HomeHovedretter Ovnsbakt kalvestek med fyldig potetgrateng

Ovnsbakt kalvestek med fyldig potetgrateng

Posted in : Hovedretter, Kalv, Kjøtt on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , , , ,

Hvis du skal ha mange gjester til middag, så er ovnsbakt kalvestek (se TIPS 1 nedenfor) med fyldig potetgrateng et både velsmakende og praktisk valg!

Kalvesteken skal langtidsbakes og kan settes inn i ovnen i god tid, gjerne 5 timer før gjestene kommer, og mens kalvesteken godgjør seg i ovnen gjør du klar potetgratengen, som skal inn i stekeovnen for gratinering en halv time før du skal servere den.

Til dette kan du servere det du liker av grønnsaker, for eksempel kokt blomkål eller brokkoli, som det kun tar kort tid å koke, eller du kan velge å servere kun med de grønnsakene som er bakt sammen med kalvesteken, eventuelt med en grønn salat i tillegg.

Sjyen som danner seg i formen med steken, serverer du som saus ved siden av. Sannsynligvis vil du få rester av denne sjyen. Sil den og frys ned, så har du kraft til å bruke når du senere skal lage en saus, for eksempel sherrysausen til Torskeloins med sherrysaus og potetmos med vårløk.

En stor fordel med langtidsbakt kjøtt, er at det blir både mørt og saftig og at steketiden ikke er kritisk. En ovnsbakt stek tåler å stå og vente litt, om det er nødvendig!

Med middag laget på denne måten, er det enkelt å være vertinne! Du kan gjøre alt klart i god tid og slipper å ha det travelt i siste liten!

 

Først får du oppskrift på den ovnsbakte kalvesteken, og deretter kommer oppskriften på potetgratengen.

 

 

OVNSBAKT KALVESTEK MED FYLDIG POTETGRATENG

Til 8-10 personer

 

KALVESTEK

 

Du trenger:

 • En kalvestek på 1 1/2-2 kg (ta gjerne godt mål, siden det hender at steken krymper)
 • 500 gr gode, søte tomater (små eller mellomstore)
 • 1 nett med småløk
 • 4 hvitløksbåter
 • 3-4 røde chili (kan sløyfes) (Se TIPS 2 nedenfor)
 • 2 ts tørket timian
 • Salt
 • Pepper
 • Smør til bruning av steken
 • Olje til å ringle over steken
 • 1 dl vann til å koke ut stekepannen (se TIPS 3 nedenfor)

 

Slik gjør du:

Gni steken inn med salt og pepper og brun den godt rundt det hele i en jernpanne.

Legg steken i en ildfast form, kok ut stekepannen med vannet og tøm over, og legg tomater, rensede småløk, rensede hvitløksfedd og eventuelt chili (renset for stilk og frø) rundt. Kvern over litt salt og pepper, strø over tørket timian og ringle over 3-4 ss god olivenolje.

 

DSC_8030

 

Legg lokk på formen, sett formen nederst i stekeovnen og sett stekeovnen på 125ºC. La den stå i 4 timer. (Du kan også la den stå lenger, så lenge du lar lokket ligge på).

Når potetgratengen er klar for å settes i stekeovnen for gratinering, tar du ut formen med kalvesteken. La lokket ligge på så lenge.

 

 

FYLDIG POTETGRATENG

Til 8-10 personer:

Du trenger:

 • 2 kg melne poteter, for eksempel mandelpoteter
 • 5 dl helmelk
 • 5 dl kremfløte
 • 1 gul løk
 • 2 hvitløksfedd
 • 1 ss salt
 • 50 gr smør

 

Slik gjør du:

Sett stekeovnen på 250ºC.

Skrell potetene og legg dem i kaldt vann som dekker for å unngå at de blir brune. Skjær dem i skiver, ca. 1 cm tykke. Skrell løk og hvitløk og finhakk.

DSC_8031

 

Ha melk, kremfløte, poteter, løk, hvitløk og salt i en stor kasserolle og kok opp. La det koke forsiktig til poteten er blitt ganske myk, men ikke til mos. Rist på kasserollen eller rør forsiktig i den en gang iblant, så ikke det brenner seg fast i bunnen.

 

 

Smør en ildfast form på ca. 37 x 30 cm og hell innholdet i potetkasserollen i formen. Fordel smøret i skiver utover overflaten. (Så langt kan du gjøre istand i god tid før potetformen skal i ovnen for gratinering).

 

DSC_8034

 

Sett potetformen på midterste rille i stekeovnen og gratiner den i ca. 15 minutter eller til den har fått fin farge. Ta den ut av ovnen og la den stå i 10-20 minutter før du serverer den.

 

DSC_8054

 

Når potetgratengen er tatt ut av ovnen, skjærer du opp steken (se TIPS 4 nedenfor) og legger på et fat, og så er maten klar for servering!

Server sjyen fra steken som saus ved siden av.

Sett frem salt- og pepperkvern, så hver gjest kan etterkrydre på tallerkenen etter egen smak.

Om du ønsker, kan du servere for eksempel blomkål eller brokkoli kokt «al dente» til denne retten. (Se TIPS 5 nedenfor angående koking).

 

Vel bekomme!

 

DSC_8050

 

TIPS 1: Det kan være vanskelig å få tak i kalvestek, så ta like gjerne en fin oksestek!

TIPS 2: Tantemat synes det er godt med chili i denne retten, men du velger selv om du ønsker å ta den med. Om du velger å bruke chili, kan du legge den samlet ett sted i formen, og også legge den samlet ett sted ved siden av når du serverer kjøttet. På den måten kan gjestene selv velge om de ønsker å forsyne seg av den. Etter Tantemats smak gir ikke chilien sterk smak i seg selv, den bidrar kun til at sjyen får mer karakter.

TIPS 3: Kok ut stekepannen på følgende måte: Når steken er tatt ut av stekepannen heller du i vannet og skraper i bunnen av stekepannen med en tresleiv mens vannet kokes litt inn i 1/2-1 minutt. Tøm så det innkokte vannet over steken i formen.  På den måten får du med deg den gode smaken som sitter i pannen etter bruningen av steken.

OBS! Vær forsiktig når du tømmer det kalde vannet i den varme stekepannen, for dampen som dannes er varm!

TIPS 4: Steken kan skjæres opp litt i forveien. Ta den ut av formen, skjær den i skiver og legg den forsiktig tilbake i formen igjen. Så er den klar for å legges på fatet når potetgratengen og eventuelle andre grønnsaker er klar for servering.

TIPS 5: Koking av blomkål eller brokkoli:  Kok opp rikelig med vann i en kasserolle og ha i 1 ts salt pr. liter vann. Skyll og rens blomkål eller brokkoli og del opp i buketter. Ha blomkål eller brokkoli i det kokende vannet og la det få et oppkok igjen. Ta kasserollen av platen og la den stå i 1/2-1 minutt. Kjenn for sikkerhets skyld etter om grønnsaken er kokt ved å stikke en spiss kniv i den før du slår av vannet. Den skal møte litt motstand når kålen er «al dente». La den eventuelt stå litt til om du vil ha den mer kokt. Hell av kokevannet når du synes den har passe fasthet, og så er kålen klar for servering!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *