17 november, 2015
Confiterte andelår med pommes boulangier, hvitvinskokte linser og fikenkompott

Oppskriften til denne luksusretten fant Tantemat i et såkalt «glanset magasin» for noen år siden, og har laget den flere ganger etterpå. Dette er virkelig festmat, som du kan servere for eksempel på nyttårsaften eller ved enhver anledning hvor du har lyst til å skjemme bort familie eller gjester med noe ekstra godt!
Den krever litt planlegging i og med at lårene må saltes et døgn før tilberedning samt at de trenger 2-4 timer til confiteringen (koking i fett), men det er det absolutt verdt! Til gjengjeld kan du gjøre istand de confiterte lårene opptil 2 døgn i forveien, slik at de bare er å varme opp like før du skal servere dem!
Oppskriftene kommer i rekkefølgen andeconfit, pommes boulangier, linser og fikenkompott.
ANDECONFIT MED POMMES BOULANGIER, LINSER OG FIKENKOMPOTT
Til 4 personer
ANDECONFIT
Du trenger:
- 4 andelår
- Grovt havsalt
- 1 plante fersk timian
Slik gjør du:
Dekk bunnen av et fat med grovt havsalt, legg andelårene oppå og strø over rikelig med grovt havsalt igjen.
Legg over rikelig med hakket, fersk timian, dekk til fatet og sett det i kjøleskapet i ett døgn.
Børst bort timian og salt og skyll og tørk andelårene slik at det ikke er noe salt eller timian igjen på dem.
Legg dem i en kasserolle med andefett og varm sakte opp.
Det skal være så mye andefett at det dekker lårene når det er flytende.
La lårene koke på forsiktig varme i 2-4 timer (kjenn når du synes de er møre nok).
Før servering tar du andelårene opp av fettet og legger dem i stekeovnen på 180ºC i 10 minutter. Sett på grillelementet i et par minutter på slutten så du får en sprø overflate før servering.
Lårene kan også avkjøles i fettet og settes i kjøleskapet i ett til to døgn så smaken får satt seg og de blir enda bedre. Varm/grill dem før servering som forklart ovenfor.
(Se TIPS 1 nedenfor ang. å ta vare på fettet).
POMMES BOULANGIER
Du trenger:
- 1 kg faste poteter (Tantemat har brukt pimpernell, som er litt melen)
- 2 gule løk
- 7 dl kyllingbuljong
- 100 gr smør
- Salt
- Hvit pepper
Slik gjør du:
Skrell poteter og løk og skjær dem i ca. 1 cm tykke skiver. Legg dem lagvis i et ildfast fat, dryss over salt og pepper og slå over buljong så det dekker. Legg smøret klattvis oppå.
Settes i stekeovnen på 175ºC i 60 min. til potetene er møre og buljongen har dampet litt inn. Potetformen kan også å stå lenger i ovnen, om nødvendig. (Se TIPS 2 nedenfor).
HVITVINSKOKTE LINSER
Du trenger:
- 150 gr brune linser
- 100 gr bacon i terninger
- 8 småløk, finhakket
- 1 dl tørr hvitvin
- 6 dl kyllingbuljong (evt. mer)
- 4 tørkede laurbærblader
- Salt
- Pepper
- 2 ss andefett fra confiten
Slik gjør du:
Legg laurbærbladene på en varm og tørr stekepanne og la dem ligge til de nesten blir brent. Ta dem av pannen og legg til side.
Skyll linsene. Surr bacon og løk i litt smør.
Tilsett linser og hvitvin.
Kok til hvitvinen er kokt inn. Tilsett buljong og kok til linsene er møre, ca. 20 min. Fyll på mer buljong hvis den koker inn. Sil av væsken, kok den opp, tilsett andefett og kok inn til det tykner. (Da er det ganske lite igjen). Legg i de brunede laurbærbladene, trekk kasserollen til side og la dem trekke i 10 min. Fjern laurbærbladene. (Så langt kan linsene gjøres istand i god tid før servering). Smak eventuelt til med salt og pepper. Før servering koker du opp sjyen, tilsetter linsene og lar dem varmes opp, og så er de klar for servering.
FIKENKOMPOTT
Du trenger:
- 200 gr tørkede fiken
- 3 dl rødvin (for eksempel av cabernet sauvignon)
- Salt
- Pepper
Friskpresset sitronsaft
Slik gjør du:
Skjær opp fiknene i biter og kok dem i rødvin til lett marmeladekonsistens. Rør dem til en jevn masse og smak til med salt, pepper og friskpresset sitronsaft.
Server andeconfiten med poteter, linser og fikenkompott. Pynt med litt frisk timian og server!
Vel bekomme!
TIPS 1: Ta vare på andefettet som du har kokt andelårene i. Sil det og sett det kaldt. Du kan bruke det til å confitere i senere, eller du kan bruke det å steke i.
TIPS 2: Litt avhengig av hvilken type poteter du bruker, så kan det være nødvendig å la potetene stå i ovnen i inntil 1 time og 30 minutter, det blir de bare enda mørere og bedre av. Men pass på at ikke buljongen koker helt inn slik at de blir stående og blir tørre. Potetene kan også stå litt lenger hvis de er blitt ferdig før resten av middagen. Dekk isåfall til potetene med litt aluminiumsfolie, slå av ovnen og la dem stå der, med ovnsdøren litt på gløtt.