HomeHovedretter Lam i leirgryte med rotgrønnsaker

Lam i leirgryte med rotgrønnsaker

Comments : 2 Posted in : Hovedretter, Kjøtt, Lam on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , ,

På midten av 1980-tallet fikk jeg en gave som jeg ikke helt visste å sette pris på da, nemlig en leirgryte! Det var veldig populært i 1970-årene, men selvfølgelig helt avleggs da jeg fikk den! Men siden jeg nå hadde fått denne gryten, måtte jeg jo prøve å finne ut hvordan den fungerte. Den viste seg å bli et godt bekjentskap som jeg setter veldig stor pris på. Det er nemlig kjempeenkelt å lage mat i leirgryte: Legg alle ingrediensene i gryten, sett den i ovnen, vent et par-tre timer, og så kan du glede deg over et rustikt og nydelig måltid!

Derfor: om du allerede har en leirgryte stående som du ikke bruker, ta den fram og gi den et forsøk! Hvis du ikke har en, vil jeg sterkt oppfordre deg til å kjøpe en og begynne å bruke den. Du vil garantert få glede av den!

Retten du får oppskrift på nå, ble en klassiker allerede fra første forsøk. En rett jeg aldri blir lei av!

NB! En VIKTIG ting når du skal lage mat i leirgryte, er at gryten alltid må settes i vann før bruk:

 

Slik gjør du det:

Skrubb og skyll vaskekummen godt, legg leirgryten nedi og fyll kummen med rent, kaldt vann, så leirgryten blir helt dekket. La den ligge i minst 10 min. VIKTIG: Når du bruker leirgryten for første gang, krever det lengre bløtlegging. Se på bruksanvisningen!

DSC_8098

 

Her kommer oppskriften:

 

LAM I LEIRGRYTE MED ROTGRØNNSAKER

Til 4 personer:

 

Du trenger:

DSC_8099

 

 • 1,2 kg lammekjøtt (skiver eller stykker fra bog eller lår)
 • 2 kg rotgrønnsaker (kålrot, sellerirot, gulrøtter og poteter, i det blandingsforholdet du selv ønsker)
 • 2 gule løk
 • 3 + 1 ts tørket timian
 • 3 + 1 ts tørket rosmarin
 • 2 + 1 ts salt
 • 2 + 1 ts sort pepper
 • 2 dl vann

 

Slik gjør du:

Skrell og skjær opp grønnsakene i grove biter. Skrell og skjær løken i båter. Legg grønnsakene i leirgryten, gjerne kålrot nederst, gulrøtter over, så sellerirot og så poteter og løk øverst. Dette fordi jeg synes grønnsakene blir jevnest bakt når de blir lagt på denne måten.

Strø 3 ts timian, 3 ts rosmarin, 2 ts salt og 2 ts pepper over.

DSC_8101

 

 

Legg så kjøttstykkene oppå grønnsakene, og strø resten av timian, rosmarin, salt og pepper oppå kjøttet og tøm oppi vannet.

 

DSC_8102

 

Legg lokket på formen og sett den på nederste rille i kald stekeovn. Sett ovnen på 180ºC og la gryten stå i 3 timer. Om nødvendig tåler den også å stå lenger. Slå da av ovnen og la døren stå på gløtt. La lokket ligge på formen.

 

DSC_8103

 

Dette er rustikk mat, så når dere er klar til å spise setter du formen på bordet og lar alle forsyne seg rett fra leirgryten!

Husk å sette fram salt (gjerne fingersalt) og pepperkvern, så hver enkelt får krydre på tallerkenen som de selv ønsker!

 

Vel bekomme!

 

DSC_8106

 

2s COMMENTS

2 thoughts

 • september 15, 2017 at 8:44 am

  Fantastisk godt og lett å lage. Har laget den flere ganger. I dag lager jeg ferdig hjemme og varmer den opp på hytta i ettermiddag. Festmåltid med godt tilbehør.

  • tantemat
   september 15, 2017 at 3:13 pm

   Hei, Bente-Lill! Glad for at du liker denne, det er en av Tantemats favoritter og har vært på menyen i mange år nå! Og smart å ta med ferdig og varme opp, ingen ting er bedre enn lettvint mat når man skal på hytta. Ha en fin helg! Hilsen Tantemat

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *