HomeHovedretter Ovnsbakt pinnekjøtt med vaniljetilsmakt rotmos

Ovnsbakt pinnekjøtt med vaniljetilsmakt rotmos

Posted in : Hovedretter, Kjøtt, Lam on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , , , , , ,

Pinnekjøtt er tradisjonsmat, men selv tradisjonsmat kan det være greit å variere litt, med hensyn til tilberedning og tilbehør. Her får du oppskrift på pinnekjøtt bakt i ovnen, med en rotmos tilsmakt med ekte vanilje ved siden av. Kålrotstappe er godt, men ved å tilsette noen andre grønnsaker i tillegg samt smake den til med ekte vanilje får tilbehøret litt mer sødme, noe som kler det salte pinnekjøttet godt!

Ovnsbaking av pinnekjøttet tar ikke mye lenger tid enn å dampkoke det, og resultatet er vel verdt å vente på. Og mens kjøttet står i ovnen, har du masse tid til å gjøre istand tilbehøret!

VIKTIG! Husk at pinnekjøtt må vannes ut i 1 døgn først, så ta det med i beregningen når du planlegger middagen. (Se TIPS 1 nedenfor ang. utvanning).

 

Først får du oppskriften på det ovnsbakte pinnekjøttet, og så kommer oppskriften på rotmosen etter det. Oppskriften på rotmosen er rikelig til fire personer, men om det blir noe til overs er det bare å fryse det ned til en senere anledning.

 

 

 

OVNSBAKT PINNEKJØTT MED VANILJETILSMAKT ROTMOS

 

OVNSBAKT PINNEKJØTT

Til 4 personer:

Du trenger:

 • 12-16 stk ferdig utvannet pinnekjøtt (Se an stykkene, ca. 3-4 stykker til hver. Vanligvis beregnes ca. 500 gr per person, tilsammen ca. 2 kg til 4 personer)

Slik gjør du:

Legg stykkene tett sammen i en ildfast form.

 

DSC_7967

Sett formen inn midt i ovnen i kald ovn. Slå over kaldt, usaltet vann til det så vidt dekker kjøttet. Sett ovnen på 140ºC og la det stå i ovnen i 3 1/2 time.

Tilberedt på denne måten blir kjøttet saftig og mørt. Noe av vannet vil fordampe slik at kjøttet blir lett brunet, og du får en god kraft. Denne kraften kan du senere bruke til å lage gul ertesuppe på pinnekjøttkraft.

 

VANILJETILSMAKT ROTMOS

Rikelig til 4 personer:

Du trenger:

DSC_7961

 

 • 1 stor kålrot (ca. 1,1 kg)
 • 1 stor søtpotet (ca. 600 gr)
 • 4 store gulrøtter (ca. 300 gr)
 • 4 små mandelpoteter (se TIPS 2 nedenfor) (ca. 250 gr)
 • 1-2 vaniljestenger
 • 150-200 gr smør
 • 3-4 ts salt
 • 1-2 ts hvit pepper
 • Evt. litt sukker
 • (Vekten av kålrot, søtpotet og gulrøtter tilsammen bør være ca. 2 kg, men innbyrdes vekt mellom dem kan varieres. Potetene fungerer som bindemiddel og vekten bør være som angitt ovenfor)

 

Slik gjør du:

Skrell og kutt grønnsakene i 2-3 cm store biter.

DSC_7965

 

Ha kålrotbitene i en kasserolle og fyll opp med kaldt vann til det såvidt dekker. Kok opp og la småkoke under lokk i 15 minutter. Ha så i gulrotbitene og la alt koke videre under lokk i 5 minutter til. Ha til slutt i potet- og søtpotetbitene og la det koke videre under lokk til alt er mørt, ca. 10 min. Obs! Trykk grønnsaksbitene ned så de er dekket av vannet. Blir det for lite vann, så fyll eventuelt opp slik at det såvidt dekker. Vitsen med dette er at det skal brukes så lite vann som mulig, siden noe av smaken forsvinner ut i vannet under kokeprosessen.

Når alt er mørt tømmer du ut vannet og lar grønnsakene dampe seg lett tørre. Rist på kasserollen innimellom så de ikke setter seg fast i bunnen.

Stapp grønnsakene til du har fått den grovheten du ønsker. Bruk gjerne stavmikseren litt til slutt, slik at mosen blir noe finere og henger litt mer sammen).

 

DSC_7968

 

Del vaniljestangen i to, skrap ut frøene og ha i mosen (se TIPS 3 nedenfor ang. bruk av vaniljestangen etter at du har tatt ut frøene).  Tilsett smøret klattvis og rør rundt til det smelter inn i mosen. Ha i så mye smør at du synes du har fått en passe tykk og smidig konsistens på mosen. Smak til med salt og pepper. Det skal faktisk ganske mye til for å få frem god smak. Saltet vil fremheve både sødmen i grønnsakene og smaken av vanilje. Ha eventuelt i mer enn 1 vaniljestang om du ønsker det. Det kan også være at du ønsker å tilsette bare bitte lite grann sukker for å fremheve sødmen i mosen!

 

Server pinnekjøttet med rotmos og kokte poteter. Tantemat foretrekker mandelpoteter, men ta den typen du selv liker best! Server gjerne rårørte tranebær eller rørte tyttebær ved siden av.

 

Vel bekomme!

 

DSC_7980

 

TIPS 1: Hvis du kjøper pinnekjøtt i en stor plastbakke, er det lurt å vanne det ut i denne bakken (se bildet nedenfor). Skjær en liten åpning i plasten, fyll på med vann så det står over kjøttet, og la det vannes ut i 1 døgn. Skift vann 2-3 ganger i løpet av denne tiden. Du kan sette kjøttet til utvanning i kjøleskapet, eller du kan la det stå på kjøkkenbenken. Fordelen er at prosessen går litt raskere når bakken står i romtemperatur. Det vil det likevel ikke bli for mye utvannet.

 

DSC_7958

 

TIPS 2: Potetene i stappen er med for å jevne den og gjøre den mindre vandig. Mandelpoteter inneholder mye stivelse, så med endel røring eller bruk av stavmikser vil stappen bli fastere.

 

TIPS 3: Du trenger ikke kaste en vaniljestang etter å ha tatt ut frøene! Legg den i en boks og dekk godt med sukker, så vil den avgi vaniljesmak til sukkeret. Hvis du kjører sukker og vaniljestang sammen i en mikser, får du vaniljesukker. Desto lenger du kjører blandingen, desto finere blir den. Sil gjennom en sikt for å unngå store biter.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *