HomeHovedretter Gul ertesuppe på pinnekjøttkraft

Gul ertesuppe på pinnekjøttkraft

Posted in : Hovedretter, Suppe on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , , , ,

Å ta vare på all mat og ikke kaste noe er både økonomisk fornuftig og en trend i tiden, så her får du et forslag til hvordan du kan bruke kraften som ble til overs etter å ha tilberedt pinnekjøtt i ovnen. (Se på ovnsbakt pinnekjøtt med vaniljetilsmakt rotmos).  Kraften er fyldig og god og kjempefin å koke ertesuppe på!

Ertesuppe er god hverdagsmat, og hvis du lager mye er det bare å fryse ned det som er til overs, og så har du lettvint middag tilgjengelig i fryseren!

 

GUL ERTESUPPE PÅ PINNEKJØTTKRAFT

6 personer:

Du trenger:

DSC_7960

 

 

  • 1 pk tørre, gule erter (500 gr) (må bløtlegges over natten)
  • 2 l til sammen av resten av kraften fra pinnekjøttet (se TIPS 1 og 2 nedenfor) pluss vann.
  • 1 liten purreløk
  • 3 gulrøtter
  • 1 gul løk
  • 400 gr pølser (den typen du liker, for eksempel kokte kjøttpølser)
  • 2-3 ts tørket timian
  • Salt
  • Pepper

 

Slik gjør du:

Legg ertene i bløt i rikelig med kaldt vann over natten. Slå av vannet, skyll ertene og la dem koke forsiktig i kraft/vannblandingen til de er møre (ca. 1 time. De er ferdig når du kan knuse dem med en tresleiv mot kanten av kasserollen).

Finkutt purreløk, gulrøtter og løk.

DSC_7985

Når ertene er kokt har du i grønnsaker og timian, rører rundt og lar det få et oppkok. (Se TIPS 3 nedenfor). Skjær pølsene opp i passe biter, ha dem i suppen og la den få et oppkok igjen.

Smak til med salt (vær forsiktig med saltet, siden kraften fra pinnekjøttet allerede er salt), pepper og eventuelt mer timian.

Så er suppen klar for servering!

 

Brød og smør smaker godt ved siden av.

Sett frem flaksalt og pepperkvern, så hver får etterkrydre, om de ønsker det.

Vel bekomme!

DSC_7996

 

 

TIPS 1: Når kraften fra pinnekjøttet er avkjølt, vil fettet størkne på toppen. De fleste kokebøker anbefaler at man fjerner og kaster dette fettet, men Tantemat foretrekker å beholde det. Når suppen er varm er fettet fordelt i suppen og gir god og kraftig smak, siden smaken i stor grad sitter i fettet.

 

TIPS 2: Hvis du ikke har kraft fra pinnekjøtt, kan du like godt koke ertesuppen på vann og buljongterning! Bruk hønse-, grønnsak- eller oksebuljong, etter din egen smak).

 

TIPS 3: Når du kutter grønnsakene smått og kun lar dem få et oppkok, vil de beholde friskheten og tyggemotstanden (al dente). Ønsker du myke grønnsaker, lar du dem koke et par minutter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *