 1/4-1/2 ts nykvernet, sort pepper
 • Hakket, fersk persille (du kan også bruke frossen persille fra fryseren)

Slik gjør du:

Smelt smøret i stekepannen og stek de ferdig forvellede kantarellene noen minutter til de har trukket til seg mesteparten av smøret og er godt gjennomvarme. Rør i dem innimellom. Ha på salt, pepper og sitronsaft, rør rundt og la det steke i ca. 1/2 minutt. Smak til om du vil ha i mer salt, pepper og/eller sitronsaft. Til slutt rører du inn hakket persille, og kantarellene er klar for servering!

 

 

 

Server lammekotelettene med kantarellene, de ovnsbakte tomatene og kokte poteter.

 

Vel bekomme!

 

 

DSC_8523

 

 

TIPS 1:

Tantemat liker lammekotelettene godt stekt, og foretrekker derfor å la dem bakes i ovnen til de er ordentlig gjennomstekte og møre. Om du foretrekker dem annerledes, for eksempel stekt slik at de kun er godt brunet og røde innvendig, kan du steke dem på god varme i stekepannen og deretter la dem hvile noen minutter på varm panne før du serverer dem. Eventuelt kan du bake dem kortere tid i stekeovnen, for eksempel 10-15 minutter. Prøv deg frem og finn ut hva du selv liker best! Du kan kjenne på dem underveis og ta dem ut når du synes de er passe stekt. Sett dem inn igjen noen minutter på slutten av steketiden for å varme dem opp igjen.

 

TIPS 2:

Forvelling av kantareller: Legg rensede kantareller i kald stekepanne og slå platen på nesten full varme. Det vil etterhvert komme fuktighet ut av kantarellene. La denne fuktigheten fordampe helt, før du begynner tilberedningen med å steke dem i smør, som forklart i oppskriften ovenfor. For både kantareller og all annen sopp gjelder det at de vil miste omtrent halvparten av volumet/vekten når de blir forvellet.

Forvellede kantareller.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *