HomeIngredienser fra naturen Bær Valnøttbunn med vaniljekrem og tyttebær

Valnøttbunn med vaniljekrem og tyttebær

Posted in : Bær, Kaker og desserter on by : tantemat Stikkord: , , , , , , ,

Vanligvis tenker man vel ikke på at tyttebær kan brukes som fyll i kaker, men faktisk passer det veldig godt! Tyttebær har både syre og sødme og gir god og frisk smak til en kake. Dessuten har de en nydelig, rød farge. Oppskriften er basert på ferske tyttebær, men om du ikke har det, kan du bruke frosne tyttebær, rørte tyttebær eller tyttebærsyltetøy. (Se TIPS 1 nedenfor).

 

VALNØTTBUNN MED VANILJEKREM OG TYTTEBÆR

Oppskriften passer til en kakering på 20 cm, dvs. 6-8 kakestykker:

 

Nøttebunn:

 • 3 eggehviter
 • 150 gr melis
 • 150 gr valnøtter (se TIPS 2 nedenfor)

 

Slik gjør du:

Mal nøttene grovt med kvern og bland det med melis. Bland i eggehvitene (de skal ikke piskes).

Ha bakepapir i bunnen av kakeformen (fest det med ringen), og smør sidene med smør. Fyll i valnøttrøren og jevn ut overflaten.
Stek kakebunnen midt i ovnen ved 175ºC i 25-30 minutter. Prøv med en fyrstikk om den er ferdig stekt. Når du stikker fyrstikken i kakebunnen skal det ikke sitte deig på den når du tar den opp igjen.
La bunnen avkjøles på rist, løsne den fra kanten rundt med en skarp kniv og legg den over på et serveringsfat. (Se TIPS 3 nedenfor).

 

Vaniljekrem:

 • 1 pose Freia vaniljesaus til koking
 • 3 ss sukker
 • 2,5 dl helmelk

 

Slik gjør du:

Bland pulveret fra posen med sukker i en kasserolle. Slå i melken, slå på platen og la det koke opp mens du rører hele tiden for å unngå at det blir klumper eller brenner seg fast i bunnen. Trekk kasserollen vekk fra platen straks innholdet har fått et godt oppkok. Rør jevnlig i kremen mens den avkjøles for å unngå at det danner seg snerk på toppen.

 

Tyttebærfyll:

 • 300 gr ferske tyttebær
 • 50-100 gr sukker
 • 1 ts vaniljesukker

 

Slik gjør du:

Bland tyttebær med sukker og vaniljesukker og knus bærene med en sleiv eller potetstapperen. Rør til alt sukkeret er oppløst. Smak til om du vil ha i mer sukker eller vaniljesukker. Tyttebærfyllet skal ha både syre, sødme og friskhet. (Se TIPS 1 nedenfor).

 

Vispet kremfløte:

 • 3 dl kremfløte
 • 1 ts vaniljesukker

 

Slik gjør du:

Visp kremfløten til den er stiv, men ikke hard. Sett den i kjøleskapet til du skal bruke den.

 

MONTERING AV KAKEN:

Legg den avkjølte valnøttbunnen på et passe stort fat.

Stryk den avkjølte vaniljekremen på kakebunnen, og fordel tyttebærfyllet oppå vaniljekremen etterpå.

 

DSC_8039

 

Til slutt brer du vispet kremfløte over hele kaken.

Pynt gjerne med tørkede blomster fra hagen (blomster som kakepynt), eller hva du ellers har av kakepynt. Revet sjokolade smaker også godt.

 

DSC_8040

 

Denne kaken kan du servere som en frisk dessertkake, eller du kan servere den til en kopp kaffe.

 

Vel bekomme!

 

DSC_8041

 

TIPS 1: Oppskriften på tyttebærfyllet er basert på ferske tyttebær, men du kan også bruke frosne. Tin bærene, og gjør ellers som beskrevet i oppskriften. Fyllet vil bli tynnere når bærene har vært frosset, så tøm eventuelt av overflødig saft.

Hvis du vil, kan du også bruke frosne, rørte tyttebær. Tin og smak til med sukker og vaniljesukker, om nødvendig. Husk at fyllet skal ha både syre og sødme. Tøm av overflødig saft.

Du kan også bruke tyttebærsyltetøy som fyll, men det vil vanligvis være søtere og selvfølgelig smake at det er kokt. Prøv å tilføre syre med noen dråper nypresset sitronsaft, og ha mindre fyll på enn om du skulle brukt ferske eller frosne bær, for å unngå at kaken blir for søt.

 

TIPS 2: Det som er bra med denne kakebunnen, er at du kan bytte ut valnøttene med mandler eller hvilke som helst andre nøtter. Du kan bruke bare en type, eller du kan bruke dem blandet, i et hvilket som helst blandingsforhold. Har du rester av nøtter igjen etter jul, for eksempel, er dette en lur måte å bruke dem på! Bare husk at nøttene må males, og ikke knuses i foodprocessor, for da blir konsistensen feil.

 

TIPS 3: Nøttebunnen kan lages i god tid før du skal bruke den. Bare pakk den godt inn i plast og legg den i fryseren. Der holder den seg lenge, og den tiner også raskt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *