HomeForretter Kamskjell med granateplekjerner

Kamskjell med granateplekjerner

Posted in : Forretter, Kamskjell on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , , , ,

Kamskjell er noe av det beste Tantemat vet om, og denne forretten, som kombinerer rå kamskjell og granateplekjerner, er ekstra god. Den forener den forsiktige sjømatsødmen i kamskjellene med de syrligsøte granateplekjernene og den gode syren fra lime, i tillegg til de andre gode ingrediensene.

Tantemat synes denne retten er den helt perfekte kombinasjonen av både smaker og farger, og det ikke uten grunn: denne forretten er nemlig skapt av vår norske kokkeverdensmester, Ørjan Johannessen. Tantemat fant den i D2 nylig, og gjengir den herved med håp om at den kan glede mange flere enn bare dem som leser D2!

Noe som også er spesielt med denne retten, er at fargene er så nydelige – delikat hvitt, grønt og rødt – så dermed passer den utmerket som en forrett å servere i julen!

 

DSC_8195

 

 

RÅ KAMSKJELL MED GRANATEPLEKJERNER

Til 4 personer

 

Dette trenger du:

DSC_8181

 

  • 8 kamskjell (2 kamskjell pr. person)
  • Nypresset saft av lime, ca. 4 ts
  • 2 ss granatplekjerner
  • God olivenolje
  • 2 vårløk
  • 1-2 ts ristede hvite og sorte sesamfrø
  • Frisk dill
  • Flaksalt
  • Nykvernet, sort pepper

 

Slik gjør du:

Begynn med å skjære hvert kamskjell i 5 tynne skiver (Se TIPS 1 nedenfor ang. kamskjell) og fordel 10 skiver pent på hver tallerken.

Krydre forsiktig med litt flaksalt og nykvernet pepper og ringle over ca. 1 ts god olivenolje og ca. 1 ts presset limesaft på hver tallerken.

Skjær vårløken i tynne skiver. Rist sesamfrø i tørr, varm panne til de blir gyldne. Vær påpasselig med å holde dem i bevegelse hele tiden så de blir jevnt ristet og ikke brent.

Fordel sesamfrø, granateplekjerner (se TIPS 2 nedenfor ang. rensing) og vårløk på tallerknene, og pynt med små dillkvaster til slutt.

(Se TIPS 3 ang. forslag til hvordan du kan gjøre istand mest mulig på forhånd før servering).

 

Legg en limebåt på hver tallerken, og sett i tillegg frem flaksalt, pepperkvern og olivenolje. Så kan hver enkelt justere smaken på tallerkenen, om de ønsker det.

Så er forretten klar til servering!

 

Vel bekomme!

 

DSC_8192

 

 

TIPS 1: Du kan gjerne bruke frosne kamskjell til denne forretten, men kjøp da ekstra store kamskjell, så blir de lettere å håndtere når man skal skjære i skiver. Evt. kan du ta 3 små kamskjell pr. person om du ikke får tak i store.  NB! På hvert kamskjell sitter det en seig, liten muskel på siden. Den må du fjerne! Se bildet nedenfor.

DSC_8187

 

 

TIPS 2: Et granateple inneholder en masse frø, men her trenger du bare et par spisesskjeer. Resten bør du selvfølgelig ta vare på og spise som de er, eller du kan bruke dem i en fruktsalat. De er nydelig sprø og sødmefulle! Granateplefrøene holder seg i kjøleskap i noen dager, om du oppbevarer dem i et tett glass.

RENSING AV GRANATEPLER: Å rense granatepler går greit når man bruker rett teknikk, men det kan ta litt tid, så vær tålmodig. Gjør som følger: Skjær et ikke så dypt snitt i et granateple, og prøv å bryte av en bit. Du må eventuelt skjære snittet litt dypere, om det blir vanskelig. (Grunnen til at man bør unngå å skjære et dypt snitt, er at du da «ødelegger» granatfrøene ved å kutte i dem. Frøene vil man jo helst ha ut hele, da er de penest!). Plukk ut frøene og fjern de hvite hinnene, de er bitre og skal ikke spises. Fortsett å bryte biter av granateplet og plukke ut frø til det er tomt.

Når man renser granatepler kan det bli litt spruting og søl, så ta på deg forkle, for fargen kan sette flekker!

 

 

TIPS 3: Dette er en forrett som kan serveres til mange, om du gjør istand mest mulig på forhånd, som forklart nedenfor:

Skjær kamskjellene i skiver og legg dem på tallerknene. Dette kan gjøres 3-4 timer på forhånd, men vær nøye med å dekke godt med plastfolie så du unngår at kamskjellene blir tørre i kanten. Sett tallerknene i kjøleskapet.

Gjør klar sesamfrøene ved å riste dem. De kan stå på kjøkkenbenken til servering.

Press limesaften, så den er klar til å has på.

Plukk ut granateplekjernene og sett i kjøleskapet i et tett glass.

NB! Vårløken bør skjæres opp i siste liten, ellers vil den bli tørr i kantene.

Hvis du gjør alt klart som forklart ovenfor, er det enkelt å ta kamskjellene ut av kjøleskapet og ha over de andre ingrediensene noen minutter før servering!

Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *