5 november, 2015
Gul ertesuppe på pinnekjøttkraft

Å ta vare på all mat og ikke kaste noe er både økonomisk fornuftig og en trend i tiden, så her får du et forslag til hvordan du kan bruke kraften som ble til overs etter å ha tilberedt pinnekjøtt i ovnen. (Se på ovnsbakt pinnekjøtt med vaniljetilsmakt rotmos). Kraften er fyldig og god og kjempefin å koke ertesuppe på!
Ertesuppe er god hverdagsmat, og hvis du lager mye er det bare å fryse ned det som er til overs, og så har du lettvint middag tilgjengelig i fryseren!
GUL ERTESUPPE PÅ PINNEKJØTTKRAFT
6 personer:
Du trenger:
- 1 pk tørre, gule erter (500 gr) (må bløtlegges over natten)
- 2 l til sammen av resten av kraften fra pinnekjøttet (se TIPS 1 og 2 nedenfor) pluss vann.
- 1 liten purreløk
- 3 gulrøtter
- 1 gul løk
- 400 gr pølser (den typen du liker, for eksempel kokte kjøttpølser)
- 2-3 ts tørket timian
- Salt
- Pepper
Slik gjør du:
Legg ertene i bløt i rikelig med kaldt vann over natten. Slå av vannet, skyll ertene og la dem koke forsiktig i kraft/vannblandingen til de er møre (ca. 1 time. De er ferdig når du kan knuse dem med en tresleiv mot kanten av kasserollen).
Finkutt purreløk, gulrøtter og løk.
Når ertene er kokt har du i grønnsaker og timian, rører rundt og lar det få et oppkok. (Se TIPS 3 nedenfor). Skjær pølsene opp i passe biter, ha dem i suppen og la den få et oppkok igjen.
Smak til med salt (vær forsiktig med saltet, siden kraften fra pinnekjøttet allerede er salt), pepper og eventuelt mer timian.
Så er suppen klar for servering!
Brød og smør smaker godt ved siden av.
Sett frem flaksalt og pepperkvern, så hver får etterkrydre, om de ønsker det.
Vel bekomme!
TIPS 1: Når kraften fra pinnekjøttet er avkjølt, vil fettet størkne på toppen. De fleste kokebøker anbefaler at man fjerner og kaster dette fettet, men Tantemat foretrekker å beholde det. Når suppen er varm er fettet fordelt i suppen og gir god og kraftig smak, siden smaken i stor grad sitter i fettet.
TIPS 2: Hvis du ikke har kraft fra pinnekjøtt, kan du like godt koke ertesuppen på vann og buljongterning! Bruk hønse-, grønnsak- eller oksebuljong, etter din egen smak).
TIPS 3: Når du kutter grønnsakene smått og kun lar dem få et oppkok, vil de beholde friskheten og tyggemotstanden (al dente). Ønsker du myke grønnsaker, lar du dem koke et par minutter.
4 thoughts
Det var en god ide jeg har kraft fra pinnekjøtt og rester fra kjøtt så det blir lørdags mat etter forestillingen Karusell på Nationalteateret.Takk for tips.
Hei, Marion!
Takk for hyggelig kommentar! Denne oppskriften bruker å være veldig populær etter jul, håper at du ble fornøyd med resultatet!
Hilsen Tantemat
Vanner du ut pinnekjøttet før du koker det?
Hei, Inger!
Beklager sent svar! Håper det ikke er for sent for deg! I de to oppskriftene jeg har på tilberedning av pinnekjøtt, står det at pinnekjøttet skal vannes ut i ett døgn først. Du må gjerne skifte vann en eller to ganger underveis. Ellers går det også an å se på pakningen hva som anbefales. Lykke til!
Hilsen Tantemat