HomeHovedretter Fisk Stekt laks med paprikasaus

Stekt laks med paprikasaus

Posted in : Fisk, Hovedretter, Laks og ørret on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , ,

Laks er lettvint mat som en kan spise ofte, så derfor er det viktig å variere tilbehøret. Her får du oppskrift på laks stekt i ganske tynne skiver, med paprikasaus ved siden av. Servert med grønn asparges og søte små tomater blir dette en deilig middag, til hverdags eller fest!

Det tar mest tid å lage paprikasausen, så Tantemat anbefaler at du starter med den. Faktisk kan den godt lages istand dagen i forveien, siden smaken utvikler seg når den får stå litt.

I oppskriften på sausen bruker Tantemat paprika som grilles i ovnen og flås etterpå, men om du synes det blir for mye arbeid, kan du bruke tilsvarende mengde ferdig flådd paprika som du får kjøpt på boks eller glass. Pass da bare på å la marinaden den ligger i dryppe godt av.

 

STEKT LAKS MED PAPRIKASAUS

Til 4 personer:

 

Du trenger:

 • 800 gr laksefilet uten skinn og ben
 • Salt
 • Sitronpepper
 • Smør til å steke i

 

Slik gjør du:

Skjær laksefileten på skrå i 1 cm tykke skiver, så du får store og fine skiver. Krydre med salt og sitronpepper og stekt dem på hver side i varm panne. Vær påpasselig med å snu dem ganske raskt slik at de får fin farge, men ikke blir helt gjennomstekt, så unngår du at laksen blir tørr. Etterhvert som lakseskivene blir stekt, legger du dem over i et ildfast fat og setter det i stekeovnen på 65ºC for å holde fisken varm til den skal serveres.

 

Paprikasaus:

Du trenger:

 

 

 • 2 store, røde paprika
 • 3 fedd hvitløk
 • 1 rød chili (se TIPS 1 nedenfor)
 • 1 1/2 dl yoghurt naturell
 • 1 1/2 dl lettrømme (se TIPS 2 nedenfor)
 • 1 ss lodderogn (eller tilsvarende)
 • 1 ts tørket estragon
 • Salt
 • Hvit pepper
 • Evt. litt sukker

 

Slik gjør du:

Først grilling av paprika:

Sett stekeovnen på 250ºC på grill.

Del paprikaen i 2 deler på langs hvis du bruker spisspaprika, eller i 3 deler på langs hvis du bruker vanlig paprika. Fjern stilk, frø og hvite hinner. Brett på paprikaen slik at du får tilnærmet flate skiver. Legg bakepapir på en stekeplate og legg på paprikaskivene med skinnsiden opp. Sett platen øverst i stekeovnen i 10-15 min. og følg med. Paprikaskinnet skal bli sort og blåse seg opp.

 

NMS_7823

 

Ta paprikaen ut av ovnen når den er blitt sort (de er veldig varme, så bruk en pølseklype eller lignende til å ta dem av platen), og legg skivene over i en glassbolle som tåler varme. Dekk bollen med plast og la stå til paprikaen er blitt så avkjølt at du kan jobbe med den.

 

NMS_7824

 

Når paprikaen er grillet og avkjølt på denne måten, klarer man å dra av mesteparten av skinnet.

 

Så tillaging av sausen:

Rens hvitløken og finhakk den. Rens chilien for stilk og frø og finhakk den.

 

Ha paprika, hvitløk, chili, yoghurt, lettrømme og estragon i en mikser og kjør til du har fått en fin og jevn saus. Ha sausen over i en kasserolle, varm den forsiktig og smak til med salt og hvit pepper. Det kan også hende at du vil ha i noen sukkerkorn for å få frem mer sødme og rundhet i smaken. Ta kasserollen av platen og rør inn lodderogn til slutt. Så er sausen klar til servering!

 

NMS_7834

 

OBS! Hvis du nå har laget istand sausen på forhånd og planlegger å servere den senere, så venter du med å tilsette lodderognen til etter at du har varmet den forsiktig opp. Sausen må ikke koke eller varmes hardt etter at du har hatt i lodderognen. Da blir rognen hvit og kokt og smaker ikke lenger så godt!

 

 

Server den stekte laksen med paprikasaus, kokt, grønn asparges (se TIPS 3 nedenfor for rensing og koking av grønn asparges) og små, søte tomater. Tantemat synes at det også her smaker best med kokte mandelpoteter til, men du kan selvfølgelig også servere kokt ris.

Vil du servere en hvitvin ved siden av, kan Onkel anbefale Trimbach Riesling.

Vel bekomme!

 

DSC_7997

 

TIPS 1: Hvis du ikke er glad i chili, eller er redd for at sausen blir sterk, kan du sløyfe chilien her. Etter Tantemats smak vil ikke chilien i denne sausen gjøre den sterk, men kun gi den mer karakter, men siden smaken er forskjellig, så er det du og din smak som avgjør. Tantemat vil likevel anbefale at du prøver med for eksempel en liten bit av chilien, bare for å kjenne hva det gjør med sausen!

TIPS 2: Det er helt greit å bruke lettrømme i denne sausen, om du er redd for kaloriene, men ved å bruke creme fraiche eller seterrømme vil du få en fyldigere og mer smakfull saus.

TIPS 3: På asparges må man brekke av den nederste delen, som er hard og treen. Skyll aspargesen godt først. Ta så tak med venstre hånd et stykke nedenfor midten av aspargesstilken mens du brekker av nederste del av stilken med høyre hånd. Når du gjør det på denne måten, vil aspargesstilken knekkes naturlig der stilken begynner å bli treen. Du kan velge om du også vil skrelle aspargesstilken, men  hvis aspargesen ikke er veldig tykk, skal det ikke være nødvendig.

Kok opp rikelig med vann i en kasserolle og ha i 1 ts salt og 1 ts sukker. Ha i aspargesen og la den få et oppkok. Ta kasserollen av platen og la den stå i 1/2 minutt, så er aspargesen klar. Da er den fremdeles sprø og frisk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *